Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η ΜΑΡΙ ΛΕΠΕΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ

Σε πρόσφατο άρθρο της στην εφημερίδα «L’ Opinion» η αρχηγός του κόμματος Rassemblement (πρώην Front National) επέκρινε δριμύτατα τους γαλλογερμανικούς δεσμούς, τονίζοντας ότι η συνεργασία Παρισιού-Βερολίνου σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας οδηγεί σε «απογοήτευση, εγκατάλειψη και προδοσία των εθνικών συμφερόντων της Γαλλίας». Η Λεπέν κατέστησε σαφές ότι η σχέση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας οδεύει προς ένα διαζύγιο, σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κόμματος της στις επόμενες προεδρικές εκλογές θα ανακοινώσει μια προσέγγιση με την Βρετανία στα πρότυπα της «Entente».

Θυμίζουμε ότι «Entente Cordiale» (Εγκάρδια Συννενόηση) ονομάζεται η συμμαχία Γαλλίας-Ηνωμένου Βασιλείου που έθεσε τέλος σε 8 αιώνες αγγλογαλλικού ανταγωνισμού και έθεσε τις βάσεις για την συνεργασία των δυο χωρών στον 20 αιώνα. Η προσέγγιση Γαλλίας-Βρετανίας και η σταδιακή σύγκλιση των συμφερόντων τους ήταν αποτέλεσμα της αμοιβαίας απειλής που ένιωθαν από την επεκτατική πολιτική της αυτοκρατορικής Γερμανίας κατά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα.

Η συμφωνία υπογράφηκε στις 8 Απριλίου 1904 και επεκτάθηκε στις 31 Αυγούστου 1907 δια της «Triple Entente», η οποία ένωσε την Ρωσική Αυτοκρατορία, την Γ΄ Γαλλική Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Η «Triple Entente» αποτέλεσε ισχυρό αντίβαρο στην «Τριπλή Συμμαχία» που είχε συναφθεί μεταξύ Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας και Ιταλίας το 1882.

Σύμφωνα λοιπόν με την Μαρίν Λεπέν το γαλλογερμανικό ζευγάρι οδεύει προς «διαζύγιο», καθώς η Γερμανία «επικεντρώνεται μονόπλευρα στην ηγετική της θέση στην Κεντρική Ευρώπη και ως εκ τούτου η Γαλλία πρέπει να στραφεί προς άλλους ορίζοντες».
Η Γαλλία της Λεπέν θέλει στενή συνεργασία με την Βρετανία και άλλους συμμάχους στην Ευρώπη, θέλοντας να προωθήσει τον αγώνα κατά του ισλαμισμού ως προτεραιότητα.

Σε περίπτωση που η Λεπέν επικρατήσει του Μακρόν στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022, το όραμα της για το μέλλον θα ισοδυναμούσε με μια νέα έκδοση της «Entente Cordiale», το γεγονός αυτό θα υποχρέωνε την Γερμανία σε επαναπροσανατολισμό στην Ευρώπη, θα μπορούσε για παράδειγμα να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, κάτι που είχε ενστερνιστεί ο Otto von Bismarck χωρίς τελικά να το καταφέρει, αφού στην προσπάθεια του αντέδρασε ο τότε Αυτοκράτορας Wilhelm II.

Οι επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σταυροδρόμι όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική και τις εν δυνάμει συμμαχίες στην γηραιά ήπειρο.

Λ. Ιουστινιάνης 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr