Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ
ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ S-400

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Τουρκία πραγματοποιεί δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων των ρωσικών S-400, κάτι που αναμενόταν ότι θα γίνει από τους μη αιθεροβάμονες αναλυτές του αμυντικού χώρου στην Ελλάδα.
Εξ άλλου όποιος αγοράζει ένα τόσο εξελιγμένο και σύγχρονο αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα δεν σκοπεύει να το βάλει στην «ναφθαλίνη» ή να το κάνει σκράπ.
Κάτι τέτοιο μόνο η Ελλάδα είναι ικανή να το πράξει, αφού οι S-300 της ελληνικής αεράμυνας βρίσκονται ουσιαστικά παροπλισμένοι στην Κρήτη εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα, τα ραντάρ των S-300 δεν έχουν ποτέ εγκλωβίσει έστω μια φορά τουρκικό μαχητικό, την ώρα που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν περαντζάδα στο Αιγαίο.

Η τουρκική αεράμυνα από τα παράλια της Σινώπης στην βόρεια Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμαστικές βολές πυραύλων του συστήματος S-400, κάτι που προκαλεί τεράστια σύγχυση στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα την δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου S-400 ως ασυμβίβαστη με την ευθύνη της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ» και απείλησε την Άγκυρα με «δυνητικά σοβαρές συνέπειες». Όλα βέβαια αυτά αποτελούν «έπεα πτερόεντα», καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν χρησιμοποιήσουν τους S-400 θα είναι επειδή στοχεύουν ελληνικά μαχητικά, θυμίζουμε ότι η εμβέλεια των S-400 καλύπτει όλο το Αιγαίο από βάση στα παράλια της Μικράς Ασίας, και οι δήθεν απειλές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ουδόλως ενδιαφέρουν τους Τούρκους.

Το ΝΑΤΟ σε μια τουλάχιστον χλιαρή ανακοίνωση εξέφρασε την ανησυχία του ότι «το σύστημα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα συμμαχικά αεροσκάφη και να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων». Μα ακριβώς αυτό θέλει η Τουρκία, να αποτελέσει δηλαδή αυτό το πυραυλικό σύστημα «game changer» εναντίον της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Ως γνωστόν το σύστημα S-400 δεν μπορεί να ενσωματωθεί και ούτε είναι συμβατό με το νατοϊκό σύστημα αεράμυνας, εξ άλλου η Τουρκία δεν το αγόρασε με τέτοιο σκοπό. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι η Ρωσία μέσω των S-400 που εγκαθίστανται στο έδαφος της Τουρκίας, θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της η Άγκυρα δικαιολόγησε την αγορά με το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να της πουλήσουν πυραύλους Patriot, κάτι που ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία θα ενεργοποιήσει τις δυο συστοιχίες S-400 που αγόρασε εναντίον της Ελλάδας, το σύγχρονο αυτό αντιαεροπορικό-πυραυλικό σύστημα μπορεί να εγκλωβίσει οποιοδήποτε αεροσκάφος 4ης γενιάς (F-16, Rafale κ.α.), για τα μαχητικά 5ης γενιάς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αξιόπιστη πληροφόρηση. Τις ίδιες ικανότητες έχει και το σύστημα S-300, η κύρια διαφορά τους είναι στην εμβέλεια.

Γ. Λιναρδής 

Mοιραστείτε το στο Twitter !

Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων

2020 copyright istos.net.gr