Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η Ρωσία διαβεβαιώνει την ΕΕ για το «Σπούτνικ V»

Η Ρωσία διαβεβαίωσε την ΕΕ ότι τα εμβόλιά της κατά του κοροναϊού δεν προκάλεσαν ούτε έναν θάνατο, μετά την πρόσφατη προηγηθείσα ευρεία συζήτηση σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες. 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Άλλα Σαμοήλοβα, η επικεφαλής της ρωσικής «Υπηρεσίας Παρακολούθησης Υγειονομικής Περίθαλψης», «Roszdravnadzor» (Ροζντραβναντζόρ) δήλωσε στο διαδίκτυο: «Παρακολουθούμε συνεχώς την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κοροναϊού. Από την αρχή της χρήσης του εμβολίου, δεν καταγράψαμε ούτε ένα κρούσμα θανάτου που οφείλεται στη χρήση ρωσικών εμβολίων κατά του κοροναϊού και η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών δεν υπερβαίνει το ποσοστό του 0,1 τοις εκατό»

Το «Roszdravnadzor» πήρε θέση, μια ασυνήθιστη κίνηση για το ρωσικό ίδρυμα, μετά την αποκάλυψη, την προηγουμένη Παρασκευή (9 Απριλίου), ότι τέσσερα άτομα πέθαναν και άλλα έξι ένιωσαν αδιαθεσία μετά τη λήψη του ρωσικού εμβολίου Sputnik V τους τελευταίους μήνες.

Καμία από τις 10 περιπτώσεις που μελετήθηκαν από την «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης της Προστασίας Δικαιωμάτων Καταναλωτή και Ανθρώπινης Ευημερίας» «RosPotrebNadzor»(Ροσποτρεπνατζόρ), μιας ρωσικής καρατικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη και για τη χορήγηση εμβολίων, δεν αποκάλυωε ότι υπήρχε αιτιώδης σχέση μεταξύ του Σπούτνικ V και των επακόλουθων επιπλοκών στην υγεία.

Η Δειυθύντρια Σαμοήλοβα τόνισε : «Εξετάζουμε προσεκτικά κάθε περίπτωση πιθανής σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε άτομα που εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19. Σε ορισμένες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, υπήρχε λοίμωξη από κοροναϊό κατά την περίοδο που προηγήθηκε του σχηματισμού σταθερής ανοσίας στον κοροναϊό». Και προσέθεσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ήδη από το 2006 ελέγξει και εγκρίνει το ρωσικό σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης για την ασφάλεια της ανοσοποίησης. Επίσης δήλωσε πως μια ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία συγκέντρωσε «πληροφορίες για όλους τους πολίτες που έχουν εμβολιασθεί, στοιχεία σχετικά με τις σωματικές αντιδράσεις τους, συμπεριλαμβανομένων και των βραδεών αντιδράσεων».

Ακόμη ανέφερε ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες τήρησαν επίσης «διαδικτυακά ημερολόγια παρατήρησης, στα οποία αναφέρουν πώς αισθάνονται μετά τον εμβολιασμό», και «κάθε επαγγελματίας υγείας υποχρεούται να ενημερώνει διαρκώς τις πληροφορίες σχετικά με όλες τις περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών ενός εμβολίου».

Η δήλωση της Ρωσίας - ότι υπήρχε ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών μόλις 0,1 τοις εκατό – πραγματοποιήθηκε αφού χορήγησε έδωσε 5,9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως τις 22 Μαρτίου.

Το συγκριτικό ποσοστό των εμβολιασμών του περιφερειακού πληθυσμού ήταν υψηλότερο στη Μόσχα, αλλά ήταν αρκετά χαμηλό στις δημοκρατίες του Βορείου Καυκάσου, παρ’ όλο που η απομακρυσμένη αυτή περιοχή είχε πέρυσι πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από Covid-19.

Επίσης περίπου 17.000 εμβολιασμοί διενεργήθηκαν επίσης στο προσαρτημένο από την Ρωσία τμήμα της Κριμαίας.

Και οι αριθμοί κατέδειξαν ότι η Ρωσία σχεδίαζε να παράγει μόλις 57,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε εγκαταστάσεις εντός της Ρωσίας «για πολιτική χρήση» έως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους - πολύ λιγότερες από αυτές που χρειαζόταν για δύο εμβολιασμούς ανά άτομο, παρ’ όλο που έσπευσε να εξάγει το Σπούτνικ V στην Ευρώπη και πέραν αυτής ως μια μορφή εξωτερικής πολιτικής με προβολή «ηπίας ισχύος».

Οι διαβεβαιώσεις της Ρωσίας εκφράσθηκαν όταν έγινε γνωστό πως εμπειρογνώμονες από τη συναφή ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων» (EMA) στο Άμστερνταμ, είναι προετοιμασμένοι να ταξιδέψουν στη Ρωσία αυτήν την εβδομάδα ώστε να πραγματοποιήσουν επιθεωρήσεις σε χώρους παραγωγής του εμβολίου και σε κλινικές πριν από τη χορήγηση έγκρισης του Σπούτνικ V από τον Οργανισμό.

Ο EMA, την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαίωσε ότι είχε ήδη εξετάσει τα ρωσικά δεδομένα σχετικά με τις 10 περιπτώσεις ιατρικών επιπλοκών που προαναφέρθηκαν. Όμως αυτά στάλθηκαν στον EMA από έναν καταγγέλλοντα Ρώσο και όχι αντί μέσω κανονικών υπηρεσιακών διαύλων.

Η έλλειψη διαφάνειας επέπλεξε το ιστορικό των ρωσικών συμπεριφορών βεβαρημένο με παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία, καθώς και ως ευρύτερη ρωσική πρακτική διεθνούς επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα στην πρόσφατη εκστρατεία της Ρωσίας κατά των αποκαλύψεων του αθλητικού ντόπινγκ ή σχετικά με την δηλητηρίαση του αντικαθεστωτικού επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέϊ Ναβάλνυ.

Εν τω μεταξύ, σε μια ξεχωριστή υπόθεση, η Ρωσία παρέδωσε πρόσφατα μια παρτίδα εμβολίου Sputnik V στη Σλοβακία, η οποία όμως δεν συμμορφωνόταν με τα πρότυπα που είχαν ήδη αναθεωρηθεί από επιστήμονες, όπως δήλωσε η Μπρατισλάβα.

Ωστόσο, η Ρωσία ζήτησε από τη Σλοβακία να επιστρέψει το φορτίο, την κατηγόρησε ότι διέδωσε «ψευδείς ειδήσεις» και είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να βλάψει την εμπιστοσύνη της ΕΕ στο εμβόλιό της.

Την παρελθούσα Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Εάν η Σλοβακία δεν χρειάζεται το εμβόλιο, άλλες χώρες θα είναι ευχαριστημένες επειδή... θα υπάρξουν περισσότερα για άλλες».

Η Αυστρία έχει επίσης ολοκληρώσει συνομιλίες σχετικά με την αγορά ρωσικών εμβολίων ενώ αναμένει την έγκριση του EMA, όπως δήλωσε ο καγκελάριος της το Σάββατο.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Βιέννη Ντμίτρι Λιουμπίνσκι την Παρασκευή αναφερόμενος στο εν μέρει σκιώδες λόμπι κατά του εμβολίου Σπούτνικ V είπε: «Υπάρχουν προβλήματα με την προμήθεια άλλων εμβολίων και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Αυστρία. Αλλά παίζονται βρώμικα παιχνίδια γύρω από αυτό το θέμα. Εμπλέκονται συμφέροντα γιγαντιαίων φαρμακευτικών επιδιώξεων. Διακυβεύονται εκατομμύρια και δισεκατομμύρια».

Α. Κωνσταντίνου

    

    Μοιραστείτε το στο Twitter !


" Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα "  Ναπολέων


2021 copyright istos.net.gr