Όλος ο φόβος του πολιτικού συστήματος για την ψήφο των Ομογενών σε ένα άρθρο της “Αυγής”
Στις 17 Ιουνίου 2021 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Αυγή”, που είναι εμφανές κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ένα άρθρο με τίτλο ” Ψήφος αποδήμων, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και άλλες ιστορίες” στο οποίο αποτυπώνεται ο μεγάλος φόβος του καθεστώτος των αριστεροδεξιών κομμάτων στην Ελλάδα για την ψήφο της Ομογένειας.
Το άρθρο προσπαθεί να απομειώσει την συμβολή των Ομογενών στην εκλογική διαδικασία επειδή θα μπορούσε να μειώσει αισθητά την δύναμη των σημερινών καθεστωτικών κομμάτων ή ακόμη και να τα θέσει στο πολιτικό περιθώριο.
Για παράδειγμα στο άρθρο αναφέρεται ότι όταν “το ελληνικό σύνταγμα επιτρέπει στους ομογενείς μέχρι τρίτης γενεάς -εν δυνάμει 2-3 εκατομμύρια- να διεκδικήσουν την ελληνική υπηκοότητα δεν πρέπει να τους καθιστά αυτόματα και ψηφοφόρους στους τόπους διαμονής τους. Αν και ο αριθμός των βουλευτών που μπορούν να εκλέξουν είναι πολύ μικρός και με δίχως ψήφο στη Βουλή, η ψήφος τους όμως προσμετράτε στην εκλογή κυβέρνησης. Εδώ σαφώς υπάρχει πρόβλημα «αντιπροσώπευσης χωρίς φορολόγηση». Ανεύθυνη ψήφος που δεν υπόκειται στο κόστος της επιλογής της”.
Αδιαμφισβήτητα το σύστημα, έχει πάρει όλες τις προφυλάξεις έτσι ώστε τα εκλογικά δικαιώματα των αποδήμων Ελλήνων σε κάποιο σημείο να αδραναποιούνται ή να ακυρώνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή το προαναφερόμενο πολιτικό καθεστώς φοβάται την προσμέτρηση αυτών των ψήφων επειδή αριθμός των Ομογενών πλησιάζει τον αριθμό μιας δεύτερης Ελλάδας και η πλειοψηφία τους θα ήθελε να δει μια Ελλάδα με αξιοκρατία και αξιοπρέπεια.
Όσο για την “αντιπροσώπευση χωρίς φορολόγηση”, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ντρέπεται για την δημιουργία 500 χιλιάδων νέων Ελλήνων οικονομικών μεταναστών σε τρίτες χώρες λόγω της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής του το 2015. Αυτό το επιχείρημα είναι το αντίστροφο από την αντίστοιχη καταγγελία στον Βασιλιά της Αγγλίας από τις αμερικανικές αποικίες, όπου διαμαρτύρονταν τότε μετά το 1763 μετά τον Επταετή Πόλεμο για “φορολογία χωρίς αντιπροσώπευση”.
Βέβαια η ιστορία λίγες φορές τονίζει ότι η επικράτηση των αγγλικών αποικιών στην Αμερική έναντι της Γαλλίας έγινε μετά από πολυέξοδη συμβολή του αγγλικού στέμματος και η απαίτηση νέων φόρων από τους αποίκους έγινε για να καλύψει τα έξοδα του παραπάνω πολέμου. Δηλαδή οι αμερικάνοι έποικοι διαμαρτυρήθηκαν για υπερβολική φορολογία ενώ χρώσταγαν την ελευθερία και επικράτηση τους στα υπέρογκα έξοδα του Αγγλικού Στέμματος. Στην ουσία οι αμερικανοί επαναστάτες είχαν δει ότι μια απόσχιση θα τους ωφελούσε οικονομικά σε εξαιρετικό βαθμό και γι αυτό επιδίωξαν την Αμερικανική Επανάσταση, που κανονικά θα έπρεπε να ονομάζεται Οικονομική Απόσχιση από το Αγγλικό Στέμμα με μεγάλα οικονομικά οφέλη.
Ειδικότερα είναι απίστευτη η απαίτηση του αρθρογράφου του “ΣΥΡΙΖΑ Σικάγου” για ψήφο επί πληρωμή (φορολόγηση) αντί για την απόδειξη Ελληνικής ιθαγένειας ή ελληνικού γενεαλογικού δέντρου. Μόνο και μόνο η ανάμνηση των Ελλήνων του εξωτερικού που γύρισαν για να πολεμήσουν το 1940 στα βουνά της Πίνδου και να εξωθήσουν τον εχθρό πέρα από τη Βόρειο Ήπειρο θα έπρεπε να προκαλεί ντροπή στο σημερινό πολιτικό καθεστώς.
Γενικότερα το άρθρο της “Αυγής” προσπαθεί όσο πιο πολύ να μειώσει την δύναμη της Ομογένειας στις ελληνικές εκλογές. Συμπερασματικά είναι προφανές ότι το πολιτικό καθεστώς στην Ελλάδα φοβάται σε σημαντικό βαθμό την επιρροή της ψήφου των τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές. Άλλωστε αν δεν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε απαίτηση 200 ψήφων για το πρόσφατο νομοσχέδιο της ψήφου των Ομογενών που δεν πέρασε, αλλά να υπήρχε απαίτηση 151 ψήφων για την επονείδιστη Συμφωνία των Πρεσπών και για τα καταστροφικά μνημόνια που κυρώθηκαν με εξαιρετική άνεση και βιασύνη.
Ιωάννης Ροΐδης