Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

SU-75: ΤΟ ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Στην έκθεση Αεροδιαστημικής MAKS-2021 η οποία διεξάγεται στο διεθνές αεροδρόμιο Zhukovsky κοντά στην Μόσχα παρουσιάστηκε το νέο μαχητικό-καταδιωκτικό Sukhoi-75 stealth, το οποίο ανήκει στην κατηγορία αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Το νέο ρωσικό μαχητικό θα είναι μονοκινητήριο, κάτι που αποτελεί νέα εξέλιξη στην κατασκευή ρωσικών μαχητικών, καθώς η Ρωσική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί γενικά δικινητήρια αεροσκάφη.

Εξ όσων έχουν γίνει γνωστά το Su-75 με την κωδική ονομασία «Checkmate» ελίσσεται με ταχύτητα 1,8 Mach και οι παράμετροι καθώς και οι αποφάσεις πτήσης θα λαμβάνονται από έναν υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης.

Η συνεχής υπερηχητική του ταχύτητα θα επιτυγχάνεται χωρίς την χρήση μετακαυστήρα και ειδικά για το ραντάρ, το μαχητικό προβλέπεται να εξοπλιστεί με το ρωσικό σύστημα Byelka που ανιχνεύει αντικείμενα στον ουρανό και στην επιφάνεια της γης σε ακτίνα 400 χλμ. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός περιλαμβάνει σύστημα ασφαλείας ECM (Electronic Countermeasure) που περιέχει περιστρεφόμενους αισθητήρες ακτινοβολίας και βολής, τους οποίους ο ενσωματωμένος υπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί για να αξιολογήσει τον «βαθμό κινδύνου» για το αεροσκάφος.

Το καταδιωκτικό που παρουσιάστηκε στην έκθεση θα κάνει την πρώτη του πτήση το 2023 και οι πρώτες παραδόσεις στην Ρωσική πολεμική αεροπορία θα γίνουν το 2026, σημαντικό είναι ότι στις δυνατότητες του συμπεριλαμβάνεται και μη επανδρωμένη έκδοση.

Σύμφωνα με την ρωσική κρατική κατασκευάστρια εταιρία UAC (United Aircraft Corporation/ συγχώνευση των εταιριών Ilyushin, Irkut, Mikoyan, Sukhoi, Tupolev, Yakovlev), το μελλοντικό καταδιωκτικό θα είναι σε θέση να καταστρέψει αποτελεσματικά μαχητικά 5ης γενιάς, καθώς και 6ης γενιάς που αναμένεται να κυκλοφορήσουν τις επόμενες δεκαετίες.

Λ. Ιουστινιάνης   

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα" Nαπολέων


2021 copyright istos.net.gr