ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα στρατηγική για τη Ρωσία, επειδή οι διπλωματικές και οικονομικοεμπορικές κυρώσεις από μόνες τους δεν έχουν αλλάξει καθόλου τη συμπεριφορά της, όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν.
"Με τη Ρωσία, η πολιτική προοδευτικών κυρώσεων ενάντια σε παγιωμένες καταστάσεις δεν είναι πλέον αποτελεσματική πολιτική", δήλωσε στον Τύπο ο Πρόεδρος Μακρόν μετά από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Τρίτη (26 Μαΐου). Και πρόσθεσε : "Νομίζω ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια στιγμή αλήθειας στη σχέση μας με τη Ρωσία, στιγμή η οποία θα πρέπει να μας οδηγήσει να ξανασκεφτούμε τους όρους της έντασης που αποφασίζουμε να εφαρμόσουμε".
Αντιδρώντας σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία για τη φυλάκιση και την απόπειρα δολοφονίας του «πρωταγωνιστή» της αντιπολίτευσης Αλεξέϊ Ναβάλνυ, ο Μακρόν ανέφερε ενοχλημένος: “Τι θα θέλατε να κάνουμε; Να ξεκινήσουμε μιαν ένοπλη σύγκρουση; Να διακόψουμε εντελώς τις σχέσεις μας με τη Ρωσία; Να επεκτείνεουμε τις κυρώσεις μας- αλλά σε ποιο αντικείμενο;". Βεβαίως δεν είπε ότι πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις.
Ωστόσο, είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει μία ειδική έκθεση (που αναμένεται τον Ιούνιο) η οποία θα προτείνει νεότερες και «πιο δημιουργικές» επιλογές για τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Μακρόν υπήρξεν ο κύριος υποστηρικτής της επαναφοράς των καλών σχέσεων της ΕΕ με τη Μόσχα, παρά την εκ μέρους της επιθετική συμπεριφορά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα πλαίσια του λεγομένου "στρατηγικού διαλόγου" με τη Ρωσία τον έχουμε δει να πραγματοποιεί τακτικά τηλεφωνήματα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στους τελευταίους 18 μήνες.
Εν τω μεταξύ, οι ισχύουσες κυρώσεις της ΕΕ για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία θα λήξουν τον Ιούνιο, εκτός εάν ανανεωθούν για άλλο ένα έτος. Επίσης οι διάσημες “μαύρες λίστες” Ρώσων αξιωματούχων που σε γενικές γραμμές με την στάση και τις συμπεριφορές τους «παραβλάπτουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», λήγουν τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν ανανεωθούν.
Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές του Ναβάλνυ στη Δύση δήλωσαν ότι τα μέτρα της ΕΕ θα ήσαν πιο αποτελεσματικά εάν στόχευαν σε διαφόρους ολιγάρχες υπέρ του Κρεμλίνου που διατηρούν τα χρήματά τους στην Ευρώπη, αντί να στοχεύουν ενάντια σε αξιωματούχους του Κρεμλίνου. Ανέφεραν επίσης πως η προθυμία της Γερμανίας να ολοκληρώσει έναν γιγάντιο αγωγό φυσικού αερίου με τη Ρωσία, που ονομάζεται Nord Stream 2, παρά τα ποικίλα προβλήματα με την ρωσική συμπεριφορά, έχει επίσης αποδυναμώσει ουσιαστικά τη θέση της ΕΕ.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υπερασπίστηκε σταθερά τον αγωγό σε όλη την διάκεια των τριβών περί αυτόν, προέβη σε παρόμοια αναφορά με τον Μακρόν την Τρίτη, λέγοντας : "Μπορείτε να έχετε διαφορετικές απόψεις και να μιλάμε και να συναντιόμαστε ... Η διπλωματία έχει μιαν ευκαιρία, μόνον εάν μιλάμε ο ένας με τον άλλο". Μάλιστα η Καγκελάριος χαιρέτισε το γεγονός ότι τον Ιούνιο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει Σύνοδο Κορυφής με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη.
Υποσχέθηκε επίσης να ρωτήσει τον Πούτιν εάν η Ρωσία είχε καμία σχέση με την «επιδρομή» - αεροπειρατία της Λευκορωσίας στο αεροπλάνο της ΕΕ την Κυριακή για να αρπάξει (κυριολεκτικά) έναν ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, εν μέσω εικασιών στους κύκλους ασφαλείας-πληροφοριών ότι το Μινσκ δεν θα μπορούσε να το πράξει δίχως χωρίς τη βοήθεια και καθοδήγηση της Μόσχας.
Επ’ αυτού είπε χαρακτηριστικά : «Χθες, δεν είχαμε επαληθευμένες πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας [στην αεροπειρατεία], οπότε αποφύγαμε να πούμε οτιδήποτε για αυτό το θέμα. Εάν μιλήσω με τον Ρώσο Πρόεδρο, προφανώς, αυτό το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη».
Εν τω μεταξύ, στα συμπεράσματα των ηγετών της ΕΕ για τη Ρωσία εκφράσθηκε σαφώς η αλληλεγγύη προς την Τσεχική Δημοκρατία για τις αποκαλύψεις ότι το 2014 μια ρωσική βόμβα σκότωσε εκεί δύο άτομα. Όμως δεν ανακοίνωσαν σχετικά μέτρα αλληλεγγύης για το ζήτημα, όπως για παράδειγμα οι απελάσεις διπλωματών.
Οι ηγέτες της Ένωσης εξέφρασαν επίσης τη δέσμευσή τους στις προηγούμενες «κατευθυντήριες αρχές» τους για τη Ρωσία, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διπλωματική προσέγγιση σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν μετά τη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε : "Πολλές προσπάθειες από την πλευρά μας για πολλά, πολλά χρόνια, σχεδόν επί δεκαετίες, για τη βελτίωση της σχέσης με τη Ρωσία δεν είχαν την επιτυχία που τους άξιζε". Σημείωσε δε πως η έκθεση της Επιτροπής τον Ιούνιο θα καθορίσει "…διαφορετικές επιλογές πολιτικής, που θα δείχνουν πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια οικονομία που στερείται τον απαραίτητο τεράστιο όγκο ενός εκσυγχρονισμού, μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ενεργειακά έσοδα, αλλά και ένα καθεστώς που δεν είναι πρόθυμο να αλληλεπιδράσει με εποικοδομητικό τρόπο μαζί μας".
Πρόσφατα, η ΕΕ επέβαλε επίσης τις πρώτες κυρώσεις στην Κίνα μετά τη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν το 1989. Αυτό το έπραξε καθώς ορισμένα εθνικά κοινοβούλια χωρών της ΕΕ χαρακτήρισαν ως «γενοκτονία» την στάση της Κίνας έναντι της μουσουλμανικής τουρκογενούς μειονότητας των Ουιγκούρων.
Ωστόσο, την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι σε τηλεδιάσκεψη που φιλοξένησε η γερμανική ομάδα προβληματισμού «Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου», αναφερόμενη στο Ολοκαύτωμα, δήλωσε ότι αυτές οι κυρώσεις "δεν είναι αποδεκτές και δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας ξέρουν τι είναι γενοκτονία".
Και αναφερόμενος στα κινεζικά «αντίποινα» εναντίον ευρωβουλευτών και αξιωματούχων της ΕΕ, (τα οποία οδήγησαν στην κατάρρευση της επιχειρηματικής συνθήκης ΕΕ-Κίνας) πρόσθεσε πως οι κυρώσεις της ΕΕ υπενθύμισαν στους Κινέζους "τις ημέρες που εκφοβιζόμασυταν από τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Ως κινεζική κυβέρνηση, πρέπει να διατηρήσουμε την κυριαρχία μας. Πρέπει να διατηρήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια... Πρέπει να αντισταθούμε !".
Α. Κωνσταντίνου
"Αν κάποιος μάθει καλά Ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο" Ezra Pound
Μοιραστείτε το στο Twitter !