ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η γεωπολιτική αρχιτεκτονική στην Ανατολική Ασία επικεντρώνεται στην αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας. Η στρατιωτικο-ιμπεριαλιστική παρουσία των ΗΠΑ στον Δυτικό Ειρηνικό και στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας οδηγεί το Πεκίνο σε μια προβολή στρατιωτικής δύναμης, προβολή η οποία έχει ως κυρίαρχο συστατικό τους επιλεκτικούς εξοπλισμούς.
Τα συμφέροντα ασφαλείας της Κίνας υπερβαίνουν την προστασία της επικράτειας και του εναέριου χώρου, καθώς οι ανάγκες της χώρας σε παροχή ενέργειας και πρώτων υλών, ανάγκες οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό πραγματοποιούνται δια θαλάσσης, υπαγορεύουν ισχυρή δύναμη αποτροπής στα χωρικά ύδατα (12 ν.μ.) και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (200 ν.μ.).
Η απάντηση της Κίνας στην πολιτική στρατιωτικής περικύκλωσης των ΗΠΑ στον Δυτικό Ειρηνικό (αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, στο Γκουάμ-Μικρονησία), καθώς και η παρουσία υποβρυχίων και ομάδων αεροπλανοφόρων στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει μια βασική προσέγγιση.
Ένας αγώνας εξοπλισμών με τις ΗΠΑ που καταβροχθίζει σημαντικούς πόρους δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Κίνας. Το Πεκίνο αντλώντας παραδείγματα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία αποδίδεται στην μοιραία επιμονή της Μόσχας στην κούρσα των εξοπλισμών, επιλέγει τον «ασύμμετρο πόλεμο» για να χαλιναγωγήσει και να αποτρέψει τις ιμπεριαλιστικές εμμονές των ΗΠΑ.
Το δόγμα της Κίνας για άρνηση πρόσβασης στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις Θάλασσες του Δυτικού Ειρηνικού και Νότιας Κίνας έχει ως στόχο να εξασφαλίσει τον στρατιωτικό έλεγχο της θαλάσσιας αυτής περιφέρειας.
Στο πλαίσιο αυτό ο «ασύμμετρος πόλεμος» μετουσιώνεται δια της ανάπτυξης νέας στρατιωτικής τεχνολογίας, το πιο επικίνδυνο όπλο αυτής της σύγχρονης στρατιωτικής τεχνολογίας είναι ο αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος Dong Feng-21D. Είναι το πιο επικίνδυνο όπλο για τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, ήδη οι στρατιωτικοί αναλυτές το ονομάζουν «Carrier Killer» (δολοφόνος αεροπλανοφόρων).
Ο ανώτερος διοικητής των ΗΠΑ στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, ναύαρχος Phil Davidson, αποκάλυψε προ ολίγων ημερών σε Επιτροπή του Κογκρέσου ότι «αυτοί οι αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας είναι ικανοί να επιτεθούν σε αεροπλανοφόρα στον Δυτικό Ειρηνικό, καταδεικνύουν δε την εστίαση των Κινεζικών ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση οποιαδήποτε πιθανής παρέμβασης τρίτων κατά την διάρκεια περιφερειακής κρίσης.
Ο DF-21D είναι κεντρικό όπλο στην στρατηγική της Κίνας που στοχεύει στην αποτροπή οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης στα ανοικτά των ακτών της, απειλώντας να καταστρέψει τις κύριες πηγές προβολής ισχύος των ΗΠΑ στην περιοχή, τις ομάδες μάχης των αεροπλανοφόρων της».
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σχολιάζοντας την κατάθεση του ναυάρχου Phil Davidson στο Κογκρέσο, τόνισε ότι «ο αντιπλοϊκός πύραυλος DF-21D σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τις Κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, οι ικανότητες των οποίων μπορεί να έχουν υποτιμηθεί σε προηγούμενες εκτιμήσεις του Πενταγώνου».
Ο ASBM (Anti-Ship Ballistic Missile) Dong Feng-21D είναι ένας κινητός βαλλιστικός πύραυλος μεσαίας εμβέλειας που εκτοξευόμενος από την ξηρά μπορεί να στοχεύσει αυτόματα πολεμικά πλοία μέσω δορυφορικού εντοπισμού και πλοήγησης, σε εκτιμώμενη απόσταση 1.500 χλμ. και ταξιδεύοντας με ταχύτητες 10-12 Mach (περίπου 12.300-14.800 χλμ/ώρα) σε πολύ μεγάλο υψόμετρο.
Η κινητική ενέργεια σε συνάρτηση της συμβατικής εκρηκτικής κεφαλής προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά ακόμη και στα μεγαλύτερα πλοία, ένα χτύπημα σε αεροπλανοφόρο είναι αρκετό για να το θέσει εκτός μάχης, ακόμη και να το βυθίσει. Η υπερ-υπερηχητική (hypersonic) ταχύτητα καθιστά αδύνατη την κατάρριψη του με τα υπάρχοντα αντιβαλλιστικά συστήματα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η Κίνα τα τελευταία χρόνια από περιφερειακή έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια στρατιωτική δύναμη. Η οικονομική της άνοδος έχει οδηγήσει στην εμφάνιση νέων ιεραρχιών στον διεθνή καταμερισμό των δομών γεωπολιτικής εξουσίας στην Ασία-Ειρηνικό. Οι μαζικές εισαγωγές πρώτων υλών, οι εντατικές εμπορικές σχέσεις και τα δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων παρέχουν στην Κίνα στις αρχές του 21ου αιώνα μια κεντρική θέση στην περιοχή.
Η ιμπεριαλιστική παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία-Ειρηνικό, στο πλαίσιο της πολιτικής «Pivot to Asia», δημιουργεί συγκρουσιακές καταστάσεις και μπορεί να οδηγήσει σε ένοπλη αντιπαράθεση με την Κίνα που είναι στρατιωτικά πανέτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της.
Γ. Λιναρδής
"Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα" Ναπολέων
Mοιραστείτε το