Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΦΟΡΟ «ANADOLU»

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες αξιόπιστων εντύπων του αμυντικού χώρου, πολλά πολεμικά πλοία αυτή την στιγμή ναυπηγούνται στην Τουρκία, ένα από αυτά είναι το ελικοπτεροφόρο «Anadolu» το οποίο αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στο Αιγαίο το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αμυντικών βιομηχανιών SSB (Savunma Sanayii Başkanlıḡı) της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, «η ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου Anadolu θα ενταχθεί στις ναυτικές δυνάμεις το 2021 και αναμένεται αυτή η ένταξη να ενισχύσει σημαντικότατα τις δυνατότητες του τουρκικού ναυτικού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Το πρώτο τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu είναι της κλάσης «Juan Carlos» και η ναυπήγηση του γίνεται στα τουρκικά ναυπηγεία Sedef, σημειώνουμε δε ότι από την SSB έχει εξαγγελθεί και η ναυπήγηση ενός δευτέρου ελικοπτεροφόρου της ιδίας κλάσης με το όνομα «Trakya» (Θράκη). Είναι προφανές ότι Anadolu δημιουργεί μια σοβαρή μετατόπιση της στρατιωτικής ισχύος προς όφελος της Τουρκίας, με την Ελλάδα απλώς να παρακολουθεί τα γεγονότα, έχοντας μετατρέψει την άμυνα της χώρας σε ασήμαντη στρατιωτική εφεδρεία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Το στρατηγικό δόγμα της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα» ( Mavi Vatan) περιλαμβάνει την αεροναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο και επιτάσσει κατά την άποψη του τουρκικού επιτελείου την απόκτηση 2 ελικοπτεροφόρων τύπου LHD (Landing Helicopter Dock). Η ναυπήγηση του Anadolu γίνεται σε συνεργασία με τα ισπανικά ναυπηγεία Navantia.

Το Anadolu είναι όμοιου τύπου με το ισπανικό «Juan Carlos I» που είναι εκτοπίσματος 27.000 τόνων, τα δε τεχνικά του χαρακτηριστικά και η ικανότητα μεταφοράς προσωπικού και υλικών έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες αποβατικών επιχειρήσεων και μάχης για την «κλειστή» θάλασσα του Αιγαίου. Το τουρκικό LHD θα δύναται να αναπτύξει ταχύτητα 15-18 κόμβους με πλήρες φορτίο και θα έχει ακτίνα δράσης 9.000 ναυτικά μίλια.
Στο κατάστρωμα του δύναται να μεταφέρει 6-8 μαχητικά αεροσκάφη κάθετης/βραχείας προσνήωσης και απονήωσης (VSTOL, Vertical Short Take Off and Landing), 4-6 μαχητικά ελικόπτερα Τ-129 ΑΤΑΚ και μεγάλο αριθμό Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV).
Συνολικά στα δυο καταστρώματα του δύναται να μεταφέρει 30 μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και UAV. Επίσης μπορεί να μεταφέρει 18 άρματα μάχης ή 60 τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού ή 30 αμφίβια οχήματα μάχης (χόβερκραφτ). Ο εξοπλισμός του Anadolu περιλαμβάνει επίσης 5 αυτόματους πύργους πυροβόλων των 25 mm, 2 αντιπυραυλικά-αντιαεροπορικά συστήματα Phalanx (αμερικανικής προέλευσης εξάκαννο περιστροφικό πυροβόλο 20 mm) και το αμερικανο-γερμανικό αντιαεροπορικό σύστημα εγγύς προστασίας RAM-116 (Rolling Airframe Missile).

Πρέπει να τονισθεί ότι οι Τούρκοι σχεδίαζαν να εξοπλίσουν το ελικοπτεροφόρο τους με τα μαχητικά F-35B (VSTOL), όμως λόγω του πρόσφατου εμπάργκο των ΗΠΑ για αυτά τα μαχητικά 5ης γενιάς αναμένεται τουλάχιστον το πρώτο διάστημα να φέρει αυξημένο αριθμό επιθετικών ελικοπτέρων.

Τα πλοία της κλάσης LHD είναι πολλαπλής χρήσεως πολεμικά σκάφη με δυνατότητα υποστήριξης αμφίβιων-αποβατικών επιχειρήσεων και ανάπτυξης στρατιωτικής δύναμης, με ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Το ελικοπτεροφόρο δίνει την δυνατότητα στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις σε όλο τον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και της Κύπρου, μεταφέροντας μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, 1.000 πεζοναύτες με όλο τον εξοπλισμό τους, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων και αμφίβιων σκαφών. Επίσης τα ελικοπτεροφόρα αυτής της κλάσης (Juan Carlos) έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να δύνανται να πλεύσουν, να ελλιμενιστούν και να ελίσσονται σε πολύ ρηχά νερά, κάτι που τα κάνει ιδανικά για αποβατικές επιχειρήσεις σε νησιά του Αιγαίου και άλλες παράκτιες περιοχές.

Το ελικοπτεροφόρο είναι επιθετικό πολεμικό πλοίο και δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να πραγματοποιήσει «αλλαγή βηματισμού» στην ανάπτυξη των ναυτικών της δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Anadolu (και αργότερα το Trakya) σε συνδυασμό με τις δυνάμεις της 4ης τουρκικής στρατιάς (γνωστή και ως στρατιά του Αιγαίου), η οποία έχει ως κύρια αποστολή την διεξαγωγή αποβατικών επιχειρήσεων εναντίον των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και στην οποία υπάγονται κυρίως 2 Μ/Π ταξιαρχίες πεζικού, μια ταξιαρχία πυροβολικού και μια ταξιαρχία αμφίβιων δυνάμεων και υποστηρίζεται από 4 αρματαγωγά, 31 αποβατικά σκάφη και άλλα βοηθητικά πολεμικά πλοία, θα δώσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις την δυνατότητα να προβάλλουν και να ξεδιπλώσουν πλήρως την ισχύ τους.

Η Τουρκία με την ναυπήγηση των ελικοπτεροφόρων δημιουργεί ορόσημο στην ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο, μια ισορροπία που θα διαταραχθεί πλήρως και αναμφίδρομα με την απόκτηση από την τουρκική πολεμική αεροπορία των ρωσικών μαχητικών Su-35 ή Su-57 stealth (εφόσον οι ΗΠΑ εμείνουν στο εμπάργκο των F-35). Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πέραν της αριθμητικής της υπεροχής προσθέτει και την ποιοτική διάσταση στους εξοπλισμούς της. Η ανατροπή στο στρατιωτικό ισοζύγιο Ελλάδας-Τουρκίας σε συνδυασμό με την γεωπολιτική ρευστότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε εθνική καταστροφή. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει αφελή νατοϊκή πολιτική, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και το πλεονέκτημα στον εχθρό, τότε έχει μεγάλη πιθανότατα να υπογράψει μόνη της και εκ προοιμίου την καταδίκη της.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αντιπαλότητα μας με την Τουρκία είναι αγεφύρωτη και δεν μπορεί να εξομαλυνθεί υπό το πρίσμα μιας «ευρωπαϊκής», «ατλαντικής» ή «ισραηλινής» λύσης, εξ άλλου η ιστορία των τελευταίων χρόνων είναι αδιάψευστος μάρτυρας περί αυτού. Για αυτό η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα είναι πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις, δυναμική και σύγχρονη Αμυντική Βιομηχανία σε συνδυασμό με μια εξωτερική πολιτική που δεν θα περιορίζεται από αμερικανοσιωνιστικές παρωπίδες.

Γ. Λιναρδής


Mοιραστείτε το 

Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων

2020 copyright istos.net.gr