Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΟ ΣΚΑΦΟΣ

Τα τουρκικά ναυπηγεία «Ares» με έδρα την Antalya (Αττάλεια) σε συνεργασία με την αμυντική εταιρία «Meteksan Savunma» αναπτύσσουν για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό μη επανδρωμένο ανθυποβρυχιακό σκάφος, η μαζική παραγωγή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Για το σκάφος ενδιαφέρονται το Ομάν, το Κατάρ και μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής.

Πρωτότυπο του μη επανδρωμένου σκάφους με την κωδική ονομασία ULAQ DSH/ASW έλαβε δοκιμαστικά μέρος στην πρόσφατη μεγάλη ναυτική άσκηση της Τουρκίας «Deniz Kurdu» (Θαλάσσιος Λύκος). Το ανθυποβρυχιακό drone έχει εμβέλεια 400 χλμ και αναπτύσσει ταχύτητα 65 χλμ/ώρα. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ναυπηγείων, το σκάφος είναι κατά 90% τουρκικής τεχνογνωσίας, συμπεριλαμβανομένου του οπλισμού του.

Το ανθυποβρυχιακό drone έχει δυνατότητες ημερήσιας και νυκτερινής όρασης και κρυπτογραφημένες υποδομές επικοινωνίας οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από θαλάσσιες πλατφόρμες και επίγεια κέντρα διοίκησης. Στα οπλικά του συστήματα συμπεριλαμβάνονται τέσσερις θύλακες πυραύλων CIRIT (κατευθυνόμενοι με laser) και δυο πύραυλοι L-UMTAS (κατευθυνόμενοι με laser), κατασκευής της τουρκικής Roketsan. Το σκάφος διαθέτει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και μπορεί να διεξάγει κοινές επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (αυτά έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά ως τεχνικά χαρακτηριστικά).

Αυτά εν ολίγοις για τα τελευταία τουρκικά επιτεύγματα στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας. Θα αναρωτηθούμε βέβαια τι λείπει από εμάς τους Έλληνες και το έχουν οι Τούρκοι, οι οποίοι καταφέρνουν εδώ και περίπου 25 χρόνια να αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στον κλάδο αυτό.
Απάντηση: Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας βρίσκεται υπό την προστασία του προέδρου και ο κλάδος αυτός έχει τοποθετηθεί στην κορυφή του οικονομικού προγράμματος. Το μεγαλύτερο μέρος των εξοπλιστικών αναγκών της Τουρκίας καλύπτεται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία (κρατική και μη), η οποία πρωτογενώς σχεδιάζει και παράγει οχήματα και άρματα μάχης, μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, πυραυλικά συστήματα, πυρομαχικά, συστήματα διαχείρισης μάχης, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και πολλά άλλα.

Αντιθέτως στην χώρα μας απουσιάζει πλήρως η μακροπρόθεσμη στρατηγική, τα δε τελευταία 20 χρόνια η αμυντική βιομηχανία έχει οδηγηθεί σε παρακμή και μαρασμό, προς όφελος των μεσαζόντων και δυτικών εταιριών.
Θα πρέπει για πολλοστή φορά να τονίσουμε ότι η ασφάλεια και η εθνική κυριαρχία εξαρτώνται και από την ύπαρξη και συμβολή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Όποιος απαξιώνει αυτό τον κλάδο της εθνικής οικονομίας βάλλει κατά της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.

Λ. Ιουστινιάνης

 

Μοιραστείτε το στο Twitter !

"Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα" Nαπολέων 

2021 copyright istos.net.gr