ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε την Δευτέρα, πως επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Η Ε.Ε. αδυνατεί να αντιληφθεί ή και να παραδεχθεί ότι η συνολική πολιτική της σχετικά με την Ρωσική Ομοσπονδία, είναι αποδεδειγμένα αδιέξοδη, για να μην πούμε υποκριτική και καθοδηγούμενη από τα Νατοϊκά συμφέροντα.
Η απόφαση στηρίχθηκε σε πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της 24ης-25ης Ιουνίου, όταν οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν τη Ρωσία να εξασφαλίσει πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Minsk. Παραδόξως όμως οι συμφωνίες του Minsk (που υπεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2014 από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις περιοχές του Donetsk και του Luhansk) κατά τους ίδιους ευρωπαίους ηγέτες, είχαν ελάχιστη επίδραση στην επίτευξη ειρήνης στην περιοχή Donbas της Ουκρανίας.
Με αυτές τις τελευταίες οικονομικές κυρώσεις, η ΕΕ «ελπίζει να αποδυναμώσει τη στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας και την πρόοδό της προς το ευρωπαϊκό έδαφος». Μια αποτύπωση που αντιστρέφει εντελώς την ιστορική πραγματικότητα, αφού ουσιαστικά η Ρωσία είναι εκείνη που δέχεται προσβολή του ζωτικού της χώρου και όχι εκείνη που προσπαθεί να εισέλθει σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Στόχος: Η αποδυνάμωση του ρωσικού αμυντικού συστήματος
Οι κυρώσεις στοχεύουν σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης στις πρωτογενείς και δευτερογενείς κεφαλαιαγορές της ΕΕ και την απαγόρευση συγκεκριμένων τύπων χρηματοδοτικής συνδρομής και διευκολύνσεων διαμεσολάβησης για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Ρωσία.
Ακόμη, τα μέτρα απαγορεύουν ρητά την άμεση ή έμμεση εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταφορά κάθε υλικού που σχετίζεται με την άμυνα.
Οι παρατεινόμενες κυρώσεις θεσπίζουν επίσης απαγόρευση «ειδικών» αγαθών για Ρώσους στρατιωτικούς και γενικώς περιορίζουν την πρόσβαση της Μόσχας σε ευαίσθητες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα της χώρας, όπως για παράδειγμα στην παραγωγή και εξερεύνηση πετρελαίου.
Η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Emine Dzheppar, δήλωσε ευχαριστημένη από την απόφαση της Ε.Ε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS ότι «η απόφαση της ΕΕ να παρατείνει τις κυρώσεις δεν προσφέρει νέες προοπτικές για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών».
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές Ιουνίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε δήλωσε ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας έχουν φτάσει σε «χαμηλό σημείο» και ότι αυτό δεν ωφελεί καμία πλευρά»
Οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, έχουν ήδη ζωή επτά ετών, καθώς θεσπίστηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014 ως απάντηση στις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014 και τον Μάρτιο του 2015, καθώς το Συμβούλιο συμφώνησε να συνδέσει τη διάρκειά τους με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.
Ως απάντηση, η Ρωσία επέβαλε απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ.
Διάφορες αναλύσεις, επανειλημμένα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, οι κυρώσεις δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να βαθαίνουν την κρίση μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσικής ομοσπονδίας.
Είναι σοβαρό λάθος της Ε.Ε. να αντιμετωπίζει αρνητικά (αν όχι εχθρικά) την σημερινή Ρωσία και κάθε τέτοια πολιτική αποβαίνει αντίθετη με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.
Φαίνεται ότι η νεοταξική φιλελεύθερη πολιτική ατζέντα της Ε.Ε. αδυνατεί να δει χωρίς παρωπίδες την σημερινή Ρωσία και τα οφέλη μιας στενότερης συνεργασίας.
Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν
Μοιραστείτε το στο Twitter !