Η ΠΡΟΑΛΕΙΦΟΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Δεν κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας ισχυριζόμενοι ότι ο σημαντικότερος στόχος των ΗΠΑ είναι να κυριαρχήσουν στην ευρασιατική περιοχή, δηλαδή στις ηπείρους της Ευρώπης και της Ασίας. Μόνο με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με όλες τις επικρατούσες γεωπολιτικές θεωρίες, μπορεί να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η «παγκόσμια κυριαρχία». Τα μέσα για την πραγμάτωση αυτού του σκοπού είναι η εγκαθίδρυση φιλο-αμερικανικών κυβερνήσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη της Ευρασίας, η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» σε εκείνα τα κράτη που αντιστέκονται στην βούληση των ΗΠΑ και βέβαια ο πόλεμος ως τελικό και αποτελεσματικό στάδιο αυτού του σημαντικού ιμπεριαλιστικού στόχου.

Οι ΗΠΑ μέσω των οργανισμών ΝΑΤΟ και ΕΕ κυριαρχούν πλήρως στην Ευρώπη, η κατάσταση όμως στην Ασία είναι διαφορετική. Στην Ασία οι δυο μεγάλες δυνάμεις Ρωσία και Κίνα στέκονται εμπόδιο στα αυτοκρατορικά σχέδια των ΗΠΑ, ενώ άλλες περιφερειακές ή μικρότερες δυνάμεις κυρίως στην Μέση Ανατολή και Ασία συγκλίνουν με την Ρωσία και Κίνα για να προστατευτούν από τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Όλες οι συγκρούσεις στην περιοχή της Ευρασίας δεν έχουν να κάνουν με «ανθρώπινα δικαιώματα» και άλλα φληναφήματα περί «ελευθερίας» και «δημοκρατίας», αλλά με απτά γεωπολιτικά συμφέροντα. Βέβαια τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι αργυρώνητοι πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν τους αφελείς πολίτες για το αντίθετο, αλλά η πραγματικότητα είναι μια: Ο στόχος των συγκρούσεων, των επεμβάσεων και των κυρώσεων εναντίον μη αρεστών καθεστώτων είναι η «παγκόσμια κυριαρχία» των ΗΠΑ.

Ένα σημαντικό βήμα για να αποτραπούν τα σχέδια των ΗΠΑ είναι η προαλειφόμενη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας που θα αντικαταστήσει την εντός του έτους λήγουσα «Συνθήκη Φιλίας και Γειτονίας» μεταξύ των δυο χωρών και η οποία θα πρέπει να ανανεωθεί. Σύμφωνα με το ρωσικό think tank «RUSSTRAT» αυτή η συμμαχία θα προκύψει το 2021 και θα έχει στοιχεία όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και οικονομικά, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις των ΗΠΑ σε όλο το εύρος τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πεκίνο ήδη έχει προτείνει στην Μόσχα την νέα στρατιωτική συνθήκη, το περιεχόμενο της οποίας θα αντικατοπτρίζει όχι μόνο την επιθυμία των δυο χωρών να προστατεύσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα και την ασφάλεια τους, αλλά και την ασφάλεια των γειτονικών τους χωρών. Σύμφωνα με το «RUSSTRAT», που αντικατοπτρίζει τις ρωσικές θέσεις εξωτερικής πολιτικής, η στρατιωτική συμμαχία συζητείται ήδη από το 2016 και το 2020 έχει υπάρξει σοβαρή σύγκλιση των αμοιβαίων απόψεων.

Είναι αυταπόδεικτο ότι η σύναψη στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι μια φυσική και αναπόφευκτη διαδικασία, αφού οι δυο χώρες έχουν παρόμοιους γεωπολιτικούς στόχους και μακροπρόθεσμες στρατηγικές. Ταυτόχρονα έχουν ένα κοινό και σοβαρό αντίπαλο, ο οποίος επιβουλεύεται την κυριαρχίας τους και ο οποίος διακατέχεται από προφανείς ιμπεριαλιστικές-αυτοκρατορικές επιθυμίες.

Ας αναλύσουμε εν συντομία την σημασία αυτής της προαλειφόμενης συμμαχίας για τις δυο χώρες.

Για την Κίνα:
Πρώτον, θα υπάρξει η στρατηγική πυρηνική ομπρέλα της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ σίγουρα δεν θα διακινδύνευαν έναν πυρηνικό πόλεμο εναντίον δυο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων της Ευρασίας.
Δεύτερον, το Πεκίνο μπορεί να εστιάσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στο αμφίρροπο μέτωπο της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου οι ΗΠΑ και πρόσφατα το ΝΑΤΟ αυξάνουν αλματωδώς την πίεση τους.
Τρίτον, στο ζήτημα της Ταϊβάν θα σήμαινε ότι η Ρωσία αφήνει στην διακριτική ευχέρεια του Πεκίνου να επιληφθεί της υπόθεσης.

Για την Ρωσία:
Πρώτον, η υπογραφή μιας στρατιωτικής συμφωνίας αναγκάζει εκ των πραγμάτων την Κίνα να λάβει στα διεθνή φόρα μια δραστήρια και φιλορωσική θέση, είτε στο ζήτημα της Ουκρανίας, είτε στο ζήτημα του αγωγού NordStream 2 ή στις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Δεύτερον, η Κίνα στηρίζει την πολιτική της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία και στις μετασοβιετικές περιοχές, σε περιοχές δηλαδή σημαντικών ρωσικών στρατηγικών συμφερόντων (ακριβώς όπως είναι η Ταϊβάν για τα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας).
Τρίτον, η Κίνα θα συγχρονιστεί με την Ρωσία στην αντιμετώπιση της νατοϊκής εξάπλωσης προς Ανατολάς και των προσπαθειών των Βρυξελλών για ένταξη στην ΕΕ πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Η υποστήριξη της οικονομικής δύναμης της Κίνας κάνει πιο εύκολη για την Ρωσία την λύση αυτών των προβλημάτων.

Η στρατιωτική συμμαχία Ρωσίας-Κίνας που αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2021 θα αποτελέσει έναν γεωπολιτικό Αρμαγεδώνα για τους σχεδιασμούς του αμερικανοσιωνιστικού κατεστημένου. Η λέξη Αρμαγεδών πιστεύουμε ότι ταιριάζει στην περίσταση, ως γνωστό προέρχεται από την εβραϊκή λέξη har Megiddo (βουνό/λόφος της Megiddo), μιας βιβλικής τοποθεσίας δυο μεγάλων τραγωδιών για τους Εβραίους, ήτοι τον θάνατο του Σαούλ και των γιών του και τον θάνατο του βασιλιά Ιωσία.

Γ. Λιναρδής

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok