” ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΟ “

Το 1780 ο διάσημος Κλέφτης του Μοριά Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, αρνούμενος να αλλαξοπιστήσει, καταδιώκεται από τον Τούρκο ναύαρχο Χασάν Τζεζαερλή Μαντάλογλου.

Ο Χασάν είχε φτάσει στην Πελοπόννησο το 1779 για να εξολοθρεύσει τους Αλβανούς τους οποίους είχαν στείλει οι Τούρκοι το 1770 με σκοπό να καταπνίξουν την εξέγερση των Ελλήνων κατά τα Ορλωφικά.

Οι Αλβανοί όμως στράφηκαν και κατά του τουρκικού πληθυσμού όπου διέπραξαν φρικώδη εγκλήματα για 8 χρόνια μέχρι και το 1778, γι’ αυτό και οι Τούρκοι αποφάσισαν να τους εξολοθρεύσουν με βοήθεια και των Ελλήνων. 

Αφού λοιπόν εξολοθρεύθησαν οι Αλβανοί (ο Χασάν έχτισε μέσα στην Τρίπολη πυραμίδα με τα κεφάλια τους) οι Τούρκοι στρέφονται κατά των Ελλήνων.

Με την έναρξη των επιχειρήσεων κατά των Ελλήνων το 1780, ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, αρνείται να αλλαξοπιστήσει κι επικηρυγμένος διαφεύγει από την Αρκαδία, μαζί με την οικογένειά του κι όλα του τα αδέρφια.

Από εκεί φτάνει στη μικρή Καστανίτσα, στον Ταϋγετο της Μάνης και βρίσκει καταφύγιο στους πύργους του κουμπάρου του, Πρωτοκαπετάνιου της Μάνης Παναγιώταρου Βενετσανάκη

Ο στόλος του ναυάρχου Χασάν καταπλέει τον Ιούλιο του 1780 στο Γύθειο όπου αποβιβάζονται 10.000 Τούρκοι, οι οποίοι έχοντας βαρύ πυροβολικό περικυκλώνουν τους πύργους του Βενετσανάκη. 

Ζητούν από τους Έλληνες να προσκυνήσουν για να λάβουν την απάντηση “Δεν προσκυνούμε, θέλομεν πόλεμο και όποιος νικηθεί ας προσκυνήσει”.

Η πολιορκία κρατά 12 ημέρες και οι Κολοκοτρωναίοι, οι Βενετσανάκηδες και 150 Μανιάτες αντιστέκονται ηρωικά.
Όμως, από τους κανονιοβολισμούς ο πύργος γίνεται ερείπια και οι πολιορκημένοι αποφασίζουν ηρωική έξοδο.

Σκοτώνονται ο Παναγιώταρος Βενετσανάκης, ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης και τα αδέρφια του, Γιώργης και Γιαννάκης, ενώ ο άλλος του αδερφός ο Αποστόλης Κολοκοτρώνης τραυματίζεται βαριά και αυτοκτονεί.

Τελικά διασώζονται ΜΟΝΟ ο αδερφός του Κωνσταντή, ο Αναγνώστης Κολοκοτρώνης και η γυναίκα του Κωνσταντή με τα δύο μικρά της παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι περίπου έντεκα ετών. 

Λέγεται ότι ο Χασάν ρώτησε πώς ονομάζεται το αγόρι
του Κωνσταντή που τους ξέφυγε και όταν του είπαν “Θοδωράκης” σχολίασε
“Ας είναι, ένα παλιόπαιδο τι μπορεί να μας κάνει…”

tweet
fb-share-icon
Insta
Tiktok