Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

 Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ - ΤΑ ΠΡΩΤΑ EXIT POLLS

Σύμφωνα με τα exit polls, o υποψήφιος της Marine Le Pen χάνει στην κεντροδεξιά στη νότια γαλλική περιοχή Provence-Alpes-Côte d’Azur στις τοπικές εκλογές της Κυριακής..

Τα exit polls των OpinionWay και Ifop δείχνουν ότι ο Thierry Mariani του «Rassemblement national» λαμβάνει περίπου το 43 τοις εκατό των ψήφων, έναντι 57 τοις εκατό για τον νυν περιφερειακό πρόεδρο Renaud Muselier για το κόμμα «Les Républicains».

Η πιθανή απώλεια σηματοδοτεί το δύσκολο ξεκίνημα για την Le Pen, η οποία θα ήθελε να πάρει τουλάχιστον μία περιφέρεια στις τοπικές εκλογές της Κυριακής για να ενισχύσει την προεδρική της υποψηφιότητα για το 2022. Μια προεδρική υποψηφιότητα, με πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές. Η ηγέτης του «Rassemblement national» ετοιμάζεται για την τρίτη της προσπάθεια να πάρει τα «Ηλυσια Πεδία» και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή και ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκονται πολύ κοντά, με την Le Pen να έχει προβάδισμα.

Οι περιφερειακές εκλογές θεωρούνται σημαντικοί δείκτες για την συνολική πολιτική εικόνα και οι συντηρητικοί «Les Républicains» φαίνονται (στα exit polls) να μην πηγαίνουν άσχημα, με αρκετούς πιθανούς αντιπάλους του Μακρόν να έχουν καλά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα exit polls, ο πρώην υπουργός Xavier Bertrand λαμβάνει το 52 τοις εκατό ή το 53 τοις εκατό των ψήφων στην περιοχή Hauts-de-France, έναντι 25 τοις εκατό ή 26 τοις εκατό για τον υποψήφιο του «Rassemblement national».

Το κεντροδεξιό κόμμα του Bertrand ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις επιτυχίες σε αυτές τις εκλογές, αν επιβεβαιωθούν, για να προβάλει τον εαυτό του ως δύναμη αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον του Macron. Αν και το κόμμα δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει τον προεδρικό του υποψήφιο, ο Bertrand επιμένει ότι θα θέσει υποψηφιότητα.

Σημειώστε ότι αρκετοί υποψήφιοι για το La République En Marche (LREM) του Macron είχαν ήδη αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 20 Ιουνίου, όταν το κόμμα σημείωσε μόνο το 11 τοις εκατό των ψήφων σε εθνικό επίπεδο.

Σε ομιλία του στο BFMTV την Κυριακή, ο Stanislas Guerini, αρχηγός του LREM, ανέφερε ότι: τα αποτελέσματα ήταν "απογοήτευση", ωστόσο το κόμμα έχει διαδραματίσει ρόλο στην ήττα του «Rassemblement national». Τα exit polls έδειξαν ότι πολλοί νυν πρόεδροι από την αριστερά και τη δεξιά εμφανίζονται σε καλό δρόμο για να διατηρήσουν τις έδρες τους.

Είναι σημαντικό το ότι, αυτό που ενδιαφέρει το πολιτικό σύστημα, όταν αδυνατεί να κρατηθεί στην εξουσία, είναι να μην την κερδίσουν οι «άλλοι». Οι δηλώσεις Guerini, δείχνουν ότι θα επαναληφθεί στις γαλλικές εκλογές, η αλληλοστήριξη κομμάτων που υποτίθεται ότι είναι εχθροί μεταξύ τους, ώστα να μην αναλάβουν..οι «άλλοι».

Μερικές φορές όμως, τα περίφημα εργαλεία δημοσκοπήσεων (exit polls) και μόχλευσης της κοινής γνώμης, αποτυγχάνουν πολύ ηχηρά. Για να δούμε ποιος κρίνει τελικά την ανάληψη εξουσίας στα «δημοκρατικά» πολτεύματα; Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων ή η ψήφος του λαού;
Κρίτων

(πηγή: Politico

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr