Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Μουσείο πολεμικών τροπαίων έστησαν οι Αζέροι
«Μείνετε μακριά» διαμηνύουν στην Ευρώπη

Ο «πολιτισμένος κόσμος» σιωπά για ακόμη μια φορά εγκαταλείποντας έναν αρχαίο Χριστιανικό λαό της Ανατολής.
Η γενοκτονία των Αρμενίων μπορεί να «αναγνωρίστηκε» από τις ΗΠΑ εσχάτως, αλλά παρά το χρυσωμένο χάπι, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να γυρίζει αλλού το κεφάλι όταν τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων της πολύπαθης περιοχής ζητούν άμεση παρέμβαση.
Όπως ανέφερε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τo Ναγκόρνο Καραμπάχ η υφυπουργός εξωτερικών του Αρτσάχ Armine Alexanyan, Αρμένιοι αιχμάλωτοι πολέμου κρατούνται από τις δυνάμεις των Αζέρων, παρά το επίσημο τέλος των εχθροπραξιών, στις 10 Νοεμβρίου 2020. Μάλιστα, όχι μόνο κρατούνται αλλά και υπόκεινται σε εξευτελισμούς και βασανιστήρια ενώ οι οικείοι τους αγνοούν εάν βρίσκονται εν ζωή. Είναι τόσο βέβαιοι μάλιστα για την ατιμωρησία τους, οι αδελφοί και σύμμαχοι των Τούρκων , Αζεροι, ώστε επιδεικνύουν απροκάλυπτα τα κατορθώματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βανδάλισαν τον ναό του Σωτήρος

Ο καθεδρικός ναός του Σωτήρος στο Chouchi έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές, υποστηρίζουν οι Αρμένιοι. Από την βαρβαρότητα δεν έχουν γλιτώσει σταδιακά ούτε οι σταυροί, ούτε οι άγγελοι ενώ αφαιρέθηκαν οι τρούλοι και καλύφθηκε ολόκληρος ο ναός ώστε να μην ενοχλεί τα βλέμματα των μουσουλμάνων Αζέρων.

Το Αρμενικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταγγείλει τους βανδαλισμούς υποστηρίζοντας ότι:
«Μεταξύ των πολλών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον του Αρτσάχ είναι η σκόπιμη στόχευση του καθεδρικού ναού στο Chuchi, Ghazanchetsots, με όπλα υψηλής ακρίβειας δύο φορές την ίδια ημέρα, που ακολουθήθηκε από πράξεις βανδαλισμού μετά την εκεχειρία.

Το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί «εργασίες» στον Καθεδρικό Ναό χωρίς να συμβουλευτεί την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία, κάτι που παραβιάζει το δικαίωμα των Αρμένιων πιστών στην θρησκευτική ελευθερία. Είναι εξίσου ανησυχητικό το ότι το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να αλλάζει την αρχιτεκτονική εμφάνιση της εκκλησίας πριν από την αποστολή εμπειρογνωμόνων της UNESCO, παρεμποδίζοντας σκόπιμα την είσοδο των εμπειρογνωμόνων στους απειλούμενους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρμενίας, αφενός για την κάλυψη των εγκλημάτων πολέμου που έχει διαπράξει, και αφετέρου για την αλλαγή της ιστορικής-αρχιτεκτονικής ακεραιότητας του μνημείου.
Η αρμενική πλευρά εκφράζει την ανησυχία της για το ότι αυτές οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν είναι εκδηλώσεις βανδαλισμού, που αποσκοπούν στο να στερήσουν την Μητρόπολη του Chuchi από την αρμενική ταυτότητά της, όπως και τα πολυάριθμα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία των Αρμενίων και χώρους λατρείας στις περιοχές του Αρτσάχ που βρίσκονται υπό την κατοχή του Αζερμπαϊτζάν. Ζητά μάλιστα την διακοπή των εργασιών οι οποίες πραγματοποιούνται χωρίς τεκμηρίωση της τρέχουσας κατάστασης από διεθνείς εμπειρογνώμονες της UNESCO και εν συνεχεία την ενεργή τους συμμετοχή στις εργασίες αποκατάστασης. Ο καθεδρικός ναός στο Chuchi είναι ένα από τα σημαντικά κέντρα της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας στο Αρτσάχ και θα πρέπει να χρησιμεύει ως τόπος λατρείας», επισημαίνουν.

Το πάρκο με τα τρόπαια.
Στις 12 Απριλίου οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν στο Μπακού ένα θεματικό πάρκο τροπαίων όπου επιδεικνύουν τα κατορθώματά τους εναντίον των Αρμενίων. Μπορεί να μην έκοψαν τα κεφάλια των αντιπάλων τους Αρμενίων, τους οποίους ο Πρόεδρος Αλίεφ ονομάζει «σκυλιά « («σκυλιά» αποκαλεί άλλωστε και τους πολιτικούς του αντιπάλους) αλλά στο μακάβριο Πάρκο επιδεικνύονται ως τρόπαια και προσωπικά αντικείμενα σκοτωμένων Αρμενίων στρατιωτών και αναπαραστάσεις του θανάτου τους.

Το Πάρκο Τροπαίων επισκέπτονται μαθητές των σχολείων και εκπαιδεύονται στα φυλετικά στερεότυπα όπως οι υπερβολικά μεγάλες μύτες των Αρμενίων και τα υπερβάλλοντα φυλετικά χαρακτηριστικά τους που μετατρέπουν τους αντιπάλους Αρμενίους σε καρικατούρες.

Το «πάρκο τροπαίων» εγκαινιάστηκε σε μια εποχή κατά την οποία υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου οι οποίοι κρατούνται από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δεν εφαρμόζει τις 183 εκκρεμείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρά τον κόλαφο για τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και το δικαιικό σύστημα, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatović απέστειλε στις 20 Απριλίου επιστολή στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Λυπάμαι που μαθαίνω ότι πρόσφατα εγκαινιάσατε το «Πάρκο Τροπαίων » στο Μπακού, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 14 Απριλίου και μπορούν να το επισκεφθούν όλοι, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το πάρκο εμφανίζει τον Αρμενικό στρατιωτικό εξοπλισμό που λήφθηκε ως τρόπαιο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Από πληροφορίες και εικόνες που είναι διαθέσιμες στο κοινό, παρατήρησα ότι δείχνει απάνθρωπες σκηνές, συμπεριλαμβανομένων κέρινων ομοιωμάτων που απεικονίζουν νεκρούς και ετοιμοθάνατους Αρμένιους στρατιώτες. Θεωρώ ότι αυτές οι εικόνες είναι πολύ ενοχλητικές και ταπεινωτικές. Αυτό το είδος προβολής μπορεί μόνο να εντείνει και να ενισχύσει τα μακροχρόνια εχθρικά συναισθήματα και τη ρητορική μίσους και να πολλαπλασιάσει και να προωθήσει εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας. Ακόμα περισσότερο, τέτοιες εξελίξεις παρεμποδίζουν σημαντικά κάθε πιθανότητα πραγματικής συμφιλίωσης μεταξύ των κοινοτήτων που πλήττονται από τη σύγκρουση. "

Οι Αζέροι από την πλευρά τους απάντησαν επιθετικά στην Επίτροπο κατηγορώντας την ότι «η σύγκρουση διαρκεί σχεδόν 30 χρόνια» όμως «όλα αυτά τα βάσανα και οι παραβιάσεις έχουν μείνει απαρατήρητα από την σημερινή Επίτροπο καθώς και τους προκατόχους της, με το πρόσχημα ότι δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της». Τα βάσανα αναφέρονται βεβαίως στους Αζέρους και όχι στους Αρμενίους.
Οι Αζέροι μάλιστα ισχυρίζονται ότι το Πάρκο συμβολίζει τον θρίαμβο του διεθνούς
δίκαιου και της δικαιοσύνης κατά της πολιτικής επιθετικότητας και εθνοκάθαρσης για την οποία κατηγορούν την Αρμενία.

Η αθάνατη νίκη στον πόλεμο για ελευθερία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα είναι μια
πρακτική που εφαρμόζεται ευρέως από πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης
Το Πάρκο είναι κατά τους Αζέρους «ένα μέρος για εκπαίδευση για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές σχετικά με τους κινδύνους της πολιτικής επιθετικότητας και μισαλλοδοξίας, και παρέχει τον χώρο για την αναζήτηση της αλήθειας». Και η απάντηση των Αζέρων δια του Fakhraddin Ismayilov μόνιμου αντιπροσώπου τους στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς που αποστρέφονται και περιφρονούν συνεχίσει εξίσου επιθετικά:
“Πρέπει να αναζητηθούν «απάνθρωπες σκηνές» ή «ενοχλητικές και ταπεινωτικές εικόνες» σε άλλα μέρη της περιοχής του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου τα έθνη δοξάζουν τo αποικιοκρατικό τους παρελθόν και τρομερά εγκλήματα εναντίον των αποικισμένων λαών»

Μάλιστα ο Αζέρος προτρέπει έντονα την Επίτροπο να παραμείνει αμερόληπτη, όπως της ζήτησε, και «να απέχει από ενέργειες και δηλώσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις αρχές και τη φήμη του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Είναι προφανές ότι οι Αζέροι ελάχιστα ενδιαφέρονται για τα… συναισθήματα και την … συμφιλίωση των λαών συνθήματα τα οποία κατ’ επανάληψη έχουν χρησιμοποιήσει οι διεθνείς θεσμοί και έχουν αναπαράξει Έλληνες πολιτικοί ακολουθώντας την πολιτική του κατευνασμού όπως στην περίπτωση της Κύπρου και στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο,, κατευνασμού όχι του επιτιθέμενου αλλά του θύματος. .

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις εδαφικών διεκδικήσεων, επικρατεί το δίκαιο του ισχυροτέρου. Εν προκειμένω οι Αρμένιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και παραμένουν παραπονούμενοι επειδή δεν έχουν την δυνατότητα να υπερασπιστούν οι ίδιοι τους προγονικούς τους τόπους ενώ οι αντίπαλοί τους φέρονται να εισπράττουν βοήθεια και εξοπλισμό από χώρες τόσο διαφορετικές όσο η Τουρκία και το Ισραήλ. Τα «συναισθήματα» των Ευρωπαίων αξιωματούχων λίγο ή καθόλου ενδιαφέρουν αλλά μάλλον αποτελούν κοροϊδία για έναν λαό που έχει υποστεί τα πάνδεινα από τους τουρκογενείς πληθυσμούς στο παρελθόν και τώρα.

Ενόσω η Ευρώπη μιλά για .. συναισθήματα, το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την ενεργό πολιτική δραστηριότητά του με στόχο την καταστροφή των αρμενικών τόπων λατρείας και άλλων μνημείων, και την διαγραφή της ιστορικής μνήμης και της φυσικής υπάρξεως των Αρμενίων.

ΜΕΛΙΤΙΜΗ ΔΟΝΤΑ

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Αν κάποιος μάθει καλά Ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο" Ezra Pound


2021 copyright istos.net.gr