Η ΨΗΦΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ

Η ψήφος των Ομογενών χωρίς περιοριστικούς όρους μπορεί να σημάνει το τέλος της αισχρής Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα

Στις 12 Απριλίου 2021 ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προανήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι άμεσα θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου στο οποίο θα προβλέπεται η πλήρης κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του. Αναλυτικά η προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα συστήνει ως μόνο κριτήριο για την εξ αποστάσεως συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές να υπάρχει μόνο εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και να μην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Αυτή η κίνηση του Βορίδη ερχόταν προς απάντηση των δηλώσεων της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη και αναπληρώτριας τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό στην ομογενειακή εφημερίδα της Αμερικής «Εθνικό Κήρυκα». Αναλυτικά η Τζάκρη είχε δηλώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «μόλις επιστρέψει στην διακυβέρνηση θα καταργήσει τους άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς» για την ψήφο των αποδήμων που το ίδιο της το κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει.

Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει πολλούς και σημαντικούς περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων.
Για παράδειγμα σύμφωνα με την σχετική ισχύουσα νομοθεσία, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο απόδημος εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα τουλάχιστον για δύο έτη την τελευταία 35ετία καθώς και να έχει υποβάλει πρόσφατη φορολογική δήλωση στις Ελληνικές Αρχές.

Σίγουρα όλες οι ως τώρα διαδικασίες για το νομοσχέδιο της ψήφου των Ομογενών ήταν βυθισμένες σε ένα βούρκο αδιαφάνειας. Για παράδειγμα πολλές ενώσεις της Ομογένειας, όπως το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης κ. Ανέστης Οσιπίδης είχαν καταγγείλει ότι η πρόσφατα θεσπισμένη νομοθεσία έγινε χωρίς διαβούλευση με την Ομογένεια.

Όμως η Ομογένεια ανά την υφήλιο αριθμεί περίπου 10 εκ Έλληνες, δηλαδή είναι μια δεύτερη Ελλάδα. Επιπροσθέτως ένα μεγάλο ποσοστό αποτελείται από Έλληνες που ένοιωσαν την αδικία στην Πατρίδα τους λόγω νεποτισμού και κομματοκρατίας και έφυγαν στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αναγκαστική φυγή περισσότερων από μισό εκατομμύριο Ελλήνων για θέματα οικονομικού προσπορισμού στα χρόνια κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι επίσης προφανές ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί είχαν τεθεί σε ισχύ από τα καθεστωτικά κόμματα και της Νέας Δημοκρατίας για να μπορούν να ελέγχουν το απόδημο εκλογικό σώμα. Στην ουσία οι απόδημοι Έλληνες είναι επί το πλείστον ελεύθεροι επαγγελματίες που ζουν σε χώρες που ευνοείται η ιδιωτική πρωτοβουλία και στον ιδιωτικό και στην δημόσιο τομέα, είτε είναι το μαγαζί της γειτονιάς, είτε είναι δημόσιο πανεπιστήμιο είτε είναι εταιρεία τεχνολογίας αιχμής. Άρα η ψήφος τους είναι ελέυθερη από κομματικά συμφέροντα και δεμένη με την ορθή προσπόριση στην ιδιωτική και δημόσια ζωή.

Αντιθέτως στην Ελλάδα για τον έλεγχο του εκλογικού σώματος και την υποχρεωτική του εξάρτηση από το δημόσιο, άρα και από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει συντριβεί φορολογικά και ηθικά.

Συμπερασματικά η πλήρης κατάργηση των περιορισμών, θα δώσει μια λαμπρή ευκαιρία στην δεύτερη αδέσμευτη Ελλάδα της Ομογένειας να καταψηφίσει την μεταπολιτευτική λαίλαπα που τους έδιωξε από την ίδια τους την Πατρίδα και να ψηφίσει πατριωτικά κόμματα εκτός του καθεστωτικού φαύλου κύκλου.

Θεόδωρος Κωστής

tweet
Insta
Tiktok