Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ;


Οι ΗΠΑ από το 2015 που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Υεμένη με την συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, αρνούνται να πιέσουν το βασιλικό καθεστώς του Ριάντ να άρει τον αποκλεισμό της χειμαζόμενης αυτής χώρας, παρ’ όλο που σύμφωνα με τον ΟΗΕ 400.000 παιδιά θα πεθάνουν από την πείνα εάν άμεσα δεν αλλάξουν οι συνθήκες. Ο ΟΗΕ δεν έχει κηρύξει επίσημα λιμό στην Υεμένη, αλλά λόγω της πολιορκίας της Σαουδικής Αραβίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, η χώρα βρίσκεται σε μαζική πείνα εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια. Ο κοπτόμενος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να τερματίσει την φρίκη του Υεμενίτικου λαού αποσύροντας την υποστήριξη του στον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας.

Ένας από τους πολλούς τρόπους που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να σταματήσουν την φρίκη είναι να σταματήσουν να συντηρούν τα αεροσκάφη της Σαουδικής πολεμικής αεροπορίας, κάτι που το αμερικανικό Πεντάγωνο με τους τεχνικούς του εξακολουθεί να κάνει, παρά τους ανελέητους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων και υποδομών (νοσοκομεία, σχολεία, υδραγωγεία) στην Υεμένη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποφασίσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, κάτι βέβαια που είχε εξαγγείλει ο Τραμπ κατά την διάρκεια της προεδρίας του. Μετά από 20 χρόνια πολέμου, οι ΗΠΑ (και το ΝΑΤΟ) ηττημένες από τους ξυπόλητους Ταλιμπάν φεύγουν κακήν κακώς από την χώρα των πρώην συμμάχων τους Μουτζαχεντίν, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τα αδιέξοδα της αμερικανοσιωνιστικής πολιτικής.
Όμως το πάθημα του Αφγανιστάν δεν έγινε μάθημα για τις ΗΠΑ, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα θα μετακομίσουν στην Ανατολική Υεμένη (σύνορα με την Σαουδική Αραβία και το Ομάν) και στην νήσο Σοκότρα (Κόλπος του Άντεν) με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της αποτροπής μεταφοράς οπλισμού από το Ιράν στους πολιτοφύλακες Χούθι που μάχονται σθεναρά εναντίον των Σαουδαράβων εισβολέων. Η Ουάσιγκτον θα δικαιολογήσει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην Υεμένη με την καταπολέμηση της AQAP (Al Qaeda in the Arabian Peninsula), ο πρόεδρος Μπάιντεν ήδη έχει ενημερώσει με επιστολή του το Κογκρέσο, αποφεύγοντας να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη τρομοκρατική ομάδα στον πόλεμο της Υεμένης συνεργάζεται στενά με το Ριάντ.

Εκατοντάδες Αμερικανοί πεζοναύτες ήδη έχουν φτάσει στην περιοχή Αλ Μάχρα της Ανατολικής Υεμένης και στην νήσο Σοκότρα, προφανώς όχι για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα, αλλά για να επιτρέψουν στην Σαουδική Αραβία να χτίσει μια μακροπρόθεσμη στρατιωτική κατοχή στην Υεμένη. Θυμίζουμε ότι η Υεμένη και ειδικά η νήσος Σοκότρα βρίσκονται στην διασταύρωση των στρατηγικής σημασίας θαλασσίων διαδρόμων της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν και αποτελούν ζωτικής σημασίας γεωστρατηγικές θέσεις. Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να ελέγχουν αυτό το στρατηγικό θαλάσσιο σταυροδρόμι, που σε συνδυασμό με την ναυτική βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, αποτελεί το κλειδί για τον πλήρη έλεγχο των θαλασσίων διαδρόμων στον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα.

Η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην επαρχία Αλ Μάχρα, η οποία ειρήσθω εν παρόδω περιέχει ανεκμετάλλευτα και δυνητικά προσοδοφόρα κοιτάσματα πετρελαίου, λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο πολλών επισκέψεων ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή. Το 2018 ο στρατηγός Joseph Votel, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης CENTCOM (Central Command) των ΗΠΑ, επισκέφτηκε την επαρχία Αλ Μάχρα και το αεροδρόμιο Αλ Γκάιντα, προπαρασκευάζοντας με το επιτελείο του την στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων σε αυτή την περιοχή. Τα τελευταία 3 χρόνια η Σαουδική Αραβία εντείνει τον έλεγχο της στην επαρχία, εκτός από την στρατιωτική παρουσία το Ριάντ προσπαθεί να ασκήσει εξουσία ιδρύοντας κορανικά σχολεία, μια πολιτική που εφαρμόζεται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Είναι πρόδηλο ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή της πρόληψης μεταφοράς οπλισμού από το Ιράν, οι ΗΠΑ προσπαθούν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στην Υεμένη. Με το ίδιο σκεπτικό εισέβαλλαν και στάθμευσαν στρατεύματα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Τώρα παρουσιάζουν την επαρχία Αλ Μάχρα και την νήσο Σοκότρα ως προπύργια της Αλ Κάιντα, μια εξωφρενική και σκανδαλώδης δικαιολογία, καθώς είναι γνωστό ότι με σαουδαραβική κάλυψη μεταφέρθηκαν εκεί ομάδες τρομοκρατών για να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ.

Η Αλ Κάιντα λειτουργούσε και εξακολουθεί να λειτουργεί ως αμερικανικό περιουσιακό στοιχείο («American Assets» όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Μπρεζίνσκι), οι ενέργειες της αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Η πολιτική των ΗΠΑ στην Υεμένη δεν είναι νέα, αλλά η αναβίωση μιας παλαιάς που δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ, παρά την όποια ρητορική των τελευταίων ετών και τις fake ιστορίες περί «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Η Αλ Κάιντα, ο υποτιθέμενος εχθρός των ΗΠΑ σε αυτό τον πόλεμο, ήταν και είναι το άμεσο προϊόν της CIA και του βαθέως κράτους της Ουάσιγκτον. Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ εξυπηρετείται από την Αλ Κάιντα για αλλαγές καθεστώτων και ως πρόσχημα για στρατιωτικές παρεμβάσεις εν ονόματι της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η συμμαχία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αλ Κάιντα αποτελεί βάση της πολιτικής του αμερικανοσιωνιστικού ιμπεριαλισμού και λειτουργεί προς υπεράσπιση της φθίνουσας παγκόσμιας ηγεμονίας του, ο πόλεμος στην Υεμένη αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα και για την συνεργασία αλλά και για την φθίνουσα ηγεμονία. Είναι βέβαιο ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Υεμένη θα έχει ως αποτέλεσμα την ένοπλη αντίσταση του Υεμενίτικου λαού, με αιχμή του δόρατος τους εμπειροπόλεμους Χούθι. Οι αμερικανικές δυνάμεις θα υποστούν στην Υεμένη ότι υπέστησαν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Θα εγκαταλείψουν αργά ή γρήγορα την περιοχή αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και χιλιάδες νεκρούς.

Γ. Λιναρδής 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα" Nαπολέων


2021 copyright istos.net.gr