Η Ελλάδα πρέπει να ξαναθυμηθεί την ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων για να επιβιώσει

Μόνο από τα τέλη Φεβρουαρίου 2021 έως σήμερα έχουν συμβεί δύο ακόμη αντιπροσωπευτικά γεγονότα που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, η τουρκική άσκηση MAviVatan 2021 που στην ουσία είναι κανονική εισβολή στο Αιγαίο Πέλαγος και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ Θανάση Βερέμη σχετικά με επικείμενη εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο Καστελόριζο, προεξοφλημένη ήττα των Ελληνικών στρατευμάτων και μεταφορά του ελληνικού πληθυσμού σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Επιπροσθέτως ο Βερέμης, που είναι εδώ και χρόνια στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξοργίστηκε και βωμολόχησε όταν η εφημερίδα “Δημοκρατία” και παράλληλα ο δημοσιογράφος Στέργιος Καλογήρου του Βεργίνα TV τον εξέθεσαν στην κοινή γνώμη για την εξόφθαλμη και ξεδιάντροπη φιλοτουρκική προπαγάνδα του.

Με ευκαιρία τα δύο παραπάνω σοβαρά γεγονότα που υπονομεύουν σε μέγιστο βαθμό την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, σε αυτό το άρθρο ας αναλύσουμε τους λόγους της επικράτησης της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Πολέμους και την σημερινή δυσμενή κατάσταση με την άκρατη φιλοτουρκική προπαγάνδα εντός και εκτός των τειχών.

Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων ο κύριος λόγος που η Ελλάδα διπλασιάστηκε στην ενδοχώρα και κατάφερε να παραμείνει ελληνική ήταν αδιαμφισβήτητα η δράση του Πολεμικού Ναυτικού. Ο Ναύαρχος Κουντουριώτης εξουδετέρωσε πλήρως την δυναμική του τουρκικού στόλου να μπορέσει να ανεφοδιάσει τα πεζά τμήματα του τουρκικού στρατού από τα Ιωάννινα ως την Θεσσαλονίκη. Το αποτέλεσμα ήταν η νίκη του Ελληνικού Στρατού και η απελευθέρωση των ελληνικών εδαφών στην Βόρεια Ελλάδα από τον τουρκικό ζυγό.

Η νίκη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού συντελέστηκε επειδή υπήρχαν τρείς σοβαροί παράγοντες:

1. Η ευθυβολία των οπλικών συστημάτων της εποχής βασίζονταν σε καταλυτικό βαθμό στην ανθρωπινή ικανότητα. Επιπροσθέτως το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων ήταν υψηλότατο με αποτέλεσμα η σύσταση και εκπαίδευση του Ελληνικού Στρατού να ήταν άρτια.

2. Η Ελλάδα είχε φροντίσει να προμηθευτεί πολεμικά πλοία ανώτερης τεχνολογικής αιχμής για την εποχή που ήταν σαφώς καλύτερα των τούρκων, όπως το Θωρηκτό Αβέρωφ. Για παράδειγμα η μέγιστη ταχύτητα του Αβέρωφ ξεπερνούσε τους 22 κόμβους που με συνδυασμό με τα βρετανικά πυροβόλα του προσέδιδαν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του τουρκικών στόλου.

3. Η στρατιωτική ηγεσία δεν συνδεόταν άμεσα με την πολιτική ηγεσία. Τρανταχτό παράδειγμα η “απείθεια” του Κουντουριώτη στους πολιτικούς να κυνηγήσει το τουρκικό δόλωμα του καταδρομικού “Χαμηδιέ” όταν βομβάρδιζε τη Σύρο και να αφήσει την προφυλακή του Μούνδρου στην Λήμνο.

Η σύγκριση των παραπάνω ανδραγαθημάτων με την σημερινή κατάσταση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας είναι λυπηρή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η διάλυση της Πολεμικής Βιομηχανίας από την λαίλαπα της μεταπολίτευσης και η πλήρης πολιτική επιρροή πάνω στην στρατιωτική ηγεσία, όπως στα γεγονότα των Ιμίων. Επιπροσθέτως σήμερα η ευθυβολία των οπλικών συστημάτων δεν βασίζεται πια σε μεγάλο βαθμό από την ανθρωπινή ικανότητα, αλλά από τεχνολογίες αιχμής όπως η ηλεκτρονική επιστήμη, η απόκτηση & ιχνηλάτηση στόχου από αισθητήρες και η τεχνητή νοημοσύνη.

Άρα την σημερινή εποχή ο στρατός που είναι πιο τεχνολογικά εξοπλισμένος με την τελευταία τεχνολογία αιχμής, όπως προηγμένα συστήματα ραντάρ και μη-επανδρωμένα εναέρια οχήματα (uav) θα υπερτερήσει στο πεδίο της μάχης.

Παράλληλα σήμερα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την τουρκική προπαγάνδα σε όλες τις μορφές της που ανενόχλητα δρα μέσα στην Ελληνική επικράτεια. Δυστυχώς το ρεζίλι της υποβοήθησης της λευκής (άμεσης) προπαγάνδας των τούρκων στην Βόρειο Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα δεν αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η απόλυτη απειλή είναι η γκρίζα (έμμεση) προπαγάνδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και σχετικών τουρκικών φερέφωνων και πρακτόρων, όπως οι autonome antifa. Σε αυτή την περίπτωση δεν φαίνεται καθαρά η τουρκική προπαγάνδα, αλλά κρύβεται είτε πίσω από “think tank” είτε πίσω από αναρχικές ομάδες στην περίπτωση των autonome antifa.

Εν κατακλείδι η επανασύσταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βάσει της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων και ενός Εθνικού Κράτους ανάλογης ποιότητας της κυβέρνησης Μεταξά που προήλθε από την προηγούμενη εποχή θα είναι ο καταλύτης της επιβίωσης της Ελλάδος στο μέλλον.

Ιωάννης Ροΐδης

tweet
Insta
Tiktok