Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ «ΔΥΣΗΣ» ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ ;

Η Ευρώπη, δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει την πολιτική της απέναντι στην Κίνα, ή υπακούοντας σε εντολές των ΗΠΑ, παραπαίει και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών και σε εκείνα που θέλει να εξυπηρετήσει η νέα κυβέρνηση Mπάιντεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας (ή υπακούοντας) τις ΗΠΑ, ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις σε τουλάχιστον τέσσερις Κινέζους αξιωματούχους την επόμενη Δευτέρα ως απάντηση στις κατασταλτικές πολιτικές κατά των Μουσουλμάνων των Ουιγούρων στο Σινγιάνγκ.

Ο πολιτικός συμβολισμός είναι προφανής: αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο πλήττεται από ποινικά μέτρα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα από την ΕΕ μετά τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Κινεζικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι είναι συγκλονισμένοι από την εχθρική κίνηση της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε μάλιστα, σχεδόν αμέσως μετά την σύναψη επενδυτικού συμφώνου με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που υπεγράφη μόλις πριν από τρεις μήνες, πράγμα που το μεταφράζουν σαν μια δόλια ενέργεια της ΕΕ, η οποία με το ένα χέρι παίρνει χρήματα και με το άλλο χτυπάει την Κίνα.

Φαίνεται απίθανο η ΕΕ να το τραβήξει όσο οι ΗΠΑ που χαρακτήρισαν τις ενέργειες της Κίνας στο Σινγιάνγκ "γενοκτονία". Ωστόσο, το Πεκίνο είναι δίκαια αγανακτισμένο αφού αντιπαραβάλλει την εκστρατεία "αποριζοσπαστικοποίησης" στο Σινγιάνγκ με ότι κάνουν και οι ΗΠΑ, και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία προσπαθώντας να περιορίσουν τον μαχητικό ισλαμισμό

Σε μια κίνηση αντεπίθεσης, το Πεκίνο προειδοποιεί μέσω του Πρεσβευτή στην ΕΕ Ζανγκ Μινγκ: «Εάν κάποιοι αρέσκονται να επιμένουν στην αντιπαράθεση, εμείς δεν θα υποχωρούμε».
Η επίσημη εφημερίδα China Daily επίσης ζητά αντίμετρα. "Είναι πάντα περίεργο το πόσο πρόθυμοι είναι οι πολιτικοί στις Δυτικές χώρες να δέχονται ό,τι λένε όσοι μισούν την Κίνα. Φαίνεται σαν να χάνουν όλες τις κρίσιμες ικανότητές τους όταν πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με την Κίνα", έγραψε στο κύριο άρθρο της.

Η κλιμάκωση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όταν η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν ανέβασε τους τόνους και τις διπλωματικές πιέσεις στην Κίνα, πριν για πρώτη φορά την Παρασκευή, συναντηθούν οι κορυφαίοι διπλωμάτες των δύο χωρών πρόσωπο με πρόσωπο.
Έτσι, την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν ενέκρινε κυρώσεις σε 24 αξιωματούχους από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ (κάπως έτσι ενεργούν όσοι θέλουν να αποκτήσουν μοχλούς πίεσης σε διαπραγματεύσεις, κι όχι αποδεχόμενοι όλα όσα θέτει η άλλη πλευρά, όπως κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τους τούρκους).

Η Κίνα αμέσως κατήγγειλε τις ΗΠΑ για την "απειλητική πρόθεσή" της να "διαταράξει το Χονγκ Κονγκ και να εμποδίσει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Κίνας".

Αποκαλυπτική του όλου παρασκηνίου, είναι η δήλωση στην εφημερίδα China Direct, του ανωτάτου απεσταλμένου της Γερμανίας στην ΕΕ Michael Clauß που είπε πως: «Η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως ένα αξιόπιστο — και καλά χρηματοδοτούμενο — πρόγραμμα, για την αντιμετώπιση του πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προγράμματος επενδύσεων και υποδομών Belt and Road της Κίνας».

Το παιγνίδι λοιπόν, έχει πολύ μεγάλα αντικρουόμενα συμφέροντα.
Εμείς λυπόμαστε που για μια ακόμη φορά, κατά την συνήθη πρακτική των τελευταίων δεκαετιών, εντελώς απροκάλυπτα, οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι μειονότητες και η διπλωματία μεταξύ χωρών, δεν υπηρετούν τίποτε άλλο παρά οικονομικά σχέδια και επενδύσεις, μιας κάστας ολιγαρχών.

Κρίτων

Μοιραστείτε το στο Twitter !


" Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα "  Ναπολέων


2021 copyright istos.net.gr