Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ,ΒΟΥΛΩΝΕΙ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Κοινή προσπάθεια από την Ελληνική και Αρμενική Ομογένεια στις ΗΠΑ για την ακύρωση της εκτόξευσης του τουρκικού δορυφόρου Turksat 5B

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου του περιοδικού “ΠΤΗΣΗ” περί σχετικού ρεπορτάζ της ΕΡΤ από την Ουάσιγκτον, το ελληνικό και το αρμενικό λόμπι προσπαθούν να ματαιώσουν την εκτόξευση του τουρκικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Turksat 5B. Αναλυτικά ο Turksat 5B είναι ένας δορυφόρος που σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Airbus θα μπει σε γεωστατική τροχιά γύρω από τη Γη, άρα βάσει της τροχιάς του ο Turksat 5B είναι ένας δορυφόρος που θα χρησιμοποιηθεί για υποστήριξη τηλεπικοινωνιών καθώς και για χρήσεις τηλεπισκόπησης (remote sensing).

Ειδικότερα για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών ο δορυφόρος θα υποστηρίζει πολύ υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που θα αγγίζουν την χωρητικότητα των 50Gbps. Από τα παραπάνω στοιχεία είναι προφανές ότι ο Turksat 5B μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτική χρήση, όπως υποστήριξη διαβιβάσεων, στρατηγική τηλεπισκόπηση περιοχών του εδάφους και καθοδήγηση ή αναμετάδοση σημάτων ελέγχου για μη-επανδρωμένα στρατιωτικά εναέρια οχήματα του τουρκικού στρατού.

Η εκτόξευση του Turksat 5B έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο από το ακρωτήριο Κένεντι με φορέα ένα πύραυλο Falcon-9 της SpaceX, αλλά το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανική Εθνική Επιτροπή Αρμενιών (ANCA) έστειλαν επιστολή προς την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) με την οποία ζητούν να μην γίνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας για την εκτόξευση του τουρκικού δορυφόρου.

Οι δύο παραπάνω οργανώσεις της Ομογένειας αναφέρουν πολύ σωστά ότι η απόρριψη του εν λόγω αιτήματος θα πρέπει να γίνει με την αιτιολογία “ότι τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ”. Άλλωστε η Τουρκία είναι ήδη κάτω από τις κυρώσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής νομοθεσίας CAATSA (14 Δεκεμβρίου 2020), δηλαδή της Πράξης Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων, γεγονός που σίγουρα θα βρει ευήκοα ώτα στο Κογκρέσο.

Συγκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής:

“Όπως γνωρίζετε, ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι και οντότητες υπόκεινται επί του παρόντος σε κυρώσεις CAATSA (P.L.115-44), συμπεριλαμβανομένου του οργανισμού αμυντικών συστημάτων της Τουρκίας SSB. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται κατά του SSB απαγορεύουν τις άδειες εξαγωγής, τα δάνεια, τις πιστώσεις και άλλες μορφές εξαγωγής ή χρηματοοικονομικής βοήθειας, καθώς και τις πλήρεις αποκλειστικές κυρώσεις και τους περιορισμούς θεώρησης εναντίον ανώτερων υπαλλήλων της SSB.

Ο δορυφόρος Turksat 5B – που παράγεται από την κρατική Turksat – έχει αποδεδειγμένα στρατιωτικές εφαρμογές (όπως επιβεβαιώθηκε από δημοσίευμα του Defense Turkey που αναφέρει ότι τα συστήματα διπλής χρήσης χρησιμοποιούνται και από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις). Το SSB, στον δικό του κατάλογο προϊόντων, επιβεβαιώνει τη στρατιωτική χρήση της σειράς Turksat. Μεταξύ αυτών των εφαρμογών είναι η χρήση drone και άλλων μη επανδρωμένων όπλων.


Η Τουρκία πρόσφατα χρησιμοποίησε UAV Bayraktar στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει απειλήσει να τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η σειρά Turksat διευρύνει σημαντικά την περιοχή κάλυψης, την ικανότητα και την επιθετική δυνατότητα του τουρκικού στρατού, ενισχύοντας την δυνατότητα της Άγκυρας να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σχεδόν στον μισό πλανήτη.


Στην σκιά της ανοιχτής επιθετικότητας της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καλούμε την FAA να απορρίψει την εκκρεμούσα αίτηση για εκκίνηση του Turksat 5B και να απορρίψει μελλοντικά αιτήματα αδειών για τυχόν εκτοξεύσεις που συμβάλλουν στις επιθετικές στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας”.Συμπερασματικά η παραπάνω κίνηση της Ομογένειας του Ελληνικού και Αρμενικού λαού στην Αμερική δείχνει ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η ήπια ισχύς μπορεί να επιφέρει στρατηγική ανάσχεση στο δορυφορικό πρόγραμμα της Τουρκίας, που αδιαμφισβήτητα χρησιμοποιείται πρωτίστως για επιθετικούς στρατιωτικούς σκοπούς.

Θεόδωρος Κωστής 

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok