ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Σύμφωνα με τη Βουλγαρία, τέσσερις εκρήξεις και μια απόπειρα δολοφονίας στο βουλγαρικό έδαφος διεπράχθησαν πιθανότατα από την Ρωσία, ενώ όπως κατήγγειλε η Τσεχική Δημοκρατία, (επίσης εταίρος του ΝΑΤΟ), η Ρωσία το 2014 δολοφόνησε εκεί δύο ανθρώπους. Η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα σε συνάντησή της με τον Ρώσο πρεσβευτή, ζήτησε από την Ρωσία να συνεργασθεί πλήρως με την έρευνα της Βουλγαρίας για τις εκρήξεις και τις απόπειρες να δηλητηριαστεί ο Βούλγαρος έμπορος όπλων Εμίλιαν Γκέμπρεφ.
Η Μόσχα, απέρριψε τις κατηγορίες και εδήλωσε ότι θα απαντήσει δεόντως.
Η Σίκα Μίλεβα, εκπρόσωπος του Βούλγαρου Γενικού Εισαγγελέα, εδήλωσε την Τετάρτη (28 Απριλίου) στη Σόφια : «Διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι έξι Ρώσοι πολίτες πέρασαν τον χρόνο τους στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας γύρω από τις ημερομηνίες των εκρήξεων. Συλλέγονται στοιχεία για την εμπλοκή αυτών των έξι Ρώσων πολιτών. Τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν μέχρι στιγμής, δείχνουν με μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας, ως συμπέρασμα ότι ο στόχος των ενεργειών των Ρώσων πολιτών ήταν να σταματήσουν την παροχή πυρομαχικών στη Γεωργία και στην Ουκρανία». Ανέφερε επίσης : «Είμαστε σε επαφή με την Τσεχική Δημοκρατία, για να δούμε αν υπάρχει ρωσική σύνδεση, μεταξύ των δύο υποθέσεων».
Η πρώτη έκρηξη στη Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε το 2011 σε αποθήκη όπλων στο χωριό Λόβιντολ. Δύο ακόμη εκρήξεις συνέβησαν το 2015 σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Σοπότ και μια τέταρτη το 2020 σε αποθήκη όπλων στην πόλη Μαγκλίζ. Όλες πυροδοτήθηκαν από απομακρυσμένες συσκευές με «παρόμοιο» τρόπο, όπως σημείωσε η Μίλεβα.
Επίσης πρόσθεσε πως υπάρχουν «εξαιρετικά βάσιμες υποψίες» ότι μια απόπειρα δηλητηρίασης του Βούλγαρου εμπόρου όπλων Εμίλιαν Γκέμπρεφ το 2015, ήταν επίσης έργο της Ρωσίας. Η Σόφια έχει ήδη απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τριών Ρώσων, οι οποίοι όπως εδήλωσε είναι πολύ πιθανόν να είναι μέλη της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, για τη δηλητηρίαση του Γκρέμπρεφ και άλλων δύο Βούλγαρων το 2015.
Η βουλγαρική αποκάλυψη απαντήθηκε με τον συνήθη σαρκασμό και την αμφισβήτηση της Ρωσίας : «Είναι καλό που δεν έχουμε κατηγορηθεί για την δολοφονία του …. Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, αλλά υπάρχουν πιθανότητες ότι θα κατηγορηθούμε σύντομα», δήλωσε την ίδια μέρα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, (αναφερόμενος στην δολοφονία του Αυστριακού διαδόχου το 1914 στο Σεράγεβο, η οποία έδρασε ως αφορμή για την έναρξη του Α΄ Μεγάλου Πολέμου).
Ο Υπουργός κατηγόρησε τον Γκέμπρεφ για εξαγωγή εξαρτημάτων για νάρκες ξηράς, οι οποίες απαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες. Επίσης δήλωσε εμφατικά : «Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα που θέσαμε - το οποίο εξαρτάται από το τι κάνει η ΕΕ για τον έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων των μελών της... στον τομέα του εμπορίου όπλων».
Την ίδια μέρα, η Ρωσία απέλασε επτά διπλωμάτες από τη Σλοβακία και τα κράτη της Βαλτικής. Το έπραξε, αφού τα εν λόγω τέσσερα μέλη της ΕΕ είχαν εκδιώξει επτά Ρώσους διπλωμάτες, εφαρμόζοντας αυτό που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ονόμασε «ψευδο-αλληλεγγύη» με την Τσεχική Δημοκρατία.
Την προηγούμενη Τετάρτη, ο Ισπανός Ύπατος Εκπρόσωπος εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Το γεγονός ότι η ρωσική επίθεση κατά της Τσεχίας συνέβη πριν από επτά χρόνια δεν μειώνει τη βαρύτητα αυτών των πράξεων». Και αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας σε αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Βρεμπέτιτσε στην Τσεχία, η οποία φόνευσε δύο Τσέχους πολίτες προσέθεσε: «Δεν πρόκειται για στρατιωτικές πληροφορίες, πρόκειται για σοβαρό ποινικό αδίκημα».
Όσον αφορά στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος είπε ότι, η «υποκρισία» της Ρωσίας ότι δεν ήταν εμπλεκόμενη στη σύγκρουση «πρέπει να απορριφθεί» και πρόσθεσε : «Πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε επιλογές για πρόσθετη απάντηση με κυρώσεις, εφ όσον η Ρωσία κλιμακώσει ξανά».
Ορισμένοι ευρωβουλευτές προέτρεψαν την ΕΕ να συμπεριλάβει στη «μαύρη λίστα» ολιγάρχες υποστηρικτές του Κρεμλίνου για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ρωσικού καθεστώτος, όπως η φυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέϊ Ναβάλνυ, ή να σταματήσει ο υπό κατασκευή ρωσο-γερμανικός αγωγός φυσικού αερίου, (που ονομάζεται «Nord Stream 2»), ως αντίδραση της ΕΕ στα γεγονότα.
Αλλά ο Μπορέλ απέκλεισε και τις δύο επιλογές, λέγοντας : «Το μέσο που εγκρίναμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι κυρώσεις,... δεν συνεκτιμά τη διαφθορά ως έναν από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Συγγνώμη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει τα μέσα και τα εργαλεία για να αποφασίσει τι να κάνει στο ζήτημα του Nord Stream 2. Είναι θέμα των ιδιωτικών εταιρειών και των Γερμανών».
Εν τω μεταξύ, την ίδια ημέρα, οι αξιωματούχοι του Υπάτου Εκπροσώπου, κατηγόρησαν τη Ρωσία και την Κίνα για δισπορά παραπληροφόρησης εναντίον των Δυτικών εμβολίων για τον κοροναϊό, προκειμένου να βοηθήσουν στην πώληση των δικών τους φαρμάκων.
Η υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της Ένωσης, επικαλούμενη δεκάδες παραδείγματα ανέφερε: «Τόσο τα επίσημα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Κίνας όσο και τα φίλα διακείμενα προς το Κρεμλίνο μέσα ενημέρωσης έχουν ενισχύσει το περιεχόμενό τους σχετικά με τις φερόμενες ως παρενέργειες των δυτικών εμβολίων, με την εσφαλμένη παρουσίαση και την εντυπωσιακή αναφορά διεθνών μέσων ενημέρωσης για τη συσχέτιση θανάτων με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech στη Νορβηγία, στην Ισπανία και αλλού».
Η κινεζική πρεσβεία στην ΕΕ απήντησε : «Μια αναφορά περί παραπληροφόρησης η οποία δεν έχει πραγματική βάση είναι από μόνη της ένα παράδειγμα παραπληροφόρησης !»
Ο Ύπατος Επίτροπος Μπορέλ, στις παρατηρήσεις του προς τους ευρωβουλευτές, σημείωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει μια «στρατηγική συμμαχία» με το Πεκίνο, για να ελέγξει την ανάγκη της για εισαγωγές δυτικής τεχνολογίας και εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Τόνισε δε πως η Ρωσία θα δυσκολευόταν να αντικαταστήσει ως πελάτη της την Ευρώπη.
«Από οικονομική άποψη, η Ρωσία έχει το μέγεθος της Ιταλίας, όχι πολύ περισσότερο από την Ισπανία. Είναι μια οικονομία που λαμβάνει ετήσιο επίδομα, η οποία χωρίς το χρήμα της ΕΕ για το αέριο και το πετρέλαιο θα είχε ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανένας άλλος αρκετά μεγάλος για να μας αντικαταστήσει, οπότε η Ρωσία θα έπρεπε να κατασκευάσει πολλές νέες υποδομές εάν ήθελε να εξαρτηθεί από την Κίνα αντί της Ευρώπης».
Α. Κωνσταντίνου
"Αν κάποιος μάθει καλά Ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο" Ezra Pound
Μοιραστείτε το στο Twitter !