Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΕΛΝΕΙ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
ΕΝΩ ΟΙ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ ΑΖΕΡΩΝ-ΑΡΜΕΝΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταγωγικά αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν μεταφέρουν οπλισμό από στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ισραήλ προς το Μπακού. Τα ισραηλινά όπλα τροφοδοτούν τους Αζέρους στις εχθροπραξίες με τους Αρμένιους για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είναι ήδη γνωστό ότι στις εχθροπραξίες οι Αζέροι χρησιμοποιούν μαχητικά drones ισραηλινής προέλευσης, όπως εξ άλλου έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Χικμέτ Χατζίγιεφ.

Το Ισραήλ και το εθνο-φυλετικά τουρκικό Αζερμπαϊτζάν είναι εδώ και πολλά χρόνια σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, επίσης οι δυο χώρες έχουν υπογράψει αμυντική συμφωνία που δίνει την δυνατότητα στο Ισραήλ να προμηθεύει με οπλικά συστήματα τις ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων. Περίπου το 60% του οπλοστασίου του Αζερμπαϊτζάν είναι ισραηλινής προέλευσης.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz μεταγωγικά αεροσκάφη Ilyushin II-76 του Αζερμπαϊτζάν προσγειώνονται τακτικά από την περασμένη Πέμπτη σε στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων αναπληρώνουν τα αποθέματα όπλων τους. Όπως δήλωσε ο Χατζίγιεφ «οι Αζέροι εκτιμούν πολύ την συνεργασία με το Ισραήλ, ειδικά την αμυντική συνεργασία».

Η Τουρκία επίσης προμηθεύει με όπλα το Αζερμπαϊτζάν, έχει κατηγορηθεί για παρέμβαση στις μάχες εναντίον των Αρμενίων, με την Αρμενία να ισχυρίζεται ότι η Άγκυρα χρησιμοποίησε F-16 για να καταρρίψει μαχητικά της αεροσκάφη. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι τις δυο τελευταίες ημέρες τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη μεταφέρουν ισλαμιστές μισθοφόρους από την Λιβύη στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ για να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν.  

Μοιραστείτε το στο Twitter !

Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει.
Φρανσουά Μιττεράν

2020 copyright istos.net.gr