Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΟΡΠΙΛΗ CRUISE «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Ένα από τα οπλικά συστήματα που παραλαμβάνει την τρέχουσα πενταετία το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό είναι η πυρηνοκίνητη τορπίλη cruise «Ποσειδών», η οποία φέρει πυρηνική κεφαλή 100 μεγατόνων ισοδύναμου ΤΝΤ (πέντε φορές περίπου μεγαλύτερη ισχύ από την ατομική βόμβα που εξαφάνισε την Χιροσίμα).
Η τορπίλη «Ποσειδών» είναι η μεγαλύτερη τορπίλη που έχει ποτέ κατασκευαστεί, έχει διάμετρο περίπου 2 μέτρων και μήκος 25, τουτέστιν έχει 30 φορές το μέγεθος μιας συμβατικής τορπίλης βαρέος τύπου. Κινείται με την βοήθεια ενός μικροσκοπικού πυρηνικού κινητήρα σε μεγάλα βάθη, πρακτικά έχει απεριόριστη εμβέλεια και μπορεί να παρακάμψει οποιεσδήποτε υπάρχουσες αντιπυραυλικές άμυνες.

Το πρώτο υποβρύχιο που θα εξοπλιστεί με 6 τορπίλες cruise «Poseidon», σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού Forbes, είναι το πυρηνοκίνητο Belgorod που ήδη έχει καθελκυστεί. Το Belgorod είναι ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια της ιστορίας, έχει μήκος 184μ, πλάτος 15μ και εκτόπισμα 30.000 τόνους. Το Forbes αναφέρει επίσης ότι υπό κατασκευή βρίσκονται άλλα 3 υποβρύχια του ιδίου τύπου, με κάθε ένα από αυτά να μπορεί να μεταφέρει 6 πυρηνικές τορπίλες «Ποσειδών», τουτέστιν κάθε υποβρύχιο θα είναι εξοπλισμένο με πυρηνικές κεφαλές 12 μεγατόνων.

Η τορπίλη «Ποσειδών» πρακτικά είναι ένα μη επανδρωμένο μικρό υποβρύχιο σχήματος τορπίλης που αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα (σύμφωνα με πληροφορίες άνω των 100 κόμβων, ήτοι 185 χλμ/ώρα), δύναται δε με την υπερσύγχρονη τεχνολογία του να αποφεύγει τις συσκευές ακουστικής παρακολούθησης και να καθοδηγείται από το υποθαλάσσιο ανάγλυφο έως τον καθορισμένο στόχο.
Αυτό το υπερόπλο έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί δια της πυρηνικής έκρηξης κυματισμούς (τσουνάμι) ύψους δεκάδων μέτρων και ούτως να καταστρέφει ναυτικές βάσεις και ακτογραμμές από μεγάλη απόσταση.
Επίσης το χτύπημα μιας μόνο τέτοιας τορπίλης θα μπορούσε να καταστρέψει μια μεγάλη αρμάδα εχθρικών ναυτικών δυνάμεων (αεροπλανοφόρα, υποβρύχια, φρεγάτες, σκάφη συνοδείας), καθώς η πυροδότηση της πυρηνικής κεφαλής σε μικρή απόσταση από την αρμάδα δύσκολα μπορεί να αντιμετωπισθεί με ανθυποβρυχιακά μέσα, λόγω της μεγάλης ταχύτητας που κινείται αυτή η τορπίλη cruise.

Είναι προφανές ότι μια υποθαλάσσια έκρηξη της πυρηνικής κεφαλής του «Ποσειδών» κοντά στις ακτές του αντιπάλου θα έχει την καταστροφική ισχύ που έχει και μια πυρηνική βόμβα που εκρήγνυται στην ξηρά, ήτοι ένα τεράστιο ραδιενεργό τσουνάμι θα καταστρέψει τα πάντα στο παράκτιο έδαφος και θα το μολύνει για δεκαετίες.

Τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας που θεωρητικά μπορούν να αναχαιτίσουν ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους (με εξαίρεση τις υπερ-υπερηχητικές ιπτάμενες κεφαλές), στην περίπτωση των «Poseidon» είναι ανίσχυρα, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε αυτό το υπερόπλο.
Θυμίζουμε ότι το 70% του πληθυσμού και των υποδομών των ΗΠΑ βρίσκονται κατά μήκος της ακτής των ωκεανών, σε αντίθεση με την Ρωσία που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και των υποδομών βρίσκεται πολύ μακριά από τις ακτές, Τουτέστιν η ενδεχόμενη συμμετρική απάντηση των ΗΠΑ με την ανάπτυξη τέτοιου οπλικού συστήματος δεν θα είχε την ίδια καταστροφική απειλή.

Η πυρηνική τορπίλη «Ποσειδών» ανήκει στην κατηγορία όπλων στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής.
Η απειλή της χρήσης τέτοιων όπλων, τουτέστιν η φυσική καταστροφή του αντιπάλου, αποκλείει θεωρητικά την Δύση από μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία. Το βαθύ κράτος της Ουάσιγκτον που προ ημερών έχρισε νέο πρόεδρο καλά θα κάνει να λογικευτεί, διαπραγματευόμενο τις προϋποθέσεις τιμητικής στρατηγικής αποχώρησης από την παγκόσμια εξουσία.

Για τις ΗΠΑ αυτό σημαίνει εγκατάλειψη των ιμπεριαλιστικών θέσεων τους σε όλο τον κόσμο, υποχώρηση στην επικράτεια τους και άρση των παρεμβάσεων τους στην Ευρασία.

Γ. Λιναρδής

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok