Σύμφωνα με την έγκριτη ηλεκτρονική εφημερίδα της Ελληνικής Ομογένειας στην Αλβανία himara.gr, οι Έλληνες υποψήφιοι κατεβαίνουν διασπαρμένοι στα αλβανικά κόμματα και όχι ως ένας ενωμένος συνδυασμός με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στην αντιπροσώπευση των δικαιωμάτων τους στην αλβανική βουλή.
Στις 25 Απριλίου 2021 η Αλβανία θα διεξάγει κοινοβουλευτικές εκλογές για την επόμενη περίοδο διακυβέρνησης της. Όπως είναι επόμενο σε αυτές τις εκλογές θα κληθούν να δώσουν την ψήφο τους και τα μέλη της Ελληνικής Ομογένειας.
Αναλυτικά η “Ελληνική Εθνική Μειονότητα” είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά και σημαντικότερη λόγω των πολύπλευρων δραστηριοτήτων της μειονότητα στην Αλβανία. Επιπροσθέτως είναι μειονότητα που έχει προκύψει από γηγενείς Έλληνες που κατοικούν στην Βόρειο Ήπειρο εδώ και αμέτρητες δεκαετίες. Άλλωστε οι χαρμόσυνες εκδηλώσεις τους και υποστήριξη τους στην είσοδο του Ελληνικού Στρατού το 1940 ακόμη αντηχεί στα αυτιά μας.
Η οργάνωση “ΟΜΟΝΟΙΑ” και το “Kόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” (ΚΕΑΔ) εκπροσωπούν τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία. Αναλυτικά το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (αλβανικά: Partia Bashkimi për të Drejtat e Njeriut) είναι ένα κεντρώο κόμμα της Αλβανίας που ιδρύθηκε το 1992 και θεωρείται ότι είναι η πολιτική συνέχεια της οργάνωσης Ομόνοια.
Δυστυχώς η Ελληνική Εθνική Μειονότητα ενώ είναι αναγνωρισμένη από την Αλβανία ως εθνική μειονότητα, δέχεται διαχρονικά και συστηματικά αρκετή βία και πίεση από το επίσημο αλβανικό κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλβανικής βίας ήταν η εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία. Βέβαια ζοφερότερη ήταν η αναιμική αντίδραση της τότε ανθελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το γεγονός.
Αναλυτικά τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες στην Βόρειο Ήπειρο άπτονται της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, της δυνατότητας χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή, της απουσίας των μελών της Ομογένειας από τις δημόσιες υπηρεσίες, την μειωμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους και του σεβασμού των περιουσιακών στοιχείων τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλβανικής πονηριάς για την μειωμένη και περιορισμένη ελληνική εκπαίδευση των Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο είναι ότι το δικαίωμα παροχής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης στα μέλη των μειονοτήτων στη μητρική γλώσσα τους γίνεται αποκλειστικώς και μόνο εντός των λεγομένων «μειονοτικών ζωνών». Με αποτέλεσμα αυτό το κατάπτυστο κόλπο από το επίσημο αλβανικό κράτος να περιορίζει το εύρος προστασίας των Βορειοηπειρωτών που διαβιούν εκτός των ζωνών αυτών και άρα να στερούνται του δικαιώματος σε δημόσια δωρεάν παιδεία στη μητρική τους γλώσσα.
Πάντοτε σύμφωνα με τον ιστότοπο himara.gr που ασχολείται με τα θέματα της Βορείου Ηπείρου, αντιστοίχως περιορισμένη και διαλυμένη σε πολλά αλβανικά κόμματα, που προφανώς έχουν την δική τους ατζέντα που αρκετές φορές είναι ανθελληνική, είναι η εκπροσώπηση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου στο αλβανικό κοινοβούλιο.
Άλλωστε δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η έκκληση της αμερικανίδας πρέσβειρας στην Αλβανία, Γιούρι Κιμ, στους Αλβανούς που θα ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Απριλίου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να πουλήσουν την ψήφο τους σε εγκληματικά στοιχεία. Άλλωστε και στα πλαίσια της πρόσφατης επανέναρξης των αλβανο-αμερικανικών διπλωματικών σχέσεων διοργανώθηκε η διάσκεψη του Αλβανικού Ινστιτούτου Μελέτης των Διεθνών Σχέσεων με κύριο θέμα της: “Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αμερικής και της Αλβανίας”, όπου και εκεί ο διευθυντής της Φωνής της Αμερικής (VoA) για την Ευρωασία Δρ. Elez Biberaj, άσκησε έντονη κριτική στη σημερινή αλβανική κυβέρνηση για διαφθορά και εγκληματικότητα.
Δυστυχώς και εν κατακλείδι η Αλβανία είναι βουτηγμένη στην διαφθορά, διέπεται από φιλοτουρκικά αισθήματα και παρουσιάζει συχνά από άσχημη έως εγκληματική συμπεριφορά στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.
Δυστυχώς ο διαχρονικός περιορισμός των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών έχει αφήσει ένα ισχυρό πλήγμα από το επίσημο αλβανικό κράτος στην κοινότητα τους.
Δημήτρης Κανελλόπουλος