Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η Τουρκία έχει "απομακρυνθεί περισσότερο" από το κράτος δικαίου,
αναφέρει ανώτερος τοπικός πολιτικός της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΤΠ) για την Τουρκία, εκφράζει ανησυχία για την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως (Istanbul Convention) και τις πιέσεις στην αντιπολίτευση.

Ενόψει μιας σημαντικής συζήτησης για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης και 26ης Μαρτίου, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τις σχέσεις με την Τουρκία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΤΠ) τόνισε ότι όλες οι χώρες που επιθυμούν ένταξη στην ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές του κράτους δικαίου.

Ο Jens Christian Gjesing (DK/PES), δήλωσε υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της ΕΤΠ για την Τουρκία:
"Ως χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υποψήφιες χώρες πρέπει να λάβουν ισχυρότερα μέτρα για να ενισχύσουν το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη, να εγγυηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια, και να επικυρώσουν σθεναρά την προστασία των μειονοτήτων. Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί περισσότερο από αυτό μέσω ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Η προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από οποιοδήποτε είδος βίας δεν είναι θέμα επιλογής και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει όλη η ουσιαστική νομική προστασία γι' αυτές, όπως υποστηρίζεται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως".


Στις 20 Μαρτίου, η Τουρκία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο κ. Gjesing επίσης, συντάχθηκε με την άποψη του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της ΕΕ και Ευρωπαίο Επίτροπο γειτονίας και διεύρυνσης εκφράζοντας ανησυχία για την δίωξη κατά του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και απόφαση για αφαίρεση μέλους του HDP της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης –Ömer Faruk Gergerlioğlu– της κοινοβουλευτικής του έδρας και της κοινοβουλευτικής ασυλίας του.
Ο κ. Gjesing δήλωσε: "Ο πλουραλισμός στην πολιτική αποτελεί θεμελιώδη αξία για τις δημοκρατίες μας".

Ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της ΕΤΠ για την Τουρκία, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι τουρκικές αρχές θα λάβουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να επιτρέψουν την ανάπτυξη μιας πιο θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας.
Τόνισε το ρόλο της διπλωματίας των πόλεων ως μέσο συμβολής σε μια πιο θετική ατζέντα, δηλώνοντας ότι οι επαφές μεταξύ τοπικών και περιφερειακών αρχών διατηρούν ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας, προάγουν την εμπιστοσύνη και βοηθούν στην εμβάθυνση των διαπροσωπικών σχέσεων και στην παροχή άλλων οφελών στους πολίτες.

Αχιλλέας Ξανθάκης

το Δελτίο Τύπου

της European Committee of the Regions

Μοιραστείτε το στο Twitter !


"Αν κάποιος μάθει καλά Ελληνικά, μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο" Ezra Pound


2021 copyright istos.net.gr