ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η ζήτηση ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού παραμένει σταθερά υψηλή και βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο της στρατιωτικής έκθεσης «Forum Army- 2020» που πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στην αεροπορική βάση Kubinka της Μόσχας, ρωσικές αμυντικές εταιρίες υπέγραψαν συμβάσεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια οπλικών συστημάτων σε κράτη της Ασίας, Λατινικής Αμερικής, Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Από τις αρχές του έτους η Ρωσία έχει πουλήσει οπλικά συστήματα αξίας άνω των 7 δις δολαρίων σε περίπου 40 χώρες που ήταν αγοραστές, το δε χαρτοφυλάκιο παραγγελιών όπλων για εξαγωγές μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων αποτελείται από μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα. Τα συστήματα αεράμυνας εξακολουθούν και έχουν μεγάλη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένου των συστημάτων S-400. Η Ρωσία σήμερα αντιπροσωπεύει το 21% της παγκόσμιας αγοράς οπλικών συστημάτων, οι κύριοι αγοραστές ρωσικών όπλων είναι η Ινδία, Κίνα, Αλγερία, Τουρκία, Αίγυπτος.
Το συνολικό ύψος παραγγελιών που έχει λάβει η Ρωσία από την Ινδία κατά το παρελθόν ανέρχεται στο ποσό των 14,5 δις δολαρίων, είναι προφανές ότι αυτές οι συμβάσεις όπλων που συνάπτονται με την Ινδία αποτελούν στοιχείο προνομιακής στρατηγικής αλληλεπίδρασης. Η Ινδία έχει υπογράψει συμβάσεις για τα συστήματα S-400, καθώς και για ρωσικές φρεγάτες και πυρομαχικά. Συνεχίζονται δε οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια φορητών συστημάτων αεράμυνας Igla-S, με τo κόστος της προσφοράς για αυτά τα συστήματα MANPADS (Man-Portable Air-Defence System) να ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Επιπλέον κυοφορούνται δυο σημαντικά κοινά σχέδια μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας, η παραγωγή ελικοπτέρων Ka-226 στην Ινδία και η παραγωγή φορητών όπλων Καλάσνικοφ.
Η Ρωσία φέτος ολοκλήρωσε με την Κίνα την σύμβαση προμήθειας των συστημάτων S-400, ενώ αρχίζει να εφαρμόζεται και η σύμβαση προμήθειας των μαχητικών Su-35, πυραυλικών συστημάτων αέρος-εδάφους, κινητήρων αεροσκαφών για τα κινεζικά stealth J-20, καθώς και συμβάσεις έρευνας και ανάπτυξης.
Η Αλγερία τον Δεκέμβριο του 2019 υπέγραψε με την Ρωσία την προμήθεια 14 stealth μαχητικών Su-57, καθώς και την προμήθεια 14 βομβαρδιστικών Su-34. Η σύμβαση αυτή που θα ολοκληρωθεί το 2025 ανέρχεται στα 6 δις δολάρια, η Αλγερία έγινε ο πρώτος πελάτης διεθνώς για τα Su-57 και Su-34.
Η Τουρκία συζητά με την Ρωσία την επέκταση της σύμβασης για τα S-400, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς έχουν συμφωνηθεί τεχνικές λεπτομέρειες και προθεσμίες. Ως γνωστόν η Τουρκία ήδη έχει προμηθευτεί 4 συστοιχίες S-400 αξίας περίπου 2,5 δις δολαρίων, ενώ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το σύστημα S-500. Είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στο άμεσο μέλλον για την αγορά του ρωσικού stealth Su-57 ή του Su-35.
Η Αίγυπτος το 2019 υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 24 μαχητικών Su-35 αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιπλέον προμηθεύτηκε τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300VM (Antey-2500) και Buk-M2E. Έχουν υπογραφεί επίσης συμβάσεις για την προμήθεια 46 μαχητικών Mig-29M/M2 και 46 επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52, συνολικής αξίας 3 δις δολαρίων.
Η Ρωσία αμφισβητεί όλο και περισσότερο την παγκόσμια πρωτοπορία των ΗΠΑ στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, η αυξανόμενη χρήση ρωσικών όπλων από κράτη που έως πρόσφατα ήταν αποκλειστικοί εισαγωγείς δυτικής στρατιωτικής τεχνολογίας προφανώς και επιφέρει ανασημασιοδότηση στον γεωπολιτικό προσανατολισμό αυτών των κρατών.
Γ. Λ.
Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων
Μοιραστείτε το στο Twitter !