Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ !

Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας αντεπιτέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ετήσια έκθεσή της για το κράτος δικαίου, η οποία τις κατηγορεί και υποτίθεται ότι διαπίστωσε πολλαπλά προβλήματα με το κράτος δικαίου και στις δύο χώρες, και θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει τη μελλοντική πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην Πολωνία διορία μέχρι τις 16 Αυγούστου για κατάργηση (!) του πειθαρχικού τμήματος για δικαστές (!), το οποίο η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι θέτει σε κίνδυνο την δικαστική ανεξαρτησία της χώρας, παραβιάζοντας τους νόμους της ΕΕ, όπως καθορίστηκαν από το ανώτερο δικαστήριο της Ένωσης.

Το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε την απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι, παραβίαζε το σύνταγμα της χώρας και, ως εκ τούτου, ήταν άκυρη. Κατά την έκδοση αυτής της απόφασης, το πολωνικό δικαστήριο αγνόησε τις συνθήκες της ΕΕ που θέτουν σαφώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πάνω από τα εθνικά δικαστήρια.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Sebastian Kaleta κάλεσε την Πολωνία να τερματίσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, κατηγορώντας την Επιτροπή ότι ενεργεί κακόπιστα, και επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν οδηγήσει πουθενά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Piotr Müller υιοθέτησε μια πιο ήπια προσέγγιση, υποσχόμενος ότι η πολωνική κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικότερα τα έγγραφα που προέρχονται από τις Βρυξέλλες. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν "διαφορές απόψεων" και ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Ο αρχηγός της πολωνικής αντιπολίτευσης, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, προειδοποίησε ότι "η επιμονή θα κοστίσει πολύ στην Πολωνία", καθώς εξέφρασε ανησυχίες ότι το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) αντιτίθεται στα πολωνικά συμφέροντα αρνούμενο να ανοικοδομήσει το κράτος δικαίου στη χώρα.
Το γεγονός παραμένει πάντως ότι το κυβερνών PiS διαθέτει άνετη πλειοψηφία και μεγάλη αποδοχή στην Πολωνική κοινωνία, ενώ ο Tusk, αφού απέτυχε πολιτικά στην Πολωνία, βρήκε «καταφύγιο» στην ηγεσία της ΕΕ και γύρισε στην πολιτική ζωή της Πολωνίας, μόνο όταν απέτυχε και στους ευρωπαϊκούς κύκλους και του ανατέθηκε ο «ιερός πόλεμος» εναντίον των Πολωνών «επαναστατών» ως ύστατη αποστολή, πράγμα που έχει δηλώσει και ο ίδιος
.
Όσον αφορά την Ουγγαρία, αν και δεν έχει λάβει τελεσίγραφο ή προθεσμία, παρ' όλα αυτά έχει λάβει κατάλογο οδηγιών. Αυτές περιλαμβάνουν την εφαρμογή δικαστικών μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση των μέτρων κατά της διαφθοράς και τη βελτίωση των ελευθεριών του Τύπου. Εν τω μεταξύ, σε μια προκλητική επίδειξη κακοπιστίας και πίεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να εξετάζει το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας, εμποδίζοντάς την ουσιαστικά να λάβει κονδύλια από το ταμείο βοήθειας για τον κορωνοϊό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga χαρακτήρισε την έκθεση της Επιτροπής "προκατειλημμένη, πολιτικά υποκινούμενη και αντικειμενικά αδύναμη", υποστηρίζοντας ότι παπαγαλίζει άκριτα τις απόψεις ΜΚΟ με αρνητική προκατάληψη προς την "πατρίδα".

Όπως έχω ξαναγράψει, φαίνεται ότι κάποιες χώρες που προέρχονται από το τέως Σύμφωνο της Βαρσοβίας και έχουν βιώσει στο πετσί τους πολύ επώδυνα την κομμουνιστική θηριωδία, αντιλαμβάνονται το νέο-κομμουνιστικό καμουφλάζ της "φιλελεύθερης προοδευτικής Ε.Ε." και αρνούνται να παραχωρήσουν ελευθερίες που απέκτησαν με πολύ αίμα και ιδρώτα.
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη της κάποτε (δήθεν) ελεύθερης Δύσης, που παχουλή και οκνηρή αδυνατεί, προς το παρόν, να αντιδράσει.

Κρίτων

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr