O BORRELL ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟΥΣ 3 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Josep Borrell, μας είναι πια γνωστός. Ο Ισπανός πολιτικός αντικατέστησε την Federica Mogherini και είναι ο νυν Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι δηλαδή σαν υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής των Διπλωματικών Υπηρεσιών της Ένωσης.

Ο Borrell, πρόσφατα έκανε δηλώσεις, σχετικά με τον νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α. και μέσα από τις δηλώσεις του αυτές αποκαλύπτονται οι τρεις βασικοί άξονες, στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική, θα διαμορφωθεί δηλαδή η ζωή των πολιτών, για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Τρεις άξονες που θα βάλουν τις πολιτικές βάσεις για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Από το ύφος των δηλώσεων αντιλαμβανόμαστε ότι, αυτοί οι άξονες, σαν να είχαν κάπως επιβραδυνθεί από την προηγούμενη Προεδρία των Η.Π.Α. και τώρα, ανοίγονται ορίζοντες «συνεργασίας».

Πρώτη δήλωση:
«Η ΕΕ είναι έτοιμη να ανανεώσει τη στρατηγική συνεργασία με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Joseph Biden, προκειμένου να επιτύχει αποτελέσματα στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας από τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, επίσης και την ευρωπαϊκή, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συνεργαστούμε σε πολλά μέρη της ηπείρου μας».

Ο Borrell μας λέει ότι η «στρατηγική συνεργασία» χρειάζεται ανανέωση, δηλαδή σαν κάπως να είχε ατονήσει με Πρόεδρο τον Trump. Και ότι θα στοχεύσει στην ειρήνη και ασφάλεια.
Δυστυχώς για τον Ευρωπαίο αξιωματούχο η ιστορία των Η.Π.Α. με βοηθό τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις της Ευρώπης, μόνο καλή βαθμολογία δεν παίρνει στην διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Από την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας (του αντιπάλου του ΝΑΤΟ) και μετά, οι ΝΑΤΟικοί στρατοί παίζουν ανοιχτά τον ρόλο του διεθνούς σερίφη, επιβάλλοντας εμπάργκο, βομβαρδισμούς, εξεγέρσεις και πολέμους σε όλο τον πλανήτη, πάντα βέβαια στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν την Δημοκρατία.
Αλήθεια, πότε τους ζήτησαν οι λαοί των Η.Π.Α. και της Ε.Ε. να προστατεύσουν την δημοκρατία στην Γιουγκοσλαβία, την Λιβύη, ή το Ιράκ; Να θυμίσουμε λοιπόν ότι από το 1992 μέχρι σήμερα, οι δυνάμεις αυτές διενεργούν συνεχείς στρατιωτικές επεμβάσεις στην Γιουγκοσλαβία, την Αδριατική θάλασσα, την Σερβία, το Κόσσοβο, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την τουρκία, την Σομαλία, την Υεμένη και υπάρχει σε διαρκή εξέλιξη η «Operation Active Endeavor» σε ολόκληρη την Μεσόγειο, μια επιχείρηση εναντίον της τρομοκρατίας αλλά και του “human trafficking”. Ας μην ξεχνάμε και τις εμπλοκές στην Συρία και την Ουκρανία, δυο πόλεμοι που έγιναν στην γενικότερη προσπάθεια να εγκατασταθούν ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο υπογάστριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τα αποτελέσματα για την ειρήνη, για την ασφάλεια αλλά και για το “human trafficking” τα γνωρίζουμε όλοι. Χάος στις χώρες που έγιναν επεμβάσεις, εκατομμύρια πρόσφυγες που επιβαρύνουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, τεράστια οικονομικά χρέη για όλες τις χώρες που συμμετείχαν και συμμετέχουν. Και τώρα, αφού το βαθύ κράτος των Η.Π.Α. «ξεφορτώθηκε» τον απρόθυμο να κάνει πόλεμο Trump, η Ε.Ε. με χαρά δηλώνει ότι θα συνεργασθεί ξανά για να προωθήσει την ειρήνη…

Δεύτερη δήλωση:
“Τονίζω ότι μια ισχυρή και ικανή Ευρώπη δεν είναι αντίπαλος της διατλαντικής συμμαχίας, αλλά προϋπόθεση γι’ αυτήν και ότι η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των μελών της ΕΕ ενισχύει αυτή τη συμμαχία και συμβάλλει στην κατανομή του κόστους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού»

Σημειώνω αυτή την δήλωση, σαν απάντηση σε όσους (ορθώς) πιστεύουν ότι ήλθε η ώρα για την διάλυση του ΝΑΤΟ.
Ο Borrell ξεκαθαρίζει ότι η συμμαχία θα ενισχυθεί. Επίσης με τα λόγια αυτά «νομιμοποιεί» κατά κάποιο τρόπο, ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει και θα πληρώνουν το «μερίδιό» τους στο κόστος επιβολής ειρήνης και ασφάλειας σε όλο τον πλανήτη. Θα πληρώνουμε δηλαδή μυθικά ποσά, για να εξοπλιζόμαστε και να μοιραζόμαστε τα κόστη πολέμων της επιβολής «δημοκρατίας» κατά τις Αμερικανικές επιταγές.

Τρίτη δήλωση:
«Η τεχνολογία αποτελεί πλέον μέρος της εξωτερικής πολιτικής» και ζήτησε την ανάπτυξη ενός «κοινού προγράμματος υψηλής τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ, τη θέσπιση σαφών κανόνων και ευθυνών για τις μεγάλες παγκόσμιες διαδικτυακές πλατφόρμες, τη δίκαιη φορολόγηση και την πρόληψη στρεβλώσεων της αγοράς».

Σκοτεινό και δυσοίωνο, θα είναι το μέλλον της επιχειρηματικότητος αλλά και της προσωπικής, πολιτικής και θρησκευτικής εκφράσεως των πολιτών.
Ο Borrell ανοιχτά, ξεδιάντροπα θα έλεγα, μας ανακοινώνει ότι η τεχνολογία αποτελεί επισήμως πλέον «μέσον διεξαγωγής πολιτικής» και συνεπώς, απρόσωπα λογισμικά, ψηφιακός έλεγχος δεδομένων, παρακολουθήσεις, λογοκρισίες, επεμβατική βιο-τεχνολογία, θα ενταχθούν στην ζωή μας, ώστε να προαχθεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η δημοκρατία.

Αυτοί οι τρεις άξονες, θα μορφώσουν την πολιτική και την ζωή των πολιτών, στα επόμενα χρόνια. Όποιος διαφωνεί, είτε είναι κράτος είτε πολίτης, θα «εκδημοκρατίζεται» με κάθε μέσον. Αυτές κατά τον Borrell, είναι οι ευκαιρίες που φέρνει στην ζωή μας η εκλογή Biden.

Αν τώρα σε κάποιους, όλο αυτό το σκηνικό της «επιβολής του γενικού καλού και προστασίας της κρατικής ασφαλείας» θυμίζει άλλες εποχές και κάποια καθεστώτα που με τόλμη πολέμησαν οι άνθρωποι του ελεύθερου (κάποτε) κόσμου, ίσως η παρατήρηση με την οποία θα κλείσω το κείμενο να εξηγήσει κάποια πράγματα:

Η κα Federica Mogherini την οποία αντικατέστησε ο νυν Ύπατος είναι Ιταλίδα πολιτικός, μέλος της ιταλικής κομμουνιστικής ομοσπονδίας νέων και το 2001 εντάχθηκε στο συμβούλιο των Δημοκρατών της Αριστεράς.
Το 2007 έγινε κεντρικό μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο κ. Josep Borrell, είναι Ισπανός πολιτικός, ο οποίος το 1969 εργάστηκε ως εθελοντής σε Κιμπούτς στο Ισραήλ, όπου συνάντησε τη μελλοντική σύζυγο του (με την οποία είναι τώρα διαζευγμένοι). Εισήλθε στην πολιτική την δεκαετία του 1970 ως μέλος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και σήμερα. 

Αχιλλέας Ξανθάκης

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok