Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ !

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε την Τρίτη ότι:
«το να γίνει (η Ουκρανία) μέλος του ΝΑΤΟ είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς, όπου φιλορωσικοί αυτονομιστές μάχονται με κυβερνητικές δυνάμεις από το 2014».

Ο Zelensky έκανε αυτή την δήλωση έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Σημείωσε ότι το Κίεβο έχει δεσμευθεί να προβεί στις απαραίτητες αμυντικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για ένταξη στη συμμαχία. Ήλπιζε μάλιστα, ότι η Ουκρανία θα ήταν σε θέση να ενταχθεί στο Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP) του ΝΑΤΟ αυτό το έτος, κάτι που θα αποτελέσει "πραγματικό μήνυμα για τη Ρωσία".

Η διατύπωση «έχει δεσμευθεί» είναι αποκαλυπτική. Δείχνει ότι στην Ουκρανία έχουν τεθεί οι «απαραίτητοι» όροι για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η κυβερνηση Zelensky , τους έχει αποδεχθεί και εργάζεται γι’ αυτό. Μπορεί η πλευρά των «Δυτικών συμμάχων» να μην έχει δηλώσει τέτοιο σχέδιο ανοιχτά, αλλά κανείς δεν το αρνείται -πράγμα που στην διπλωματία ισοδυναμεί με μισή αποδοχή- και σχεδόν όλοι κάνουν θετικές δηλώσεις για το ζήτημα…που τυπικά δεν υπάρχει…

Ο Zelensky την Τρίτη, μίλησε και με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau και ύστερα το γραφείο του δήλωσε ότι:
«Αν αναλάμβανε ο Καναδάς ηγετικό ρόλο μεταξύ των συμμάχων που υποστηρίζουν μια λύση MAP για την Ουκρανία, θα ισοδυναμούσε με ένα σημαντικό μήνυμα υποστήριξης από πραγματικούς φίλους».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Stoltenberg, δεν έκανε μεν καμία αναφορά σε σχέδια ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία, ανήρτησε πάντως στο twitter ότι:
«Το ΝΑΤΟ παραμένει αφοσιωμένο στη στενή συνεργασία με την Ουκρανία».
Ο Stoltenberg επίσης, είπε στον Zelensky ότι το ΝΑΤΟ έχει "σοβαρές ανησυχίες" σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Όπως είναι φυσιολογικό, η Ρωσία έχει δει εδώ και καιρό την επέκταση του ΝΑΤΟ σε αυτό που θεωρεί σφαίρα επιρροής της ως ευθεία επιθετική δράση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov προειδοποίησε την Τρίτη ότι:
«Οι άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία δεν πρόκειται να δεχθούν ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε πρόθεση από την Ουκρανική πλευρά να ηρεμήσει με κάποιο τρόπο και να απομακρυνθεί από εμπόλεμα θέματα».

Η Μόσχα είχε προηγουμένως κατηγορήσει την Ουκρανία για την επανέναρξη της σύγκρουσης στην περιοχή Ντονμπάς, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κατέγραψε εκατοντάδες παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός.

Αλλά και ο Λευκός Οίκος αναφέρθηκε στο ζήτημα, όσον αφορά δηλαδή την ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Η γραμματέας Τύπου του Προέδρου Μπάιντεν, Jen Psaki, παραδέχθηκε την ίδια ημέρα Τρίτη ότι:
«Η Ουκρανία φιλοδοξεί εδώ και καιρό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση Μπάιντεν συζητά το ζήτημα. Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές τους, είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτούς... αλλά αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει το ΝΑΤΟ».

Όπως σε πολλές αναλύσεις έχουμε αναφέρει στον ΙΣΤΟ, ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε ραγδαία με την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο από Τράμπ σε Μπάιντεν.

Οι εξελίξεις πάντως θα είναι ραγδαίες, διότι με τέτοιες προκλητικές και χονδροειδείς κινήσεις, η ΝΑΤΟική συμμαχία επιδεικνύει "υψηλότατο ιικό φορτίο πολιτικής βλακείας" και σφόδρα αμφιβάλλω αν θα παραμείνει για πολύ «ψυχρός».


Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Αν κάποιος μάθει καλά Ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο" Ezra Pound


2021 copyright istos.net.gr