Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

F-35 STEALTH: ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Με τιμή απόκτησης περίπου τα 100 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος, το 25 τόνων stealth μαχητικό F-35 είναι ακριβό. Επιπλέον είναι δαπανηρό καθώς η τεχνολογική πολυπλοκότητα του επιβάλλει συχνή και κοστοβόρα συντήρηση. Θα μπορούσαμε με απλά λόγια να το παρομοιάσουμε με ένα πανάκριβο αυτοκίνητο, δεν οδηγείς την Φεράρι σου κάθε μέρα στην δουλειά, την οδηγείς μόνο τις Κυριακές.
Ήδη η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ παίρνει αποστάσεις από αυτό το μαχητικό 5ης γενιάς και προσανατολίζεται για ένα νέο χαμηλού επιπέδου μαχητικού που θα αντικαταστήσει στις καθημερινές χρήσεις τον στόλο των 1.000 περίπου F-16.

Όταν σχεδιάστηκε την δεκαετία του 1990 το F-35, το πρόγραμμα περιλάμβανε την παραγωγή χιλιάδων μαχητικών που θα αντικαθιστούσαν όλα τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και του Σώματος των Πεζοναυτών. Η Πολεμική Αεροπορία είχε προγραμματίσει σχεδόν 1.800 F-35 για να αντικαταστήσουν τα γηράσκοντα F-16 και A-10. Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη πτήση, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει παραλάβει 250 F-35 και ήδη σηματοδοτεί περικοπές στο πρόγραμμα της.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο είναι πιθανό να τερματίσει την παραγωγή των F-35 μετά την παραλαβή μερικών εκατοντάδων αεροσκαφών και να ανακατευθύνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη ενός νέου ελαφρού, φθηνού μαχητικού.

Μια άλλη παράμετρος που προβληματίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο είναι ότι το F-35 αποδείχθηκε ανίκανο να γίνει υπερηχητικό. Το Πεντάγωνο αναγκάστηκε να παραδεχθεί επίσημα το πρόβλημα και να συστήσει στους πιλότους να πετούν με υποηχητικές ταχύτητες. Σύμφωνα με το έγκυρο «Defence News»: «Καταστροφή της ατράκτου στον αέρα, τρωτό στις αεροπορικές δυνάμεις του αντιπάλου και χαμηλή αποτελεσματικότητα μάχης. Οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ένα άλλο ελάττωμα στα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35. Αποδείχθηκε ότι τα πλέον προηγμένα αμερικανικά μαχητικά δεν μπορούν να πετάξουν με υπερηχητική ταχύτητα. Το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει ακόμη ριζοσπαστικά μέτρα, απαγορεύοντας μόνο να πετούν πολύ γρήγορα».

Όσον αφορά τα stealth χαρακτηριστικά του F-35, καθώς κάποιοι αναλυτές αντικρούουν το πρόβλημα της ταχύτητας με το επιχείρημα ότι αυτή η έλλειψη θα αντισταθμιστεί από το γεγονός ότι το μαχητικό είναι μη παρατηρήσιμο στα ραντάρ του εχθρού, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα.

Σύμφωνα με το έγκυρο «Aviation Week», το μαχητικό 5ης γενιάς της Lockheed Martin δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο «αόρατο», όσο θα ήλπιζαν τουλάχιστον οι κατασκευαστές του, για τα προηγμένα ρωσικά ραντάρ. Έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου αναφέρει ότι το F-35 είναι «ευαίσθητο στην ανίχνευση από ραντάρ που λειτουργούν στην VHF ζώνη του φάσματος. Το F-35 μπορεί να είναι ως επί το πλείστον αόρατο δημιουργώντας παρεμβολές μόνο στην ζώνη Χ του φάσματος».

Σχετικά πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Κίνα και η Ρωσία (ανεξάρτητα η μια από την άλλη) κατασκεύασαν το πρώτο κβαντικό ραντάρ (ραντάρ σωματιδίων) που μπορεί να ανιχνεύσει «αόρατα» αεροσκάφη, η βάση λειτουργίας αυτού είναι εφαρμογές της κβαντικής φυσικής, πιο συγκεκριμένα ο «κβαντικός φωτισμός».
Το κβαντικό ραντάρ είναι αόρατο για τα επιτιθέμενα αεροσκάφη, τουτέστιν δεν θα γνωρίζουν ότι έχουν εντοπισθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες αναλυτών στρατιωτικής τεχνολογίας, η ακτίνα εντοπισμού με το ραντάρ κβαντικής σάρωσης των αεροσκαφών stealth θα ανέρχεται περίπου στα 150 χλμ, αυτό σημαίνει ότι τα υψηλού κόστους απόκτησης μαχητικά 5ης γενιάς δεν θα είναι πλέον stealth, αλλά θα απεικονίζονται στην οθόνη του κβαντικού ραντάρ.

Σε πολλές εκθέσεις ειδημόνων αναφέρεται ότι το F-35 ανιχνεύεται πιθανόν από τα ρωσικά αντιαεροπορικά-αντιβαλλιστικά συστήματα S-300PMU2 Favorit, σίγουρα εντοπίζεται από το ραντάρ των S-400 Triumph, κάτι που ερμηνεύει τον μακρύ κατάλογο πελατών για αυτό το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα. Σε γενικές γραμμές τα δήθεν stealth χαρακτηριστικά αυτού του αμερικανικού μαχητικού ήταν μια καλή προπαγάνδα που αναμφίβολα ωφέλησε τις πωλήσεις σε νατοϊκές χώρες, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορεί να επιβιώσει έναντι των σύγχρονων ρωσικών και κινεζικών ραντάρ.

Τα δηλωμένα χαρακτηριστικά του F-35 δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά. Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ παρά αυτή την αναντιστοιχία θα εντείνουν τον εκβιασμό και την πίεση στους συμμάχους τους και θα τους αναγκάσουν να αγοράσουν τα πανάκριβα F-35, πολλοί εξ αυτών των συμμάχων δεν χρειάζονται αυτό τον τύπο πολεμικού αεροσκάφους, π.χ. για την καθημερινότητα των αερομαχιών στο Αιγαίο το F-35 θα ήταν αναποτελεσματικό, ενώ για να έχει πιθανότητα επιβίωσης έναντι των αντιαεροπορικών πυραύλων των S-400 που έχουν στο οπλοστάσιο τους οι Τούρκοι θα έπρεπε να είναι υπερηχητικό.

Στην πραγματικότητα το F-35 είναι ένα ιπτάμενο κομπιούτερ και δεν σηματοδοτεί οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη στον τομέα της στρατιωτικής αεροπορίας. Το εγκωμιασμένο αυτό αεροσκάφος 5ης γενιάς το περισσότερο για το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η εκτόξευση πυραύλων από μακρινή απόσταση κατά όχι και τόσο ικανού αντιπάλου.
Σαφέστατα και είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση για μεσάζοντες όπως ο πρέσβης Pyatt, όταν πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες δεν κάνεις απλώς καλές business, αλλά ολοκληρώνεις και την στρατιωτική ηγεμονία στους «ιθαγενείς» Έλληνες.

Γ. Λιναρδής

Mοιραστείτε το 


"Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα" Ναπολέων


2021 copyright istos.net.gr