Μόνο με νοθεία θα μπορούσε να κερδίσει στις πρόσφατες εκλογές το Δημοκρατικό Κόμμα με την διεθνιστική του ατζέντα μιας και η πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών επιθυμούν οικονομική και κοινωνική ασφάλεια.
Μια ερώτηση πλανάται στην αμερικανική κοινωνία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο για το αποτέλεσμα των προσφάτων αμερικανικών εκλογών. Πως είναι δυνατόν να κέρδισε τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου 2020 το Δημοκρατικό Κόμμα με μια καθαρά διεθνιστική ατζέντα που ευνοεί πολυεθνικά ιδιωτικά και εταιρικά συμφέροντα (Βαθύ Κράτος) σε ένα ακροατήριο ψηφοφόρων που κατά πλειοψηφία είναι ελεύθεροι επαγγελματίες?
Αδιαμφισβήτητα στις πρόσφατες εκλογές το Δημοκρατικό Κόμμα κατέβηκε ανοικτά με ριζοσπαστική κοινωνικά και διεθνιστική οικονομικά ατζέντα.
Για παράδειγμα οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος κατείχαν μια πολεμική νοοτροπία, με συχνές πράξεις βίας και εκδηλώσεις εξεγέρσεων και πλιάτσικου, κατά της συντηρητικής κοινωνίας των αμερικανών. Επιπροσθέτως η νεοφιλελεύθερη ρητορική των δημοκρατικών αμφισβητούσε τον ρόλο της αστυνομίας στην διατήρηση της τάξης ζητώντας την υποχρηματοδότηση των σωμάτων ασφαλείας.
Στην πλευρά της υποστήριξης του διεθνισμού και των πολυεθνικών συμφερόντων ο Μπάϊντεν είχε ανακοινώσει ότι με την εκλογή του θα αποχωρούσε από συνθήκες που ιδιαιτέρως ευνοούσαν την αμερικανική βιομηχανία προς όφελος του Βαθέως Κράτους. Επεξηγηματικά με την έννοια του Βαθέως Κράτους εννοείται η άνοδος στην κυβέρνηση μιας χώρας από πολιτικές δυνάμεις που παίρνουν αποφάσεις άκρως ευνοϊκές για επιχειρήσεις και πρόσωπα που όμως έχουν άκρως συγκρουόμενα συμφέροντα με την λαϊκή ευημερία και την κοινωνική συνοχή.
Αντιθέτως η προεκλογική ρητορική του Τραμπ ζητούσε επανεκλογή βάσει των θετικών αποτελεσμάτων για την αμερικανική οικονομία και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής που είχε επιτευχθεί κατά την προεδρία του από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην προηγούμενη τετραετία. Αναλυτικά επί Τραμπ πραγματοποιήθηκαν αρκετές ενέργειες που ωφελούσαν την μείωση της ανεργίας, της φορολογίας και την άνθηση της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Ενδεικτικά τέθηκε φορολογία στις εισαγωγές και στις εταιρίες που απασχολούσαν προσωπικό και υποδομές στο εξωτερικό, ενω έγινε τουλάχιστον μια γενναία επιστροφή φόρου στους αμερικανούς πολίτες. Εάν αναλογιστούμε ότι η αμερικανική εργατική δύναμη είναι επί το πλείστον ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιωτικές εταιρίες, είναι πραγματικά παράδοξο πως αυτή η πλειοψηφία θα ψήφιζε τουλάχιστον υπέρ μέτρων που θα δυσχέραιναν την οικονομική της υπόσταση. Άλλωστε η πλειοψηφία των Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ, που έχουν εργαστεί σκληρά για την οικονομική τους άνθηση, ψήφισε τις αποδεδειγμένα ευεργετικές για την οικονομία και την εσωτερική ασφάλεια θέσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Γι αυτόν ακριβώς λοιπόν τον παράδοξο λόγο οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται σε μια άκρως αβέβαιη ατμόσφαιρα, με το αποτέλεσμα των εκλογών να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, μιας και αρκετά εκλογικά αποτελέσματα έχουν παραπεμφθεί στα εκλογοδικεία. Τελικώς οι αμερικανοί πολίτες υπερψήφισαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που αποδεδειγμένα φρόντισε την ευημερία τους ή για κάποιο ανεξήγητο λόγο έστρεψαν την προτίμηση τους στην διεθνιστική και αποσταθεροποιητική κοινωνικά ατζέντα των δημοκρατικών?
Γιάννης Ροΐδης