ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Περίπου προ τριών εβδομάδων σε άρθρο μας με τίτλο «Πόσοι Zirkon χρειάζονται για να εξουδετερωθεί μια ομάδα κρούσης Αμερικανικού αεροπλανοφόρου» είχαμε αναφερθεί στον hypersonic (υπερ-υπερηχητικό) πύραυλο Zirkon, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην υπερηχητική πυραυλική τεχνολογία και η μόνη χώρα μέχρι στιγμής που έχει θέσει σε λειτουργία τέτοια οπλικά συστήματα.
Ο Zirkon είναι ένα άκρως απόρρητο οπλικό σύστημα και μόνο μέρος των τεχνικών του χαρακτηριστικών είναι γνωστό, ενώ λιγοστές φωτογραφίες είχαν διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με αμυντικά θέματα.
Την περασμένη Τρίτη (6.10.2020) η Μόσχα ανακοίνωσε ότι το Ρωσικό Ναυτικό δοκίμασε επιτυχώς τον υπερ-υπερηχητικό πύραυλο cruise Zirkon εναντίον στόχου στην Θάλασσα του Μπάρεντς, δίνοντας στην δημοσιότητα σχετικό video.
Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας δήλωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την φρεγάτα «Admiral Gorshkov» και χτύπησε στόχο σε απόσταση 450 χλμ, αναπτύσσοντας ταχύτητα 8 Mach (περίπου 10.000 χλμ/ώρα).
To μέγιστο υψόμετρο του πυραύλου ήταν 28 χλμ και ο χρόνος πτήσης τεσσεράμισι λεπτά. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Zirkon είχε δοκιμαστεί τον προηγούμενο Ιούλιο εναντίον χερσαίου στόχου, εκτοξευθείς πάλι από την φρεγάτα «Admiral Gorshkov».
Tα τεχνικά χαρακτηριστικά του Zirkon δικαιολογούν την αναφορά του πυραύλου ως «carrier killer» (δολοφόνος αεροπλανοφόρων), καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αμυντικά συστήματα εναντίον αυτού του όπλου. Ο Zirkon μπορεί να εκτοξευτεί από υποβρύχια, από πλοία επιφανείας και από χερσαίες βάσεις, για την εκτόξευση του χρησιμοποιούνται οι ίδιοι σωλήνες (δοχεία) με αυτούς των υπερηχητικών πυραύλων cruise Kalibr (εμβέλεια έως 2.500 χλμ), με τους οποίους ήδη είναι εξοπλισμένες οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναπτύξουν αμυντικά συστήματα που θα καταρρίπτουν εισερχόμενα υπερ-υπερηχητικά όπλα, προς το παρόν οι προσπάθειες έχουν αποτύχει. Αν δεν βρεθεί αμυντικό σύστημα εναντίον του εισερχόμενου hypersonic πυραύλου, ίσως χρειαστεί να βρεθεί τρόπος καταστροφής του φορέα του πριν την εκτόξευση.
Σε αυτήν την περίπτωση καταλήγουν όμως στην «παγίδα του Θουκυδίδη». Όπως αναφέρει ο πατήρ της επιστημονικής ιστορίας Θουκυδίδης, η πραγματική αιτία του Πελοποννησιακού Πολέμου ήταν «η αύξηση της αθηναϊκής δύναμης και του φόβου που αυτή προκάλεσε στην Σπάρτη».
Αναμφισβήτητα υπάρχουν κέντρα στις ΗΠΑ που θεωρούν πως η στρατιωτική τεχνολογική άνοδος της Ρωσίας (και της Κίνας) είναι άμεση απειλή για την παγκόσμια κυριαρχία που οραματίζονται και ότι αυτή η απειλή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν είναι πολύ αργά.
Γ. Λιναρδής
Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων
Mοιραστείτε το στο Twitter !