Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΑΕΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


Η αποχώρηση των αμερικανο-νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια εγκληματικού πολέμου και κατοχής είναι ένα σύμβολο πανωλεθρίας του αμερικανοσιωνιστικού ιμπεριαλισμού.
Ο «ξυπόλητος» εχθρός Ταλιμπάν έχει κυριαρχήσει σχεδόν σε όλη την χώρα, ο κυβερνητικός στρατός της Καμπούλ παραδίδει τον οπλισμό του και εντάσσεται στους ισλαμιστές μαχητές, ενώ μεγάλος αριθμός στρατιωτών ήδη έχει διαφύγει στο γειτονικό Τατζικιστάν για να γλιτώσει από τις συγκρούσεις.

Οι ΗΠΑ έχασαν το Αφγανιστάν μετά από αποικιοκρατική κατοχή δυο δεκαετιών, μια κατοχή που προκάλεσε έντονη αντίθεση και οργή στον αφγανικό πληθυσμό. Η πραγματικότητα θυμίζει τις ημέρες εγκατάλειψης της Σαϊγκόν το 1975. Το τέλος του εικοσαετούς αυτού πολέμου ήταν προβλέψιμο, μπορεί να μην είναι τόσο δραματικό όσο η περίπτωση της Σαϊγκόν, όταν αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα συνωστίστηκαν για να απομακρύνουν το προσωπικό από την οροφή της πρεσβείας των ΗΠΑ, το μάθημα όμως παραμένει το ίδιο και δυστυχώς δεν διδάσκεται: Η προσπάθεια κατοχής και ελέγχου ξένων εδαφών σύμφωνα με τα αμερικανοσιωνιστικά πρότυπα της Ουάσιγκτον δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα δαπανώνται και πόσες ζωές σβήνονται.

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις 175.000 άμαχοι πολίτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, εάν προστεθούν και εκείνοι που πέθαναν ως αποτέλεσμα των συνθηκών διαβίωσης, μαζικού εκτοπισμού και της γενικής καταστροφής των κοινωνικών συνθηκών, το σύνολο αναμφίβολα ανέρχεται σε πάνω από ένα εκατομμύριο.
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος των ΗΠΑ που ξεκίνησε το 2001 και ονομάστηκε αισχρά «Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία» (Operation Enduring Freedom), παρήγαγε μια σειρά εγκλημάτων εναντίον του αφγανικού πληθυσμού. Οι κενές υποσχέσεις ότι η αμερικανική κατοχή θα φέρει στον αφγανικό λαό «δημοκρατία» και «ελευθερία» έχουν πλέον εκτεθεί ως απάτη. Τα καθεστώς μαριονέτας της Καμπούλ, προϊόν εξ αρχής νοθευμένων εκλογών και συμφωνιών με εγκληματίες πολέμαρχους, στερείται παντελώς νομιμότητας και ήδη οδεύει προς τον αφανισμό. Μετά από 20 χρόνια αμερικανικής «βοήθειας», το Αφγανιστάν εξακολουθεί να κατατάσσεται 169ο στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, πίσω από την υποσαχάρια Αφρική.

Οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι έχουν δαπανήσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση του κυβερνητικού στρατού και της αστυνομίας. Παρ’ όλα αυτά τα χρήματα και τα 20 χρόνια εκπαίδευσης, ο αφγανικός κυβερνητικός στρατός δεν μπόρεσε να κάνει την δουλειά του και τις τελευταίες ημέρες φυλλοροεί. Αυτό το γεγονός αποτελεί μια σαφή εξήγηση σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης, την ποιότητα των κυβερνητικών δυνάμεων ή τον συνδυασμό και των δυο.

Το Πανεπιστήμιο Μπράουν (Brown University) τον περασμένο Απρίλιο στην μελέτη του «Cost of War Project» υπολόγισε το συνολικό κόστος του αφγανικού πολέμου σε πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια Αμερικανοί έγιναν φτωχότεροι για ένα προβλέψιμα αποτυχημένο έργο, σημαίνει επίσης ότι το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και η ολιγαρχία της Ουάσιγκτον έγιναν πολύ πλουσιότεροι.

Το κόστος του βρώμικου ιμπεριαλιστικού πολέμου για τις ΗΠΑ, εκτός από τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν, μετριέται στους θανάτους 2.452 Αμερικανών στρατιωτών, μαζί με 455 Βρετανών στρατιωτών και 689 από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Επίσης χιλιάδες στρατιωτικοί εργολάβοι έχασαν την ζωή τους, ενώ εκατοντάδες στρατιώτες επέστρεψαν στα σπίτια τους ακρωτηριασμένοι ή ψυχικά σημαδεμένοι.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πως δικαιολογούνται όλες αυτές οι θυσίες; Ο ισχυρισμός ότι ο πόλεμος διεξήχθη για την προστασία του αμερικανικού λαού από την τρομοκρατία της Αλ Κάιντα είναι ένα τεράστιο ψέμα. Ο πόλεμος συνεχίστηκε ακόμη 9 χρόνια μετά την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν, το τραγελαφικό είναι ότι η Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου χρηματοδότησε την Αλ Κάιντα και τις θυγατρικές της (ISIS) για τους πολέμους αλλαγής μη αρεστών καθεστώτων στην Λιβύη και στην Συρία. Επιπλέον θυμίζουμε ότι ο αμερικανοσιωνιστικός ιμπεριαλισμός δεν συναντήθηκε με τον αφγανικό λαό το 2001, δυο δεκαετίες νωρίτερα η CIA συνεργαζόμενη με την Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν χρηματοδότησε ισλαμιστές μαχητές (Μουτζαχεντίν) για έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων (proxy war) εναντίον των Σοβιετικών που υποστήριζαν την τότε κοσμική κυβέρνηση της Καμπούλ.
Ο πιο στενός συνεργάτης των ΗΠΑ σε αυτό τον proxy war ήταν ο μπιν Λάντεν, ο οποίος ίδρυσε την Αλ Κάιντα έχοντας πλάτες την CIA και το βαθύ κράτος της Ουάσιγκτον.

Η προσπάθεια του Μπάιντεν, όσο και του Τραμπ, να τερματίσουν την κατοχή του Αφγανιστάν συνδέεται με την μετατόπιση της παγκόσμιας στρατηγικής των ΗΠΑ από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στις προετοιμασίες πολέμου εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας. Η παρούσα δράση των ΗΠΑ έχει ως στόχο ένα νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα ασκεί ηγεμονικό έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται η περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας επεκτεινόμενη προς την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και η εξάπλωση του ΝΑΤΟ με στόχο τον περιορισμό της Ρωσίας. Αναμένεται ότι μετά το Αφγανιστάν οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν και από το Ιράκ, η Συρία είναι ήδη χαμένη για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, ενώ στην Λιβύη η κατάσταση ελέγχεται σε μεγάλο ποσοστό από την Μόσχα και την Άγκυρα.

Το Αφγανιστάν συχνά αναφέρεται στην ιστορία ως νεκροταφείο αυτοκρατοριών. Στην περίπτωση των ΗΠΑ η αυτοκρατορία έσκαψε η ίδια τον τάφο της. Τα σχέδια παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ κατέρρευσαν στο Αφγανιστάν, όπως κατέρρευσαν και στην Συρία.
Η χειραγώγηση του ισλαμικού εξτρεμισμού προκειμένου να εφαρμοστεί μια ιμπεριαλιστική πολιτική στην Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Ασία απέβη μοιραία για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πραγματικότητα και να αποδεχθεί την γεωπολιτική της ήττα ως «μοναδική υπερδύναμη», διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει τα πάντα.

Γ. Λιναρδής

 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα" Nαπολέων


2021 copyright istos.net.gr