Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΖΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Θριαμβολογεί ο κυβερνητικός τύπος, για την συμφωνά μεταξύ ΕΛΤΑ και ΑΜΑΖΟΝ, ονομάζοντάς την «χρυσή συμφωνία». Το ερώτημα είναι ποιος θα παίρνει τον χρυσό και ποιος θα μένει με το περιτύλιγμα…

Στον Ι.ΣΤ.Ο.Σ. είχαμε αναφερθεί και στο παρελθόν, στην συμφωνία Πιερρακάκη με την εταιρία AWS: Amazon Web Services, θυγατρική της Amazon η οποία άνοιξε γραφεία στην Ελλάδα για να λειτουργεί αποτελεσματικότερα την συνεργασία μεταξύ της Amazon και του Ελληνικού κράτους.

Η εταιρία ονομάζεται «Amazon Data Services Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε.» έχει μετοχικό κεφάλαιο 3 εκατ. €, Πρόεδρο τον Γενικό Διευθυντή της AWS Ευρώπης Μέσης Ανατολής και Αφρικής κ. Τόνι βαν ντε Μπέργκε και γραφεία στην λεωφόρο Κηφισίας 280 στο Χαλάνδρι.

Είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο, πως η «ψηφιακή αναβάθμιση» της χώρας που πιστώνεται στον υπουργό Πιερρακάκη, δεν φαίνεται να είναι τίποτε περισσότερο από μια έξυπνη εκ μέρους του κίνηση υπεργολαβίας στην πολυεθνική Amazon.
Κάτι που έγινε με την υπογραφή ειδικού μνημονίου συνεργασίας και όχι με την διεξαγωγή διαγωνισμών για την επιλογή της καταλληλότερης εταιρίας.
Ούτε φυσικά με την αξιοποίηση του ελληνικού πληροφοριακού δυναμικού, επιστημόνων δηλαδή πληροφορικής υψηλού επιπέδου, τους οποίους διαθέτει η χώρα μας. Είχαμε επίσης εκφράσει και την ανησυχία μας για την ασφάλεια των δεδομένων των πολιτών, που πιθανόν να διαχειρίζεται η Αmazon και την ενδεχόμενη προσπάθειά της για εμπορική χρήση.

Η συμφωνία με τα ΕΛΤΑ, έρχεται να επιβεβαιώσει όλες τις ανησυχίες μας. Κατ’ αρχήν δεν είναι ιδιαίτερα δόκιμο (αλλά είναι νόμιμο) τέτοιες εταιρίες να είναι Μονοπρόσωπες Α.Ε. Κατά δεύτερον το μετοχικό κεφάλαιο 3 εκατ. € είναι ελάχιστο για την συνεργασία με έναν κολοσσό όπως τα ΕΛΤΑ. Κατά τρίτον, η Amazon φαίνεται ότι παίρνει μια πολύ καλή συμφωνία για την παράδοση των εμπορευμάτων της, σε αντάλλαγμα για τις πλατφόρμες που μειώνουν την γραφειοκρατία στην Ελλάδα.

Με δυο λόγια, αναδεικνύεται και αποδεικνύεται, πόσο ισχυρό εμπορικό εργαλείο είναι οι δημόσιες εταιρίες, που για πολλά χρόνια έχουν αναπτύξει μιαν σημαντικότατη υποδομή στην χώρα. Υποδομή που δεν συμφέρει κανέναν να σχεδιάσει και αναπτύξει από την αρχή. Ούτε καν μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής του πλανήτη όπως είναι η Amazon.

Αυτή είναι η χρυσοφόρα οικονομική δύναμη και προοπτική εταιριών όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΣΕ και φυσικά τα ΕΛΤΑ. Γιατί λοιπόν έπρεπε να απαξιωθούν, να αποψιλωθούν από πολύτιμο προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία και τελικά να πωληθούν σε ξένους μέσω της σαλαμοποίησης σε μικρότερες εταιρίες; Γιατί δεν μπορούσε η Ελλάδα να εξυγιάνει τις εταιρίες από τα (κομματικά) προβλήματα που τις βάραιναν και να παραμείνουν προς όφελος του ελληνικού λαού; Γιατί εκεί που το κράτος ήταν προβληματικό, πολλές μικρές σχετικά εταιρίες χρησιμοποιώντας την κρατική υποδομή είναι κερδοφόρες; Όπως στο παράδειγμα ΔΕΗ και Volton, protergia, nrg, volterrra, watt+volt, ΗΡΩΝ, Ζενιθ, κλπ.; Ας μην ξεχνάμε ότι η Amazon διαφημίζει εδώ και χρόνια ότι θα παραδίδει προϊόντα με drones, αλλά φαίνεται ότι χρειάζεται την υποδομή των «ταπεινών» ΕΛΤΑ ακόμη και για τέτοια προχωρημένα σχέδια.

Τα ΕΛΤΑ πέρασαν κι αυτά από τέτοιες διαδικασίες, κάποια στιγμή έγινε η Eurobank μέτοχος, αλλά τελικά παρέμειναν στο ελληνικό δημόσιο. Και έρχεται τώρα μια συμφωνία με έναν πολυεθνικό γίγαντα να ονομάζεται «χρυσή» από τους ιθύνοντες. Μακάρι.

Όμως οι παρελθούσες παρόμοιες συμφωνίες και συνεργασίες, σε διάφορους τομείς, δεν μας δίνουν αισιοδοξία πως θα κερδίσουν και τα δύο μέρη και ότι δεν θα είναι ένα ξεζούμισμα των υποδομών των ΕΛΤΑ με μόνο κέρδος για την Amazon.

Όπως και να το κάνουμε, ο Τζεφ Μπέζος, έστησε μια εταιρία που περιλαμβάνεται στους «Big Five» τεχνολογικούς γίγαντες των ημερών μας και μέχρι και η Ε.Ε. έχει ασχοληθεί για να περιορίσει την δύναμη της (όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας).
Ο υπουργός Πιερρακάκης, λυπούμαι αλλά δεν έχει το βιογραφικό για να θεωρείται ικανός να συναλλάσσεται με τέτοιους εμπορικούς οργανισμούς. Έχει εξαιρετικές σπουδές (Λεόντειο, ΑΣΟΕΕ, Χάρβαρντ, ΜΙΤ) αλλά ισχνή επαγγελματική εμπειρία. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας, σύμβουλος της Άννας Διαμαντοπούλου, διευθυντής ερευνών της ΜΚΟ ερευνών «διαΝΕΟσις» και κατόπιν (αφού ξεκίνησε πολιτικά από την κεντροαριστερά, έγινε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ) βρέθηκε στην ΝΔ, ως υπουργός επιφορτισμένος με το σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Το αποτυχημένο ιστορικό, όλων των άλλων που πηδούσαν από το ένα κόμμα στο άλλο, έχοντας κάνει την πολιτική επάγγελμα και δίχως να έχουν άλλη επαγγελματική εμπειρία, αλλά και η πολιτεία των αδηφάγων πολυεθνικών εταιριών, δυστυχώς δεν μας αφήνει ελπίδες ότι η συμφωνία με ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά brand names του πλανήτη, θα αποβεί επωφελής για το Ελληνικό Κράτος. Θα περιμένουμε να δούμε. 

   

Μοιραστείτε το στο Twitter !


" Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα "  Ναπολέων


2021 copyright istos.net.gr