Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΥΕΜΕΝΗ: Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Το πλέον κραυγαλέο παράδειγμα αγνόησης των επιπτώσεων της παράνομης, κατά το Διεθνές Δίκαιο, δράσης των ΗΠΑ στον κόσμο είναι η Υεμένη, η χώρα που ακόμη και τα οκνηρά Ηνωμένα Έθνη αποκαλούν εδώ και αρκετά χρόνια ως αυτή με την «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο». Περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι, το 80% του πληθυσμού, χρειάζονται βοήθεια, καθώς λιμοκτονία, χολέρα και άλλες ασθένειες είναι αχαλίνωτες.
Εάν η ανθρωπιστική παρέμβαση είναι απαραίτητη οπουδήποτε, τότε σίγουρα στην Υεμένη έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες ως γνωστό κατέχουν τα σκήπτρα στην «ανθρωπιστική» βοήθεια, παρεμβαίνουν ήδη στην Υεμένη, επιδεινώνοντας την κατάσταση στο όνομα της «ελευθερίας» και «δημοκρατίας». Εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ εξοπλίζουν, εκπαιδεύουν και υποστηρίζουν την Σαουδική Αραβία, η οποία φέρει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στην Υεμένη. Με τα όπλα αξίας 350 δισεκατομμυρίων που το Ριάντ έχει προμηθευτεί το τελευταίο διάστημα από τις ΗΠΑ, βομβαρδίζονται σχολεία, νοσοκομεία, μη στρατιωτικές υποδομές, χωριά αμάχων, ακόμη και κηδείες. Οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν την σύμμαχο τους Σαουδική Αραβία στον ΟΗΕ, θέτοντας βέτο στο ψήφισμα για την καταδίκη της, ενώ πίεσαν κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να ακυρώσουν ή να μειώσουν τις δωρεές τους στην προσπάθεια αρωγής στον λαό της Υεμένης.

Ο εκφραστής της «ηθικής ηγεσίας» της Αμερικής στον κόσμο Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε μεν προσφάτως το τέλος της υποστήριξης της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο της Υεμένης, όμως υπογράμμισε ότι «η Σαουδική Αραβία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στη επίθεση των ανταρτών Χούθι». Αυτό σε απλή διπλωματική γλώσσα σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τις επιθετικές δραστηριότητες του Ριάντ, καθώς η βοήθεια στην «άμυνα» de facto στηρίζει την προληπτική επίθεση που πάντα επικαλείται η Σαουδική Αραβία σε αυτό τον πόλεμο. Όμως γιατί γίνονται όλα αυτά;

Η επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας πριν από 6 χρόνια με τις ευλογίες των ΗΠΑ υπαγορεύθηκε από την άμεση απειλή μιας πλήρους κατάληψης της Υεμένης από τους πολιτοφύλακες Χούθι, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη μεγάλης μερίδας του λαού και μονάδων του στρατού, ενώ θρησκευτικά ανήκουν στην σιιτική αίρεση των Ζαϊντί.
Η προοπτική ύπαρξης στην Υεμένη ενός καθεστώτος που συνδέεται στενά με το σιιτικό Ιράν και την σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου και το οποίο θα ελέγχει τα Στενά της Ερυθράς Θάλασσας οδήγησε στην επέμβαση της σουνιτικής-ουαχαμπιστικής Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Κατάρ και του Μπαχρέιν. Η επέμβαση του Σαουδικού Συνασπισμού έχει ως στόχο να ελέγξει την αυξανόμενη επιρροή του σιιτικού Ιράν στην περιοχή και της Ρωσίας και Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό. Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης ως σύμμαχο σε αυτό τον πόλεμο την Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (Al Qaeda in the Arabian Peninsula, AQAP), τουτέστιν τους βασικούς διαχειριστές της αμερικανοσιωνιστικής αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Η πόλεμος λοιπόν στην Υεμένη δεν γίνεται μόνο για την Υεμένη, αλλά περισσότερο για την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην Αραβική Χερσόνησο και την αλλαγή της γεωπολιτικής ισορροπίας στην περιοχή. Πρέπει να τονισθεί ότι η Μόσχα επί δεκαετίες είχε καλές σχέσεις με την Υεμένη, ειδικά κατά την περίοδο της σοβιετικής εποχής με την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, περίπου 50.000 Υεμενίτες στην πάροδο του χρόνου έχουν εκπαιδευτεί σε Ρωσικά πανεπιστήμια και στρατιωτικές σχολές. Η Μόσχα αξιολογεί την Υεμένη ως πεδίο μάχης μεταξύ του σιιτικού Ιράν και της σουνιτικής-ουαχαμπιστικής Σαουδικής Αραβίας, ενώ ουδόλως λησμονεί ότι οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν τους Τσετσένους τρομοκράτες, οι οποίοι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την νότια Ρωσία μέσω του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Σε πιθανή επικράτηση των Χούθι είναι βέβαιο ότι η Υεμένη θα προσφέρει στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία, είτε στον κόλπο του Άντεν ή στην νήσο Σοκότρα που δεσπόζουν στα Στενά της Ερυθράς Θάλασσας.

Η νήσος Σοκότρα στον Ινδικό Ωκεανό βρίσκεται περίπου 80 χλμ από το Κέρας της Αφρικής και 380 χλμ νοτίως των ακτών της Υεμένης. Η Σοκότρα βρίσκεται στην διασταύρωση των στρατηγικής σημασίας θαλασσίων διαδρόμων της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν και αποτελεί ζωτικής σημασίας γεωστρατηγική θέση. Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να ελέγχουν αυτό το στρατηγικό θαλάσσιο σταυροδρόμι, που σε συνδυασμό με την ναυτική βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, αποτελεί το κλειδί για τον πλήρη έλεγχο των θαλασσίων διαδρόμων στον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα. Μια λοιπόν στρατιωτική βάση της Ρωσίας στα χωρικά ύδατα της Υεμένης, είτε στον κόλπο του Άντεν είτε στην Σοκότρα, θα ισοδυναμούσε με βελόνα στο μάτι των ΗΠΑ.

Σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο είναι σαφές ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας και η υποστήριξη που τους παρέχουν οι ΗΠΑ και η Αλ Κάιντα δεν μπορεί να οδηγήσουν σε επιτυχίες εναντίον των Χούθι. Οι πολιτοφύλακες Χούθι υφίστανται απώλειες, αλλά το κύριο θύμα αυτών των αεροπορικών επιδρομών και των τρομοκρατικών ενεργειών των τζιχαντιστών είναι ο άμαχος πληθυσμός.

Είναι επίσης σαφές ότι χωρίς μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση του Σαουδικού Συνασπισμού, οι Χούθι δεν μπορούν να νικηθούν. Η Σαουδική Αραβία έχει ναι μεν συγκεντρώσει στα σύνορα με την Υεμένη χιλιάδες στρατιώτες, αλλά εάν αυτή η δύναμη εισβάλει στην Υεμένη η κατάσταση εύκολα θα βγει εκτός ελέγχου.
Πρώτον, διότι μπορεί να επέμβει το Ιράν, δεύτερον, διότι οι Χούθι είναι αυθεντίες του ανταρτοπολέμου, ενώ οι Σαουδάραβες δεν φημίζονται για τις στρατιωτικές τους ικανότητες και θα υποστούν τεράστιες απώλειες.
Οι απώλειες αυτές θα υπονόμευαν την σταθερότητα της βασιλικής δικτατορίας του Ριάντ και των άλλων μοναρχιών του Αραβικού Κόλπου, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ύπαρξη μιας μεγάλης σιιτικής μειονότητας στην Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν.
Έτσι μια χερσαία επέμβαση θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα για την Σαουδική Αραβία και θα οδηγούσε σε μια ευρείας κλίμακας σύγκρουση μεταξύ σιιτών-σουνιτών, με εμπλοκή του Ιράν και άλλων κρατών και ομάδων της Μέσης Ανατολής και Αραβικής Χερσονήσου.

Ο πόλεμος της Υεμένης είναι μια σφαγή άμαχου πληθυσμού, μια σφαγή στην οποία το εγκληματικό καθεστώς των Σάουντ συνεργάζεται με τους «φιλεύσπλαχνους δημοκράτες» της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.
Ας αναρωτηθούμε ποια θα ήταν η αντίδραση όλων αυτών, αν αντί των Υεμενιτών σφαγιάζονταν Ισραηλίτες;

Γ. Λιναρδής


Mοιραστείτε το 


"Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα" Ναπολέων


2021 copyright istos.net.gr