Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Οι ΗΠΑ στοχεύουν τις προσπάθειες της ΕΕ για τον αγωγό της Ρωσίας
και το εμπορικό σύμφωνο της Κίνας

Ο αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2» με τη Ρωσία και η «Συνολική Συμφωνία για τις Επενδύσεις» (Comprehensive Agreement on Investment - CAI) με την Κίνα «….είναι κακά για την Ευρώπη και για τους διατλαντικούς δεσμούς», όπως ανέφεραν οι ΗΠΑ, διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών τους Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος την προηγουμένη Τετάρτη (24 Μαρτίου) σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ εδήλωσε : «Ο αγωγός χωρίζει την Ευρώπη, εκθέτει την Ουκρανία και την Κεντρική Ευρώπη σε ρωσική χειραγώγηση και εξαναγκασμό. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δραστηριότητα για την ολοκλήρωση και την πιστοποίηση του αγωγού, και εάν πραγματοποιηθεί αυτή η δραστηριότητα, θα αποφασίσουμε για την εφαρμογή κυρώσεων».

Το συμβολικό πρώτο ταξίδι του Μπλίνκεν στην Ευρώπη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του είχε σκοπό «…να θέσει σε ένα φιλικό πλαίσιο τους υφισταμένους ευρω-αμερικανικούς δεσμούς» με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Προέδρου Μπάϊντεν !
Ο αγωγός της Ρωσίας προς τη Γερμανία είναι σχεδόν πλήρης και εύλογα το Βερολίνο πιέζει την Ουάσινγκτον να την αφήσει να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του.
Ωστόσο, παρά την επαναφορά προσφορότερων σχέσων μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, ο Μπλίνκεν είπε ευθέως στον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάϊκο Μάας, όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ την παρελθούσα Τρίτη, ότι δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία αμφιβολία για την πάγια αντιπολίτευση των ΗΠΑ στο ζήτημα του ευρωρωσικού αγωγού.

Ειδικότερα ο Μπλίνκεν δήλωσε : «Το Nord Stream 2 είναι μια κακή ιδέα και επανέλαβα αυτήν την άποψη απευθείας στον υπουργό Εξωτερικών Χάϊκο Μάας, επίσης δε, κατέστησα σαφές ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή των αγωγών κινδυνεύουν από αμερικανικές κυρώσεις».

Επίσης χαρακτήρισε τη Ρωσία και την Κίνα ως τις μεγαλύτερες απειλές εναντίον του ΝΑΤΟ. Προειδοποίησε για την μεγέθυνση του εν λόγω προβλήματος λέγοντας : «Οι στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου στον Ειρηνικό αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο» και πρόσθεσε : «Η Ρωσία συσσωρεύει δυνάμεις στον Αρκτικό Βορρά, στη Βαλτική Θάλασσα και στη Μεσόγειο, διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και δηλητηριάζει ανθρώπους με χημικά όπλα».
Επιπλέον ανέφερε : «…και οι δύο χώρες χρησιμοποιούσαν πρόσβαση σε κρίσιμους πόρους, σε αγορές και τεχνολογίες για να πιέσουν τους συμμάχους μας και να προωθήσουν μεταξύ μας σφήνες».

Είναι αξιοσημείωτο πως δεν ανέφερε τη «Συνολική Συμφωνία για τις Επενδύσεις» (CAI) συγκεκριμμένα με το όνομά της. Ωστόσο, προέτρεψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να «σταθεί σταθερά ενάντια στον Κινέζικο εκφοβισμό», πριν από την ψηφοφορία του, αργότερα φέτος, σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας.
Ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε επίσης στο ότι η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε ευρωβουλευτές ως αντίποινα στις Δυτικές κυρώσεις ενάντια σε Κινέζους παραβάτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προέβη σε συναισθηματική επικκληση για την αναγκαία ομόνοια ΗΠΑ - ΕΕ: «Τα αντίποινα κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ... καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό να είμαστε σταθεροί και να είμαστε μαζί, αλλιώς κινδυνεύουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο εκφοβισμός τους λειτουργεί».

Ο Μπλίνκεν και ο Ισπανός «Επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων» της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ξεκίνησαν εκ νέου τον «διμερή διάλογο» για την Κίνα, ώστε για να συζητήσουν εκτενέστερα και λεπτομερέστερα την «πλήρη σειρά των σχετικών προκλήσεων και ευκαιριών».

Μάλιστα ο Μπλίνκεν σημείωσε χαρακτηριστικά : «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγκάσουν τους συμμάχους μας να επιλέξουν "εμάς ή αυτούς" με την Κίνα». Ωστόσο, προέβλεψε ότι τα κράτη της ΕΕ θα συνεργαστούν με την Κίνα μόνο σε περιορισμένους τομείς, όπως «η αλλαγή του κλίματος και η ασφάλεια υγείας».
Σημειωτέον ότι η επίσκεψη του Υουργού Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας σχετικά ταραχώδους ατμόσφαιρας στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και Κίνας.

Ειδικότερα, οι δεσμοί ΕΕ - Ρωσίας τέθηκαν σε μεγάλη δοκιμασία μετά τη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέϊ Ναβάλνυ, ο οποίος την προηγούμενη Τετάρτη προειδοποίησε, ότι η υγεία του έχει επιδεινωθεί άσχημα κατά τη διάρκεια της κράτησής του.
Αντίστοιχα η διαμάχη με το Πεκίνο ξέσπασε λόγω της δίωξης της Κίνας ενάντια της τουρκικής μειονότητας των Ουιγούρων στην επαρχία Σινγιάνγκ.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση προσχώρησε το σχέδιο της για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2, παρά την αυξανόμενη πολιτική κατατριβή με την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της.

Αλλά ο Μπλίνκεν ανμφισβήτητα βρίσκεται υπό αμείωτη πίεση της Ουάσινγκτον να «τορπιλίσει» το εν λόγω έργο, ακόμα και αν ως πρόσωπο κατάληξε σε άλλες διαπιστώσεις και ενδεχομένως ήθελε να συμπεριφερθεί αλλιώς στις Βρυξέλλες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως την περασμένη Τρίτη δύο ισχυροί Δημοκρατικοί γερουσιαστές, ο Μπομπ Μενέντεζ και η Τζιν Σαχίν, πρότειναν κατηγορηματικά σε επιστολή τους προς τον ΥΠΕΞ : «Αυτός ο αγωγός πρέπει να σταματήσει και η ηγεσία σας απαιτείται να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα πακέτα των κυρώσεων για το Nord Stream 2 πρέπει να επιταχυνθούν για να ανταποκριθούν στον επείγοντα χαρακτήρα της στιγμής».

Ήδη ένα ρωσικό πλοίο τοποθετεί τα τελευταία χιλιόμετρα του αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα. Ωστόσο, το Nord Stream 2 εκτός από την τεχνική ολοκλήρωση χρειάζεται και άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες ώστε να λειτουργήσει και οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν ήδη ωθήσει τη νορβηγική εταιρεία πιστοποίησης DNV GL και τις ασφαλιστικές εταιρείες Zurich Insurance και Munich Re, (μεταξύ 16 άλλων εταιρειών), να φύγουν.
Εν τω μεταξύ, την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας της Κίνας, Χουάνγκ Ρουνκιού, πραγματοποίησε βιντεο-συνομιλίες για την αλλαγή του κλίματος με αξιωματούχους ορισμένων κρατών της ΕΕ και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του Ολλανδού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς, σαν να μην υπήρχε διπλωματική κρίση.

Βεβαίως αν το Πεκίνο ήθελε να μειώσει την διατηρούμενη ένταση, τότε η αναστολή των κυρώσεων του στους ευρωβουλευτές και στις οικογένειές τους, (οι οποίες επίσης περιλήφθηκαν στη «μαύρη λίστα» !), θα μπορούσε να αποτελέσει μια κόκκινη γραμμή για την επενδυτική συνθήκη.

Σχετικά, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Ιούλιου Βίνκλερ από την κεντροδεξιά ομάδα του «Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», την μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times : «Αυτό που ελπίζω είναι ότι η διπλωματία θα βρει έναν τρόπο αποκλιμάκωσης ... Πρέπει να οικοδομήσουμε κάποια εμπιστοσύνη, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει καμία μεταξύ των μερών». Επίσης ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μπερντ Λάνγκε, της «Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών», δεύτερης μεγαλύτερης κομματικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε : «Πρέπει να υπάρξει λύση αυτών των κυρώσεων προτού επιστρέψουμε στις κανονικές εργασίες σχετικά με το ζήτημα».

Μάλιστα ο Λετονός Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής περί τα επιχειρηματικά ζητήματα και επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε τις κυρώσεις της Κίνας «απαράδεκτες», τονίζοντας εμφατικά : «Οι προοπτικές επικύρωσης της “Συνολικής Συμφωνίας για τις Επενδύσεις” θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η κατάσταση των κυρώσεων».

Α. Κωνσταντίνου 

Μοιραστείτε το στο Twitter !


" Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα "  Ναπολέων


2021 copyright istos.net.gr