Εξαιρετικά αρμονική η συμβίωση της Ελληνικής ομογένειας στην Κριμαία της Ρωσίας

Στις 16 Μαρτίου του 2014 η Κριμαία με νόμιμο δημοψήφισμα αποφάσισε την ανεξαρτητοποίηση από την Ουκρανία και την προσάρτηση της πάλι στην Ρωσία. Δύο μέρες μετά την επικύρωση του δημοψηφίσματος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε επίσημα την Κριμαία στο κράτος της Ρωσίας καθορίζοντας εκείνη την ημερομηνία ως επίσημη αργία και εθνική εορτή για την Ρωσία.

Φυσικό επακόλουθο ήταν η θερμή συμμετοχή στους εορτασμούς της επιτυχίας αυτού του δημοψηφίσματος από τους Έλληνες ομογενείς στην Κριμαία, η κοινότητα των οποίων αριθμεί χιλιάδες άτομα. Αναλυτικά η Ελληνική ομογένεια στην Κριμαία εκλέγει εκπρόσωπο στην Δούμα και προσφέρει σημαντικές συνεισφορές στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση και στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ρωσίας.

Γεωγραφικά η Κριμαία είναι χερσόνησος του βόρειου τμήματος της Μαύρης Θάλασσας, έχει έκταση 27 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων ενώ στα ανατολικά της απλώνεται η Θάλασσα του Αζόφ. Το αρχαιοελληνικό της όνομα είναι “Ταυρίδα” και η παρουσία των Ελλήνων εκεί χρονολογείται από τον 8ο αιώνα πΧ όταν έμποροι και αγρότες της μικρασιατικής πόλης της Μιλήτου εποίκησαν στην περιοχή των βόρειων ακτών της Μαύρης Θάλασσας. Γενικότερα η ροή ελληνικών πληθυσμών προς την Κριμαία υπήρξε διαχρονικά συνεχής με ιδιαίτερα σημεία ευμάρειας και ανάπτυξης στην πόλη της της Σεβαστούπολης.

Άλλωστε ακριβώς στην Σεβαστούπολη έχει κατασκευαστεί, έπειτα από εντολές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μεγαλοπρεπές μνημείο για το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στον Κριμαϊκό Πόλεμο, ή αλλιώς την »Ελληνική Λεγεώνα», η οποία έδωσε σκληρές και νικηφόρες μάχες κατά των Εγγλέζων, Τούρκων και Γάλλων που επιδίωκαν την μείωση της Ρωσικής επιρροής προς τον νότο.

Σήμερα και παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο εδράζεται κατά κύριο λόγο στις ευρωπαϊκές κυρώσεις ως συνέχεια των γεγονότων του 2014, η ελληνική κοινότητα αναπτύσσεται δυναμικά και αρμονικά με τον φιλικό Ρωσικό Λαό. Βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Ρωσική Κυβέρνηση έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ρούβλια για την τόνωση της τοπικής οικονομικής κατάστασης και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλων των κατοίκων.

Ενδεικτική ήταν το 2018 η ολοκλήρωση της Γέφυρας της Κριμαίας η οποία ενώνει τη χερσόνησο με την υπόλοιπη Ρωσία με ευεργετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και την άμυνα της χερσονήσου. Ειδικότερα το συγκεκριμένο έργο, που χαρακτηρίζεται και ως η γέφυρα της χιλιετίας στην ιστορία της Ρωσίας, έχει συμβάλλει καταλυτικά στην οικονομική τόνωση των κατοίκων της Κριμαίας, φυσικά συμπεριλαμβανόμενης και της Ελληνικής ομογένειας.

Παράλληλα πολύ πρόσφατα η Ρωσική Κυβέρνηση τίμησε στον Ελληνικό Λαό δηλώνοντας ότι θα παραδώσει από τα ρωσικά κρατικά αρχεία στην ελληνική κυβέρνηση διπλωματικά έγγραφα της Ρωσίας που αφορούν την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Αυτή η δήλωση έγινε από τον Γκιόργκι Μουράντοφ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κριμαίας, σε ομιλία του στο Φόρουμ της Λαϊκής Διπλωματίας που ήταν αφιερωμένο στην 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Συμπερασματικά οι Έλληνες ομογενείς που ζουν στην Ρωσική επικράτεια έχουν γίνει και γίνονται καθημερινά δεκτοί από το Ρωσικό Λαό με τον μέγιστο σεβασμό. Η αρμονική αποδοχή και ανάπτυξη της Ελληνικής ομογένειας στην Κριμαία της Ρωσίας αποδεικνύει τα άκρως φιλικά αισθήματα του Ρωσικού Έθνους προς τον Ελληνικό Λαό.

Θεόδωρος Κωστής 

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok