ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Επειδή το τελευταίο διάστημα η στρατιωτική σύγκρουση με τους Τούρκους γίνεται ολοένα και πιο πιθανή, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ο εχθρός έχει προετοιμαστεί επιμελώς για αυτή την αναμέτρηση εδώ και δεκαετίες και στο οπλοστάσιο του διαθέτει σημαντικά και εξειδικευμένα οπλικά συστήματα, τα οποία ίσως να μην έχουν αξιολογηθεί ως σημαντική απειλή για τις ένοπλες μας δυνάμεις. Ένα από αυτά τα οπλικά συστήματα είναι τα Μη Επανδρωμένα Μαχητικά Αεροχήματα «HARPY».
Η Τουρκία από την προηγούμενη δεκαετία έχει προμηθευτεί περίπου 100 μη επανδρωμένα μαχητικά «HARPY» με σκοπό την εκτέλεση επιχειρήσεων κατά εχθρικής αεράμυνας, ουσιαστικά δηλαδή κατά της αεράμυνας της Ελλάδας. Τα UCAV HARPY (Unmanned Combat Air Vehicle), μεταφέρονται από ειδικά διασκευασμένα στρατιωτικά οχήματα, κάθε όχημα μεταφέρει 16-18 εξ αυτών, ενώ η κάθε συστοιχία αποτελείται από τρία οχήματα.
Τα τουρκικά HARPY είναι ισραηλινής τεχνολογίας και αποτελούν μαζί με τους πυραύλους cruise της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας το σημαντικότερο και πλέον επικίνδυνο στοιχείο αιφνιδιασμού των ελληνικών δυνάμεων σε περίπτωση εφαρμογής στρατηγικής πρώτου πλήγματος από την Άγκυρα. Σημαντικότατη απειλή αποτελούν τα HARPY για τα στατικά ραντάρ του Ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνον. Αν και τα συγκεκριμένα UCAV ως οπλικό σύστημα δεν έχουν αποκτήσει την δημοσιότητα των άλλων οπλικών συστημάτων κρούσης που διαθέτει η Τουρκία, πρέπει να θεωρούνται μέγιστη απειλή του ελληνικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αεράμυνας.
Για να γίνει αντιληπτή η επικινδυνότητα αυτού του οπλικού συστήματος θα αναφερθούμε ακολούθως στα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του UCAV, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσουν εναντίον της αεράμυνας μας οι Τούρκοι σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης.
Το HARPY είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά (composite materials) ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί εύκολα, η ειδική επικάλυψη του μειώνει το ηλεκτρομαγνητικό του ίχνος και το κάνει σχεδόν αόρατο από τα ραντάρ. Το μήκος του είναι 2,7 μέτρα, το άνοιγμα πτερυγίων 2,1 μέτρα και η προώθηση του μετά την εκτόξευση πραγματοποιείται με έναν περιστροφικό κινητήρα Wankel 38 HP, έχει μέγιστη ταχύτητα 185 χλμ/ώρα με εμβέλεια 500 χιλιομέτρων. Φέρει μια εκρηκτική κεφαλή 32 kg η οποία ενεργοποιείται μέσω υψομετρικού ραντάρ, το δε συνολικό του βάρος είναι 155 kg.
To UCAV HARPY εκτοξεύεται από το ειδικό όχημα με την βοήθεια πυραυλικού συστήματος, το οποίο στην συνέχεια απορρίπτεται, και η πτήση του προς το εχθρικό ραντάρ γίνεται αυτόνομα σε ύψος περίπου 3.000 μέτρων και με την βοήθεια συστήματος πλοήγησης INS (Inertial Navigation System) που διαθέτει ενσωματωμένο. Ο υπολογιστής του έχει προγραμματιστεί πριν την πτήση με τις συντεταγμένες αναφοράς (συντεταγμένες του στόχου) και όταν φτάσει στην περιοχή του εχθρικού ραντάρ τίθενται σε λειτουργία τρεις κεραίες-αισθητήρες που ερευνούν την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του εχθρικού ραντάρ. Εφόσον αυτή η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας συμφωνεί με τις συντεταγμένες αναφοράς του υπολογιστή, ακολουθεί η επίθεση με πιθανότητα καταστροφής του στόχου άνω του 95%. Οι αισθητήρες του HARPY είναι τόσο ευαίσθητοι ώστε και μια εκπομπή από το εχθρικό ραντάρ ολίγων δευτερολέπτων είναι αρκετή για τον εντοπισμό του στόχου και την αναγνώρισή του από απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων. Εφόσον ο στόχος σταματήσει να εκπέμπει και το HARPY δεν έχει προλάβει να τον αναγνωρίσει, τότε συνεχίζει να ίπταται και να αναζητεί με τους αισθητήρες του τον επόμενο στόχο.
Η βασικότερη προϋπόθεση για την επιχειρησιακή αξιοποίηση του HARPY είναι η βάση δεδομένων με τις συχνότητες λειτουργίας των ελληνικών ραντάρ και η χαρτογράφηση των θέσεων τους. Εάν κάποιοι αναρωτιούνται τι κάνουν τα τουρκικά μαχητικά όταν υπερίπτανται των ελληνικών νησιών (πλην της αυτονόητης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας), είτε τα τουρκικά πολεμικά πλοία με τις «αβλαβείς διελεύσεις» τους, ή τα τουρκικά τουριστικά πλοία με τα κρυφά συστήματα υποκλοπών, ελπίζουμε ότι έχουν την απάντηση. Χαρτογραφούν επί χρόνια και ήδη έχουν πλήρη ταξινόμηση της ελληνικής αεράμυνας και των συχνοτήτων των ελληνικών ραντάρ.
Σε περίπτωση πρώτου στρατηγικού πλήγματος εκ μέρους των Τούρκων, το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα αποτελεί θανάσιμη απειλή για την ελληνική αεράμυνα αλλά και για τα ραντάρ του Πολεμικού μας Ναυτικού που θα επιχειρεί στο Αιγαίο. Ο μεγάλος αριθμός HARPY που διαθέτουν οι Τούρκοι σε συνάρτηση με το σχεδόν αόρατο ηλεκτρομαγνητικό, οπτικό και θερμικό τους ίχνος, τα καθιστά θανάσιμη απειλή για την άμυνα της Ελλάδας.
Το θανάσιμο για την άμυνα της χώρας «δημοκρατικό τόξο» δεν φρόντισε, εδώ και περίπου 15 χρόνια που η Τουρκία διαθέτει στο οπλοστάσιό της αυτό το οπλικό σύστημα, να εξοπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με τα κατάλληλα συστήματα παραπλάνησης, αντιμέτρων ή εντοπισμού αυτών των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροχημάτων.
Πρέπει μετ’ επιτάσεως να τονίσουμε ότι συστήματα παραπλάνησης των αισθητήρων του HARPY μπορούν να κατασκευαστούν από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, όπως και τα συστήματα εντοπισμού του.
Δυστυχώς όμως οι κυβερνήσεις των δυο τελευταίων δεκαετιών αντί να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και κατασκευή τέτοιων συστημάτων, προτίμησαν να απαξιώσουν την αμυντική βιομηχανία της χώρας και να οδηγήσουν στην υποαπασχόληση και ανεργία το εξειδικευμένο προσωπικό της.
Ουδείς νοήμων Έλληνας μπορεί να πιστέψει ότι όλα αυτά έγιναν επειδή αυτοί που κυβέρνησαν είναι τόσο ηλίθιοι και δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν και να πράξουν τα αυτονόητα.
Έγιναν κατόπιν σχεδίου, για να απαξιώσουν την Εθνική Άμυνα και να βοηθήσουν στην εκπλήρωση των αμερικανο-νατοϊκών σχεδίων για διχοτόμηση του Ελληνικού Αρχιπελάγους στον 25ο μεσημβρινό.
Γ. Λιναρδής
Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων
Mοιραστείτε το