ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ο Ερντογάν θα βρίσκεται από την Δευτέρα 19.7. στα Κατεχόμενα για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την μαύρη επέτειο της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων το 1974, αλλά και για τον εορτασμό του μουσουλμανικού Μπαϊραμιού (εορτή των Θυσιών). Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του στην αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» περιλαμβάνονται εξαγγελίες που όπως υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος «θα δώσουν μηνύματα της αποφασιστικότητας μας σε όλο τον κόσμο και θα χαρίσουν περηφάνεια σε εμάς και στα αδέλφια μας στην βόρεια Κύπρο».
Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν στο ζήτημα της Κύπρου, της οικειοποίησης των ενεργειακών πόρων του βόρειου τμήματος της Μεγαλονήσου, της στρατηγικής των δυο ανεξάρτητων κρατών στο νησί, δεν σκοπεύει να συνδιαλλαγεί με κανέναν, οι διπλωματικές φωνασκίες της Αθήνας, των Βρυξελλών ή της Ουάσιγκτον ουδόλως επηρεάζουν την Άγκυρα στην ολοκλήρωση των σχεδίων της που μπήκαν σε εφαρμογή με την εισβολή. Καθίσταται πρόδηλο ότι η Τουρκία επεξεργάζεται σχέδια ασφυκτικής πίεσης εναντίον της ελληνικής Μεγαλονήσου, σχέδια τα οποία είναι πιθανό να έχουν ως κατάληξη στρατηγικό πλήγμα.
Η Τουρκία είναι πασιφανές ότι θεωρεί πως η Ελλάδα επί των ημερών μας βρίσκεται σε προφανή αδυναμία και στρατιωτική ανυποληψία, άρα υπάρχει η κατάλληλη ευκαιρία να αυξήσει την θρασύτητα των προκλήσεων της τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, γνωρίζοντας ότι η Αθήνα του «αμερικανικού τόξου» για να αποφύγει ένοπλη αναμέτρηση θα ενδώσει σε ζητήματα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και στην αναπόφευκτη τουρκοποίηση της βόρειας Κύπρου. Η διπλωματική αυτοσυγκράτηση και η δουλοπρεπής σύνεση στις πιέσεις της Άγκυρας που επιδεικνύουν τα τελευταία χρόνια η Αθήνα και η Λευκωσία αποτελεί για τους Τούρκους δείγμα υποταγής στις μεγαλομανείς ορέξεις του τουρκικού επεκτατισμού και του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα».
Η Τουρκία στην Κύπρο μιλάει από θέσης ισχύος, μια θέση που βεβαίως ενισχύεται περαιτέρω με την κατασκευή ναυτικής βάσης, αλλά και με την επαναλειτουργία της αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο στα κατεχόμενα (δυτικά της Αμμοχώστου), όπου σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μπορούν να μετασταθμεύσουν μαχητικά F-16 και μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη Bayraktar TB-2. Σύμφωνα με νατοϊκές εκθέσεις, η δύναμη των τουρκικών κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων ανέρχεται σε 47.000 άνδρες (συνυπολογίζονται και οι πρόσφατες ελεύσεις 4.000 ανδρών), σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και 3.500 ένοπλοι Τουρκοκύπριοι και 26.000 έφεδροι, σύνολο δηλαδή 76.000 Τούρκοι στρατιώτες. Σε αυτές τις δυνάμεις η Κυπριακή Δημοκρατία υπό ιδανικές συνθήκες μπορεί να αντιπαρατάξει 61.000 στρατιώτες (ΕΛΔΥΚ, Εθνική Φρουρά, έφεδροι). Θυμίζουμε ότι η εγγύτητα των τουρκικών παραλίων δίνει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δυνατότητα τάχιστου ανεφοδιασμού σε έμψυχο και άψυχο υλικό, υπολογίζεται ότι η δύναμη των 76.000 Τούρκων σε περίπτωση έναρξης εχθροπραξιών θα αυξηθεί άμεσα σε 90.000 περίπου.
Όμως ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι πολύ πιο δυσμενής απ’ ότι δείχνουν οι αριθμοί για τα χερσαία στρατεύματα. Η Τουρκία έχει συντριπτική υπεροχή στην Αεροπορία και στο Ναυτικό. Η απουσία ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από το οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς και το γεγονός ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα είναι πρακτικά ανενεργό, εξασφαλίζει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αδιαμφισβήτητη κυριαρχία στον αέρα και στην θάλασσα. Αλλά και στις χερσαίες δυνάμεις η κατάσταση όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή δεν είναι καλύτερη για την Εθνική Φρουρά. Οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις που βρίσκονται σε επιθετική διάταξη έχουν σε αναλογία 2,5:1 περισσότερα άρματα από τις ελληνοκυπριακές, 2,1:1 περισσότερα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ, 2:1 περισσότερα πυροβόλα, 1,2:1 περισσότερους όλμους και 1,2:1 περισσότερα αντιαεροπορικά μέσα.
Η Τουρκία σφίγγει τον κλοιό γύρω από την επί 4.000 χρόνια ελληνική Μεγαλόνησο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η ολέθρια και προδοτική πολιτική των κομμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου της δίνει την δυνατότητα όχι μόνο να πιέσει για ανταλλάγματα αλλά και να επιδιώξει μαζικό στρατηγικό πλήγμα κατά της Κύπρου. Η πολεμική εμπλοκή είναι πιθανή, ας μην αυτοεξαπατώμεθα με την οικονομική κρίση στην Τουρκία, με την εμπλοκή της στην Λιβύη ή στην βόρεια Συρία, γίνεται δε πιθανότερη με τις γεωστρατηγικές εξελίξεις που δρομολογούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα λόγω στρατιωτικής ανυποληψίας, ιδεοληπτικών-ιδεολογικών παρωπίδων και φιλονατοϊκής πολιτικής, αν δεν αρθεί στο ύψος των επικίνδυνων καταστάσεων, κινδυνεύει να απωλέσει εθνικό έδαφος.
Σημείωση: Όποιοι πιστεύουν ότι σε βοήθεια της Κύπρου θα προστρέξουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ ή η Αίγυπτος, ας παραδώσουν από τώρα τα κλειδιά της Μεγαλονήσου στους Τούρκους.
Γ. Λιναρδής
"Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα" Nαπολέων
Μοιραστείτε το στο Twitter !