Η εποχή της Δημοκρατικοφάνειας

Τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές καταδεικνύουν ότι οι διαδικασίες που οδηγούν στην πραγματική δημοκρατία έχουν αλλοιωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος του παγκόσμιου Βαθέως Κράτους. 

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2019 το υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε τα σχέδια του για την ψήφο της Ομογένειας. Αναλυτικά ο βασικός σχεδιασμός είναι ότι στις εθνικές εκλογές του 2023 θα κληθούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και οι Έλληνες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Δηλαδή το σημαντικό σημείο είναι ότι οι ομογενείς θα μπορούν να ψηφίσουν για τις ελληνικές εκλογές χωρίς να είναι αναγκασμένοι να έρθουν στην Ελλάδα όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

‘Όμως την 1η Δεκεμβρίου 2019 η οργανωμένη ομογένεια Αμερικής και Καναδά δήλωσε με διακήρυξη της ότι δεν συμφωνεί σε κομβικά σημεία του παραπάνω νομοσχεδίου που προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών για την ψήφο των Αποδήμων.

Ο κύριος λόγος είναι ότι με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο οι απόδημοι θα εκλέγουν βουλευτές που δεν θα τους αντιπροσωπεύουν αφού δεν θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Αυτός ο παράγοντας είναι σημαντικός μιας και οι Έλληνες του Εξωτερικού φορολογούνται στην Ελλάδα άρα θa πρέπει να έχουν λόγο στην διαχείριση των κοινών στην Πατρίδα τους. Ακριβώς άλλωστε τον 18ο αιώνα η Αμερική αποσπάστηκε πολιτειακά από την Αγγλία λόγω οικονομικών και φορολογικών λόγων (no taxation without representation).

Σε κάθε περίπτωση με την μέθοδο της ψηφοφορίας των αποδήμων εξ αποστάσεως από την Ελλάδα θεωρητικά θα είναι πιο εύκολο να καταμετρηθεί η ψήφος των ομογενών. Δηλαδή με την σημερινή τεχνολογία υπάρχει μεν η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου ή η γρήγορη αποστολή των δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις αλλά υπάρχουν παράλληλα και οι σοβαροί φόβοι νοθείας της κάλπης προς όφελος τρίτων.
Ακριβώς ότι συμβαίνει αυτή την στιγμή και στις πρόσφατες εκλογές για την αμερικανική προεδρία.
Συγκεκριμένα οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται σε μια άκρως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μιας και αρκετά εκλογικά αποτελέσματα έχουν παραπεμφθεί στα εκλογικά δικαστήρια.
Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργηθεί επειδή οι πρόσφατες εκλογές δεν αντιπροσώπευαν μόνο το διακύβευμα της προσεχούς τετραετίας αλλά την απόφαση για μια γενικότερη πολιτική στρέψη ή μη των Ηνωμένων Πολιτειών. Επεξηγηματικά οι πολίτες των ΗΠΑ κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην δημοκρατία της Λαϊκής Εκπροσώπησης με κύριο αντιπρόσωπο τον Ντόναλντ Τραμπ και στην δικτατορία του Βαθέως Κράτους με κύριο αντιπρόσωπο τον Τζο Μπάϊντεν.

Επεξηγηματικά με την έννοια του Βαθέως Κράτους εννοείται η άνοδος στην κυβέρνηση μιας χώρας από πολιτικές δυνάμεις που παίρνουν αποφάσεις άκρως ευνοϊκές για επιχειρήσεις και πρόσωπα που όμως έχουν άκρως συγκρουόμενα συμφέροντα με την λαϊκή ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Όμως η νίκη μιας τέτοιας δικτατορικής κυβέρνησης θα πρέπει να γίνεται μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, όπως οι εκλογές, για να μην υπάρχουν σημαντικές λαϊκές αντιδράσεις. Άρα οι εκλογές χρησιμοποιούνται ως ένα όχημα “δημοκρατικοφάνειας” για την άδικη κατάληψη της πολιτικής εξουσίας.

Για παράδειγμα έως σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό εισαγγελέων (District Attorneys) έχει εκλεγεί μέσω χρηματοδότησης από τον Ούγγρο επιχειρηματία Τζόρτ Σόρος και εφαρμόζει εξαιρετικά ελαστικές ποινές στους εγκληματίες και παραβάτες του νόμου στις κομητείες ευθύνης τους. Επιπροσθέτως η δήμαρχος του Σικάγο, που η πολιτική της χρηματοδοτείται από τον Σόρος, δεν κατέστειλε τις εκδηλώσεις βίας και ταραχών του τρομοκρατικού κινήματος BLM στην Πολιτεία της παρά προστάτεψε μόνο την οικία της από τους διαδηλωτές.

Συμπερασματικά δεν είναι παράξενο που σχεδόν μετά από μια εβδομάδα από τις 4 Νοεμβρίου το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Η λογική απόληξη θα ήταν μια επανεκλογή του Τραμπ μιας και ήταν στην προηγούμενη τετραετία υπήρξε ένας παράγοντας λαϊκής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής μέσω οικονομικής άνθησης και μείωσης της φορολογίας. Άλλωστε η πλειοψηφία των Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ ψήφισε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Αντιθέτως οι κάλπες κατακλύστηκαν με εξαιρετικά ύποπτες επιστολικές ψήφους υπέρ του Μπάϊντεν που άλλαξαν τα αποτελέσματα υπέρ των Δημοκρατικών σε αρκετές Πολιτείες. Προφανώς η λύση της παραπάνω κατάστασης θα δοθεί από τα αμερικανικά εκλογοδικεία και σύντομα θα γνωρίζουμε εάν η Αμερική θα παραμείνει στην τροχιά της ευημερίας ή θα αλλάξει στρέψη προς άγνωστες ατραπούς.

Θεόδωρος Κωστής 

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok