Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η Ε.Ε. ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Κατά κάποιον τρόπο η Υπηρεσία Τύπου της ΕΕ έχει παρασυρθεί στην προφορική διαμάχη μεταξύ του Κρεμλίνου και του Λευκού Οίκου, επικυρώνοντας τον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος ομόλογός του ήταν «δολοφόνος».

Ο Μπάιντεν το είπε αυτό σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη 17 Μαρτίου, αναφερόμενος στις δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αμέσως η σκληρή γλώσσα του προκάλεσε μιαν εξ ίσου έντονη απάντηση από τον Πούτιν την Πέμπτη.

«Όσον αφορά στις δηλώσεις του ομολόγου μου από τις ΗΠΑ, τι θα του έλεγα ως απάντηση; Θα του έλεγα : Να είσαι υγιής! Του εύχομαι καλή υγεία», είπε ο Πρόεδρος Πούτιν, με ένα σχόλιο που θα μπορούσε κάλλιστα να διαβαστεί ως ειρωνικό πλήγμα ενάντια στην …. 78χρονη ηλικία του Μπάιντεν και τα εκάστοτε σημεία .

«Γενικά οι αρχές των ΗΠΑ επιδιώκουν ορισμένες σχέσεις μαζί μας, αλλά μόνο σε τομείς για τους οποίους ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ και με τους δικούς τους όρους», προσέθεσε ο Πούτιν.

Επίσης ο Πούτιν εδήλωσε : «Πιστεύουν ότι είμαστε ακριβώς όπως αυτοί αλλά δεν είμαστε. Οι γενετικοί, πολιτιστικοί και ηθικοί κώδικες μας είναι διαφορετικοί. Ωστόσο, ξέρουμε πώς να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας».

Μάλιστα μια εκπρόσωπος της ΕΕ όταν ερωτήθηκε από τον Τύπο για τα σχόλια του Μπάιντεν νωρίτερα την Πέμπτη, πήρε το μέρος των ΗΠΑ.

Η επίσημη δήλωση της ΕΕ ανέφερε «Υπήρξε, δυστυχώς, ένας μακρύς κατάλογος αποτυχημένων και επιτυχημένων προσπαθειών δολοφονίας αντιπάλων του ρωσικού καθεστώτος». Η εκπρόσωπος εδήλωσε επίσης πως η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, για τις δηλητηριάσεις του Σεργκέι Σκρίπαλ, πρώην Ρώσου κατασκόπου στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Αλεξέι Ναβάλνυ, ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης. Και προσέθεσε τέλος : «Ως πρόεδρος της Ρωσίας ... ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τελικά την ευθύνη για τις πολιτικές και τις ενέργειες των ρωσικών αρχών».

Ο Πρόεδρος Πούτιν, από την πλευρά του, προσεφέρθη να συναντήσει τον Μπάιντεν το συντομότερο δυνατό. Επ΄αυτού είπε στο τηλεοπτικό κανάλι «Rossiya-24» : «Δεν θα το αναβάλω για πολύ καιρό. Το σαββατοκύριακο θέλω να πάω στην τάϊγκα για να ξεκουραστώ, αλλά θα μπορούσαμε να το κάνουμε αύριο [Παρασκευή] ή, ας πούμε, την Δευτέρα».

Η δημόσια θέση απέναντι στη νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν έρχεται εν μέσω συνομιλιών στην ΕΕ για την επιδιωκόμενη ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία» από την παλαιά της εξάρτηση στην ασφάλεια των ΗΠΑ και στην εξωτερική τους πολιτική.

Για παράδειγμα, η Γαλλία αποπειράται να οικοδομήσει «στρατηγικές» σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ η Γερμανία επιδιώκει να ολοκληρώσει έναν ενεργειακά χρησιμώτατο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, προκαλώντας έτσι μια «διατλαντική» ένταση.

Σημειωτέον ότι προσφάτως η ΕΕ υπέγραψε επενδυτική συνθήκη με την Κίνα, παρά την ανησυχία των ΗΠΑ για την επέκταση της κινεζικής ισχύος.

Τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις σε Ρώσους και Κινέζους αξιωματούχους με αφορμή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όμως, ο Λευκός Οίκος του Προέδρου Μπάιντεν, την Πέμπτη, συγκρούστηκε επίσης και με την Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τρόπο που πιθανόν να αναγκάσει την ΕΕ να πάρει θέση υπέρ των ΗΠΑ, όπως έκανε στα …. διαπιστευτήριά τους περί του του Πούτιν ως «δολοφόνου».

Όπως εδήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν σε μια καυστική δήλωσή του πριν την έναρξη της συνάντησής του με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Αλάσκα : «Οι ΗΠΑ θα ήθελαν να συζητήσουν τις βαθιές ανησυχίες μας για ενέργειες της Κίνας, όπως στο Σινγιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και τον οικονομικό εξαναγκασμό των συμμάχων μας. Η κάθε μία από αυτές τις ενέργειες απειλεί τη βασισμένη σε κανόνες τάξη η οποία διατηρεί την παγκόσμια σταθερότητα».

Όμως, αντιστοίχως για τον Υπουργό Γουάνγκ οι ΗΠΑ : «…καταχρώνται τις λεγόμενες έννοιες της εθνικής ασφάλειας ώστε να εμποδίσουν τις κανονικές ανταλλαγές του εμπορίου και να παρακινήσουν ορισμένες χώρες να επιτεθούν στην Κίνα». Και συνεπλήρωσε με οξύτατο ύφος : «Οι ΗΠΑ δεν δικαιούνται να του μιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή οι μαύροι Αμερικανοί σφαγιάστηκαν».

Α. Κωνσταντίνου


Mοιραστείτε το 


"Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα" Ναπολέων


2021 copyright istos.net.gr