Αισθητή η μείωση των μαθητών της Ελληνικής μειονότηταςστην Κωνσταντινούπολη

Η συστηματική παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) από την Τουρκία είναι εμφανής λόγω της σημαντικής μείωσης των Ελλήνων ομογενών μαθητών στην Κωνσταντινούπολη.

Ειδικότερα από το περασμένο καλοκαίρι η Τουρκία έχει επιδείξει σημαντική επιθετική συμπεριφορά εις βάρος της Ελλάδος. Για παράδειγμα στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε το επεισόδιο με το Oruc Reis και τον τουρκικό στολίσκο που το προστάτευε στις παραβιάσεις του.

Προσφάτως στο Αιγαίο υπήρξε η εχθρική αναγνώριση Ελληνικής θαλάσσιας & υποθαλάσσιας κυριαρχίας από το τουρκικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, με αριθμό νηολογίου Α-599 “Cesme”. Συγκεκριμένα το τουρκικό πολεμικό πλοίο, που πάλι υποστηριζόταν από τουρκικό στολίσκο, εκτέλεσε υδατογραφικές υπηρεσίες στην μέση του Αιγαίου Πελάγους που σκοπό είχαν την προμήθεια πληροφοριών για τα τουρκικά υποβρύχια και για ανθυποβρυχιακό πόλεμο εναντίον των Ελληνικών υποβρυχίων.

Οι επιθετικές ενέργειες των τούρκων συνεχίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2021 με μια ακόμη αεροναυτική άσκηση που προσομοίαζε εισβολή ενώ στο διπλωματικό πεδίο κορυφώνονται στην επιμονή των τούρκων για την αποστρατικοποίηση των νήσων του Αιγαίου λόγω σχετικής ρήτρας στην Συνθήκη της Λωζάννης. Μιας Συνθήκης της Λωζάννης που οι τούρκοι έχουν συστηματικά παραβιάσει και κυριολεκτικά πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων σχεδόν αμέσως μετά την υπογραφή της.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της μη-τήρησης της παραπάνω συνθήκης από τους τούρκους είναι η διάλυση της Ελληνικής κοινωνίας στην Κωνσταντινούπολη με το πογκρόμ (Σεπτεμβριανά, 1955) και η ύπουλη και απάνθρωπη εκδίωξη των Ελλήνων στην Ίμβρο και την Τένεδο με την χρησιμοποίηση κακοποιών τούρκων στα νησιά. Άλλωστε σήμερα σε όλη την επικράτεια της Μικρής Ασίας δεν υπάρχει μια πόλη που να χαρακτηρίζεται ως ελληνική μειονότητα καθώς και στην Κωνσταντινούπολη ο αριθμός των Ελλήνων μειώνεται δραματικά κάθε χρόνο λόγω της τρομοκρατίας από το τουρκικό καθεστώς.

Άρα δεν θα πρέπει να έρχεται ως έκπληξη η αναφορά μίας ακόμα μείωσης του αριθμού των Ελλήνων μειονοτικών μαθητών στα σχολεία της Κωνσταντινούπολης. Συμπληρωματικά ακόμη και η ιστορική Μεγάλη του Γένους Σχολή έχει δεχτεί πιέσεις από το τουρκικό καθεστώς καθώς και πάρα πολλά σχολεία της Ελληνικής μειονότητας έχουν κλείσει λόγω της τουρκικής τρομοκρατίας στην Ελληνική Ομογένεια.

Συμπερασματικά οι τούρκοι που έχουν από την δική τους πλευρά καταντήσει την Συνθήκη της Λωζάννης ως ένα απλό κουρελόχαρτο σχεδόν άμεσα μετά από την υπογραφή της το 1923 σήμερα παραπονιούνται με τον πιο πονηρό και ξεδιάντροπο τρόπο ότι η ίδια συνθήκη δεν τηρείται από την Ελλάδα.

Θεόδωρος Κωστής

tweet
Insta
Tiktok