ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει αποφύγει να παρέμβει στρατιωτικά στις μάχες του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), ελπίζοντας ότι η «διπλωματία φθοράς» με την οποία πιέζει την Άγκυρα στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης θα έχει αποτέλεσμα. Ως γνωστόν τις τελευταίες ημέρες η ρωσική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει ανηλεώς τουρκόφιλους τζιχαντιστές στην βορειοανατολική Συρία, ενώ στην Λιβύη η τουρκόφιλη κυβέρνηση της Τρίπολης υπό ρωσική διπλωματική και στρατιωτική πίεση αναγκάζεται να συνθηκολογήσει με τον αντίπαλο της και να ξεχάσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια της για επανάκτηση εδαφών πλουσίων σε πετρέλαιο στα ανατολικά της χώρας που ελέγχονται από τον ρωσόφιλο στρατηγό Χαφτάρ.
Η προσπάθεια της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες έγκειται στην επιβολή ενός σχεδίου ανακωχής μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Αρτσάχ, κάτι που φαντάζει δύσκολο καθώς η Άγκυρα από τα μέσα Οκτωβρίου προωθεί συνεχώς ισλαμοσυμμορίτες στα πεδία μαχών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπάρχουν δε πληροφορίες για συμμετοχή στις μάχες και Τούρκων κομάντος.
Η συμμετοχή στις μάχες τζιχαντιστών που προέρχονται κυρίως από την Συρία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αιτία για ρωσική στρατιωτική επέμβαση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Θυμίζουμε ότι στην Συρία, η Ρωσία δικαιολόγησε την παρέμβαση της όχι μόνο ως απάντηση στην πρόσκληση του Άσαντ, αλλά και με την ανάγκη εξάλειψης της ισλαμικής τρομοκρατίας. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «οι αρμενικές αρχές θα πρέπει να ενημερώσουν επίσημα την Μόσχα ότι τζιχαντιστές μάχονται στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία μπορεί να ανακοινώσει την έναρξη μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην περιοχή αυτή», τουτέστιν η Ρωσία θα έχει το νόμιμο δικαίωμα να διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μυστικές υπηρεσίες της Αρμενίας έχουν στοιχεία ότι μισθοφόροι ισλαμοσυμμορίτες των οργανώσεων «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα», «Φιρκάτ Χάμζα» και «Σουλτάν Μουράντ» έχουν ριχτεί στις μάχες από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν. Αν και το Αζερμπαϊτζάν το αρνείται, υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο από τις κινήσεις των τζιχαντιστών στο μέτωπο, καθώς οι μαχητές των προαναφερθέντων οργανώσεων δεν είναι ιδιαίτερα ντροπαλοί.
Στα βίντεο οι ακουστικές παραγγελίες στα αραβικά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προέλευση των τρομοκρατών, εξ άλλου και ο οπλισμός τους είναι απαράλλαχτος με αυτόν που χρησιμοποιούσαν στην Συρία.
Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 5.000 τζιχαντιστές κυρίως από την συμμορία «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» δραστηριοποιούνται ήδη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η μεγάλη μερίδα των τζιχαντιστών προέρχεται από την βόρεια Συρία, ενώ λιγότεροι έχουν φτάσει από την Λιβύη. Στο Αζερμπαϊτζάν μετακινήθηκαν όλοι αυτοί με μεταγωγικά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και στις ζώνες μάχης προωθήθηκαν με οχήματα του αζερμπαϊτζανού στρατού.
Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας έκαναν την επιλογή αυτών των μισθοφόρων ισλαμοσυμμοριτών βάσει της εμπειρίας τους, θυμίζουμε ότι όλοι τους έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκία, ενώ την μισθοδοσία τους έχει αναλάβει το Αζερμπαϊτζάν. Για τους ισλαμοσυμμορίτες το Ναγκόρνο Καραμπάχ φαντάζει ως «επαγγελματικό ταξίδι», καθώς οι συνθήκες προς το παρόν δεν είναι τόσο δύσκολες όπως στην Συρία και Λιβύη, ενώ ο μισθός τους είναι καλύτερος (το Αζερμπαϊτζάν πληρώνει καλά). Οι τζιχαντιστές κάνουν την βρώμικη δουλειά για τους Αζέρους στο μέτωπο, βρισκόμενοι στην εμπροσθοφυλακή και όντας πρακτικά «τροφή για τα κανόνια» των Αρμενίων.
Για τον καλομαθημένο στα πετρελαϊκά πλούτη πληθυσμό του Αζερμπαϊτζάν, ο θάνατος των μισθοφόρων οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το Αζερμπαϊτζάν δεν σημαίνει τίποτε, σε αντίθεση με φέρετρα γεμάτα με στρατιώτες του τακτικού στρατού τους.
Εφόσον η ρωσική διπλωματία αποτύχει να επιβάλλει ένα διαπραγματευτικό σχέδιο στις δυο πλευρές για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα σχέδιο που προφανώς δεν μπορεί να απέχει πολύ από τα αρμενικά εθνικά συμφέροντα, καθώς η Ρωσία είναι στρατηγικός σύμμαχος της Αρμενίας, τότε η παρουσία ισλαμιστών τρομοκρατών στην περιοχή θα είναι η αιτία, για κάποιους το πρόσχημα, για ρωσική στρατιωτική επέμβαση.
Γ. Λιναρδής
Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων
Mοιραστείτε το