ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΙΕΣΥΡΑΝ ΤΟ «ΑΝΙΚΗΤΟ» ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΑΖΟΝΙΚΕΣ ΗΠΑ

Η πολεμική εκστρατεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε το 2001 είχε ως σκοπό την ανατροπή, την εξολόθρευση των εξτρεμιστών μουσουλμάνων Ταλιμπάν. Μετά από 20 χρόνια πολέμου οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν μέχρι της 11ης Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που συμβολίζει την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης το 2001. Επ’ ευκαιρία αυτής της απόφασης ας αναλύσουμε ποιοι είναι οι Ταλιμπάν και ποιοι ήταν οι στόχοι αυτού του πολέμου.

Η λέξη Ταλιμπάν στην διάλεκτο της περιοχής έχει την σημασία του «μαθητή». Οι Ταλιμπάν ανήκουν στην φυλή των Παστούν και είναι άκρως φανατικοί σουνίτες μουσουλμάνοι, οι οποίοι εφαρμόζουν πιστότατα τον ισλαμικό νόμο της Σαρία και πιστεύουν ότι το Αφγανιστάν θα πρέπει να γίνει η αγνότερη ισλαμική χώρα του μουσουλμανικού κόσμου.
Η οργάνωση των μαχητών Ταλιμπάν προήλθε από τους εξτρεμιστές Μουτζαχεντίν, τους οποίους είχαν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει οι ΗΠΑ για να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς εισβολείς στο Αφγανιστάν πριν από 35 χρόνια.

Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είναι ο μακροβιότερος της αμερικανικής ιστορίας. Έχει ξεπεράσει σε διάρκεια αθροιστικά τον Αμερικανικό εμφύλιο, τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέραν της διάρκειας του, αυτός ο πόλεμος στοίχιζε στους αμερικανούς πολίτες 35 δις δολάρια ετησίως, τουτέστιν μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει για αυτό τον πόλεμο περίπου 700 δισεκατομμύρια. Η επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είχε τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα με αυτά των επεμβάσεων στην Λιβύη, στο Ιράκ, στο Σουδάν, στην Συρία. Αφήνει πίσω ερείπια, εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και ίσως το πιο σημαντικό: Δημιούργησε την φύτρα της λαθρομετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Στην περίπτωση του Αφγανιστάν η αφορμή της εκστρατείας της νατοϊκής συμμαχίας ήταν η 11η Σεπτεμβρίου.
Όταν μια χώρα ή συμμαχία πηγαίνει σε πόλεμο είθισται να διακηρύσσονται οι στόχοι του πολέμου. Οι δηλωμένοι στόχοι για το Αφγανιστάν ήταν η εκδίκηση για την τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα στην Νέα Υόρκη, η εξολόθρευση των Ταλιμπάν, ο πόλεμος κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας και όπως πάντα με τους πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ: Για την «δημοκρατία», την «ελευθερία» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα».

Μετά από 20 χρόνια πολέμου όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς από τους προαναφερθέντες στόχους δεν έχει επιτευχθεί, όπως κανείς από τους «ευγενείς» στόχους της δυτικής συμμαχίας δεν επιτεύχθηκε στην Λιβύη, στο Ιράκ, στην Συρία ή όπου αλλού εκστράτευσαν τα νατοϊκά στρατεύματα με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Σημειωτέο, αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι η καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος του Αφγανιστάν (ή οι πόλεμοι της «Αραβικής Άνοιξης») ουδέποτε οδήγησε σε κριτική ή επανεξέταση από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς ή τις κυβερνήσεις που στήριξαν αυτούς τους πολέμους.

Η ήττα λοιπόν των Ταλιμπάν, που υποτίθεται ήταν συναυτουργοί της Αλ Κάιντα στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ήταν ο επίσημος διακηρυγμένος πολεμικός στόχος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Μετά από 20 χρόνια όμως η δυτική συμμαχία αποχωρεί από το Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να είναι νικητές και άμα τη αποχωρήσει του τελευταίου νατοϊκού στρατιώτη να είναι έτοιμοι να ανακτήσουν την εξουσία σε όλη την χώρα, σήμερα ελέγχουν τις 27 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.

Ο έτερος διακηρυγμένος στόχος που ήταν η νίκη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας, επίσης δεν επετεύχθη. Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν ανάγκη αστυνομικής προστασίας στις γιορτές των Χριστουγέννων, στρατιώτες με πολυβόλα περιπολούν στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια για να αποτρέψουν επιθέσεις μουσουλμάνων εξτρεμιστών, δημοσιογράφοι που κάνουν κριτική στους εξτρεμιστές δέχονται δολοφονικές επιθέσεις.
Όλα αυτά ήταν αδιανόητα πριν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο υποτιθέμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έφερε την τρομοκρατία στις πόλεις της Ευρώπης, μόνο αφού το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ριζοσπαστικοποίησαν εκατομμύρια μουσουλμάνους μέσω των πολέμων τους τον 21ου αιώνα.

Όσον αφορά τον στόχο «δημοκρατία», «ελευθερία» και «ανθρώπινα δικαιώματα». Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ ως στόχο αυτές τις δυτικές «αξίες». Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν διαπράξει αμέτρητα εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν, έχουν σκοτώσει χιλιάδες αθώους με επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έχουν φυλακίσει πολλούς αθώους στο Γκουαντάναμο, όλα αυτά είναι ασύμβατα με την επίκληση της «δημοκρατίας» και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων». ΝΑΤΟ και ΗΠΑ αντί να φέρουν την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν, κατόρθωσαν να επιδεινώσουν τις συνθήκες που επικρατούν στον αφγανικό λαό, οι οποίες είναι τραγικές και αβυσσαλέες. Το μόνο που κατάφεραν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ είναι να γίνει το Αφγανιστάν μακράν η μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας ναρκωτικών στον κόσμο.

Εν κατακλείδι ο εικοσαετής πόλεμος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όπως και οι πόλεμοι στην Κορέα, το Βιετνάμ, την Γρενάδα, τον Παναμά, την Σομαλία, την Γιουγκοσλαβία, το Κοσσυφοπέδιο, την Λιβύη, το Ιράκ, την Συρία, την Υεμένη, είχαν και έχουν ως στόχο την αναδιανομή της παγκόσμιας κυριαρχίας. Για να αποκρύψουν αυτό το απλό γεγονός από τα μάτια του παγκόσμιου κοινού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους χρησιμοποιούν την εξής βασική προπαγανδιστική μέθοδο: Αποσπούν την προσοχή του κοινού από τις αληθινές τους προθέσεις δημιουργώντας τεχνητά εχθρικές εικόνες και σύμβολα όπως Αλ Κάιντα, Ταλιμπάν, Χούθι, Καντάφι, Σαντάμ, Άσαντ, Μιλόσεβιτς, Αγιατολάδες και άλλους, προκειμένου να δικαιολογήσουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, διότι οι πόλεμοι δεν ξεσπούν απλά από την μια μέρα στην άλλη, αλλά σχεδιάζονται προσεκτικά μέσω στοχευμένων δημοσίων σχέσεων πέρα από οποιαδήποτε εθνικά σύνορα.

Η αποχώρηση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν (διαβάστε σχετικά και την ανάλυση του Α. Κωνσταντίνου «Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ») σημαίνει επιτυχία για τους Ταλιμπάν και ήττα των «αξιών» της αυτοαποκαλούμενης Δύσης. Οι Ταλιμπάν δεν ηττήθηκαν όπως υποσχέθηκε πριν 20 χρόνια η δυτική συμμαχία.
Η συμβολική ημερομηνία απόσυρσης από το Αφγανιστάν είναι ημερομηνία ήττας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Γ. Λιναρδής

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok