Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ORBAN ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ

Η νέα νομοθεσία της Ουγγαρίας που καθιστά παράνομη την απεικόνιση και προώθηση της ομοφυλοφιλίας και της αλλαγής φύλου σε άτομα κάτω των 18 ετών ενοχλεί την Ε.Ε. Οι νομικές αλλαγές στην Ουγγαρία, που απαγορεύουν την απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους προκάλεσαν οργή στην συνεδρίαση των υπουργών της ΕΕ την Τρίτη, με 14 χώρες να επισυνάπτουν δήλωση η οποία καταδικάζει την κίνηση της Βουδαπέστης και προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Ωστόσο, η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουγγαρία έχει εξαπλωθεί πολύ περισσότερο από τους διαδρόμους μιας συνεδρίασης της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Η απόφαση του διοικητικού οργάνου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να απορρίψει αίτημα των αρχών του Μονάχου να φωτίσει το γήπεδό του ποδοσφαίρου σε χρώματα ουράνιου τόξου κατά τη διάρκεια του αγώνα του Euro 2020 μεταξύ Γερμανίας και Ουγγαρίας την Τετάρτη έγινε δεκτή με απογοήτευση από τους κύκλους που προωθούν αυτές τις ενέργειες.
Ο Dieter Reiter, ο κεντροαριστερός δήμαρχος του Μονάχου, δήλωσε ότι η απόφαση της UEFA ήταν «επαίσχυντη», ενώ ο υπουργός Ευρώπης της Γερμανίας Μάικλ Ροθ έγραψε στο Twitter ότι η απόφαση ήταν «πικρή, αλλά αναμενόμενη».
Παρά την δυσαρέσκεια πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και την αυξανόμενη προσοχή των μέσων ενημέρωσης, ο Orbán — ο οποίος αντιμετωπίζει εκλογές το 2022 — είναι απίθανο να υποστεί σημαντικές συνέπειες στο εγγύς μέλλον.

Στην πραγματικότητα, η ουγγρική κυβέρνηση φαίνεται να χαιρετίζει τη σύγκρουση με την ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Judit Varga να υπερασπίζεται μαχητικά τη νέα νομοθεσία σε μια αίθουσα όπου ορισμένοι υπουργοί ήταν ομοφυλόφιλοι και πολλοί άλλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι τα μέτρα της Ουγγαρίας παραβιάζουν βασικές ευρωπαϊκές αρχές.

"Ο σεβασμός των Ευρωπαϊκών αξιών μας δεν είναι προαιρετικός", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Σίγκριντ Κάαγκ σε δήλωσή του. "Η διάκριση των ΛΟΑΤΚΙ+, με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών είναι απαράδεκτη στην ΕΕ".

Η συζήτηση της Τρίτης σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία ήταν επίσημα μέρος της διαδικασίας του Άρθρου 7 — μια πειθαρχική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια, αλλά η οποία δεν απέφερε απτά αποτελέσματα.

Και ενώ ορισμένες κυβερνήσεις έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για πίεση και συμμόρφωση στις «ευρωπαϊκές πολιτικές» σε έναν νέο μηχανισμό κράτους «δικαίου» που θα συνδέει τη χρηματοδότηση της ΕΕ με τον σεβασμό ορισμένων «δημοκρατικών προτύπων», παραμένει ασαφές πότε και πώς θα εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός.
Ενώ στο παρελθόν οι υπουργοί της ΕΕ έχουν εκφράσει την οργή τους για τις ουγγρικές πολιτικές, υπήρχε η αίσθηση μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων ότι τα νέα μέτρα — τα οποία είναι πολύ πιο απτά από σύνθετα ζητήματα όπως η δικαστική ανεξαρτησία και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης — ενέτειναν την ανησυχία για την κατάσταση στην Ουγγαρία.

Διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι "η ουγγρική κυβέρνηση έχει έναν τρόπο να μιλά για ομοφυλοφιλία που είναι βαθιά ανησυχητική".

Η Ουγγαρία επέμεινε ότι τα νέα μέτρα έχουν να κάνουν με την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών — και ότι θα ήταν απλώς "προπαγάνδα" που θα απαγορευόταν.
"Ο νόμος αυτός δεν στερεί από κανέναν στην κοινωνία τα δικαιώματά του, ο νόμος αυτός δεν εισάγει διακρίσεις εις βάρος οποιουδήποτε μέλους της κοινωνίας", ανέφεραν οι Ούγγροι σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των υπουργών, η απογοήτευση με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας ήταν σαφής μεταξύ αξιωματούχων από διαφορετικά υπόβαθρα και πολιτικές οικογένειες.

Η δήλωση που καταδικάζει τη νομοθεσία της Ουγγαρίας ως "κατάφωρη μορφή διάκρισης" υπεγράφη από το Βέλγιο, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και τη Σουηδία. Η Ιταλία ενέκρινε αργότερα επίσης το κείμενο.
Οι Ούγγροι "ξεπέρασαν τα όρια με πολλούς τρόπους", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος από ένα νότιο έθνος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη "έκανε τους πάντες έξαλλους" για αρκετά ζητήματα και λόγω του "κηρύγματος" της για τις οικογενειακές αξίες.

Η ουσία είναι ότι το ζήτημα που αφορά ευθέως τις αξίες της οικογένειας και την προστασία των ανηλίκων, συγκρούεται με τις φιλελεύθερες ακραίες πολιτικές διάβρωσης των κοινωνιών στην Ευρώπη.

Και δυστυχώς για την σημερινή Ε.Ε. η Ουγγαρία φαντάζει «νησί» μέσα σε ένα πέλαγος που για τα «δικαιώματα» μιας μειοψηφίας φαίνεται διατεθειμένη να πλήξει σφόδρα τα δικαιώματα της πλειοψηφίας και ειδικότερα των ανηλίκων.
Ας αναλογισθούμε τι κίνητρα μπορεί να έχει κάποιος που θέλει να προπαγανδίσει στα μυαλά παιδιών.


Κρίτων

(πηγή: Politico

Μοιραστείτε το στο Twitter !


Στην πολιτική ζωή πρέπει να είσαι επιθετικός. Όταν κάποιος αμύνεται, έχει ήδη χάσει. Φρανσουά Μιττεράν


2021 copyright istos.net.gr