Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΡΤΣΑΧ, 
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ, ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Η κα Αρμινέ Αλεξανιάν, Υφυπουργός εξωτερικών του Αρτσάχ (όπως είναι η επίσημη ονομασία του κράτους του Ναγκόρνο Καραμπάχ) έδωσε χθες από την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ, μια διαδικτυακή συνέντευξη –ενημέρωση, για την κατάσταση που επικρατεί στο Αρτσάχ. Διαδικτυακά συνδέθηκε και μίλησε και ο βουλευτής Νταβίντ Μελκουμιάν, από το μέτωπο των εχθροπραξιών, κάνοντας σύνδεση μέσα από ένα παράπηγμα.

Η κα Αλεξανιάν, μίλησε σε ευρωβουλευτές και εκπροσώπους των ΜΜΕ, δίνοντας μιαν ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης στην χώρα της.
Είπε χωρίς περιστροφές ότι το Αζερμπαϊτζάν με την ενεργή και δυναμική βοήθεια της τουρκίας δεν ενδιαφέρεται για την περιοχή του Αρτσάχ, αλλά ενδιαφέρεται για την περιοχή του Αρτσάχ, κενή από Αρμενικό πληθυσμό!

Δήλωσε ότι η τουρκία μαζί με το Αζερμπαϊτζάν προχωρούν σε εθνοκάθαρση της περιοχής, σε μια δεύτερη Αρμενική γενοκτονία. Αυτός είναι ο λόγος που παραβιάζουν συνεχώς τις όποιες συνθήκες κατάπαυσης του πυρός, κι αυτός είναι ο λόγος που βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων πληθυσμών.
Τόνισε ότι η τουρκία αισθάνεται ότι μπορεί να προχωρά σε Αρμενική γενοκτονία, γιατί και στην προηγούμενη που έκανε, έμεινε ατιμώρητη.

Κατέδειξε τις ευθύνες της διεθνούς κοινότητος, που υποκριτικά προωθεί την ειρήνη και τον διάλογο, αλλά επιτρέπει σε μια χώρα όπως η τουρκία, μια χώρα με στενές σχέσεις με την Ε.Ε. και μέλος του ΝΑΤΟ, να εγκληματεί εναντίον αμάχων και να παραβιάζει όλες τις διεθνείς συνθήκες.

«Δεν ζούμε στο κενό, ζούμε στην ευρύτερη Ευρώπη, είμαστε μια Χριστιανική Δημοκρατική χώρα, που αγωνίζεται για την ίδια την ύπαρξη των πολιτών της» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Ο βουλευτής Νταβίντ Μελκουμιάν, τόνισε ότι η τουρκία συμμετέχει με κάθε τρόπο στις εχθροπραξίες και στοχεύει στο ίδιο πράγμα με το Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή στην εθνοκάθαρση των Αρμενίων. Τονίσθηκε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι δραματική, ότι δολοφονούνται κι αποκεφαλίζονται άνθρωποι, κακοποιούνται ακόμη και τα πτώματα των νεκρών στρατιωτών και το σύστημα υγείας δοκιμάζεται εκτός από τον πόλεμο και από την πανδημία του COVID19.

Η Υφυπουργός ζήτησε από τα ΜΜΕ και τους ευρωβουλευτές, να πιέσουν την Ε.Ε. και τις χώρες τους, για να προωθηθεί μια αποτελεσματική κατάπαυση πυρός, ώστε να ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες.
Είμαστε ειρηνικός λαός, είπε, αλλά δυστυχώς όταν κάποιος σε απειλεί με ένα όπλο, πρέπει να πεθάνεις ή να πολεμήσεις.

Εκτός από το δράμα που ζουν οι κάτοικοι του Αρτσάχ, (με μόνο τους έγκλημά την εθνικότητά τους), από την συνέντευξη βγαίνει κι ένα ακόμη πνιγηρό συμπέρασμα:
Η τουρκία, με την πολύχρονη ανοχή και συμπαράσταση δυτικών συμφερόντων, έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνή «νταή» που δεν σέβεται ούτε συνθήκες ούτε δημοκρατικές διαδικασίες. Πολλά ακούγονται για την εύθραυστη οικονομία της, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι είναι εξοπλισμένη, αυτάρκης σε μεγάλο βαθμό και δεν διστάζει να συντηρεί πανάκριβες πολεμικές δραστηριότητες, στην Συρία, Λιβύη, Κουρδιστάν και τώρα στο Αρτσάχ, για να μην πούμε τίποτε για την επιθετικότητα που δείχνει στο Αιγαίο.

Τελικά όσους οργανισμούς και συμμαχίες και αν δημιουργούμε, πάντοτε θα υπάρχουν λαοί που αγωνίζονται για την ίδια την ύπαρξή τους. Και όσο η Ελλάδα προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από συνθήκες και έγγραφα, θα παραμένει έκθετη στα τουρκικά πυρά. Ο πόλεμος δεν αντιμετωπίζεται με χαρτοπόλεμο.

Η Ε.Ε. μέχρι στιγμής αδυνατεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο και στο (νέο) Αρμενικό ζήτημα και αυτό της στοιχίζει σε κύρος και δύναμη. Πρέπει να το καταλάβει, διότι θα καταλήξει μια ένωση γραφειοκρατών και θα διαλυθεί.

Κρίτων

Mοιραστείτε το 

Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων

2020 copyright istos.net.gr