ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Η νεαρή σε ηλικία Ρεπουμπλικανή πολιτικός Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία εκπροσωπεί την 11η περιφέρεια της Νέας Υόρκης, συνέταξε δικομματικό ψήφισμα καλώντας την Κυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει προτεραιότητα στο Κυπριακό ζήτημα

“Η Τουρκία κατέχει παράνομα την Κύπρο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, παραβιάζοντας τη Συνθήκη Εγγυήσεων η οποία καθιέρωσε και εγγυόταν την ανεξαρτησία της Κύπρου” αναφέρει στο ψήφισμά της.

Η βουλευτής, με πατέρα Έλληνα μετανάστη και μητέρα Κουβανή πρόσφυγα, ηγείται δικομματικού ψηφίσματος καλώντας την κυβέρνηση να καταδικάσει την Τουρκία για την παράνομη κατοχή της Κύπρου.
Επιπλέον, η ίδια και οι άλλοι υποστηρικτές, όπως οι βουλευτές Gus Bilirakis (R-FL), Chris Smith (R-NJ), Brian Fitzpatrick (R-PA), Chris Pappas (D-NH) και η βουλευτής Ντίνα Τίτου (D-NV), επιθυμούν να ενθαρρύνουν τον Μπάιντεν να δώσει προτεραιότητα σε αυτό το «πολυετές ακανθώδες ζήτημα, το οποίο στοιχειώνει την πολιτική στη Μεσόγειο από την τουρκική εισβολή το 1974».

Ο σύμβουλος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Μιχάλης Ταννούσης, ο οποίος εκπροσωπεί την περιφέρεια της Μαλλιωτάκη στο νομοθετικό σώμα της Νέας Υόρκης, έδωσε επίσης την πλήρη στήριξή του για το ψήφισμα.

“Η Τουρκία κατέχει παράνομα την Κύπρο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, παραβιάζοντας αρκετές διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και της Συνθήκης Εγγυήσεων, η οποία καθιέρωσε και εγγυόταν την ανεξαρτησία της Κύπρου”, ανέφερε η Μαλιωτάκη σε γραπτή δήλωση ανακοινώνοντας το ψήφισμα.

Στη συνέχεια δήλωσε ότι «ως Γερουσιαστής, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε σθεναρά την επίλυση του Κυπριακού. Καλούμε τώρα την κυβέρνησή του να καταστήσει αυτή την προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική καταδικάζοντας την παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία και να απαιτήσει τη συνεργασία της για την ανάκτηση των τεσσάρων Αμερικανών πολιτών που αγνοούνται ως αποτέλεσμα της εισβολής της το 1974».

Ωστόσο, η κα Μαλιωτάκη ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη συγκέντρωση ικανής στήριξης του μέτρου, λόγω της εγχώριας πολιτικής, καθώς μαζί με άλλους 140 εκπροσώπους καταψήφισαν την επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 και ορισμένοι Δημοκρατικοί αποφεύγουν οποιαδήποτε εμφάνιση συνεργασίας ή εξεύρεσης κοινού εδάφους με όσους καταψήφισαν τότε.

Οι πρόσφατες συνομιλίες στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη για το Κυπριακό δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, υπογραμμίζοντας έτσι την ισχυρή θέση της τουρκίας και την διστακτικότητα των θεσμών. 

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok