ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
O Cameron Brooks, διευθυντής Ευρώπης της ΑΜΑΖΟΝ για “WEB SERVICES PUBLIC SECTOR PROJECTS” , δημοσίευσε μιαν ανακοίνωση στο σχετικό blog της ΑΜΑΖΟΝ, όπου αναφέρει ότι, ενθουσιάστηκε στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, για τον τρόπο που η πόλη επανα-εφευρίσκει τον εαυτό της μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία (!) και προχώρησε σε άνοιγμα γραφείων στην Αθήνα του τομέα της ΑΜΑΖΟΝ, AWS for Public Sector.
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του, «το γραφείο θα υποστηρίζει οργανισμούς όλων των μεγεθών — νεοσύστατες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου τομέα — καθώς κάνουν τη μετάβαση στο cloud. Ομάδες διαχειριστών λογαριασμών AWS, διαχειριστών συνεργατών, αρχιτεκτόνων λύσεων και πολλών άλλων λειτουργιών υποστηρίζουν ήδη Έλληνες πελάτες να εκτελούν τα πάντα, από περιβάλλοντα ανάπτυξης και δοκιμών έως αναλύσεις μαζικών δεδομένων, κινητά, web, κοινωνικές, επιχειρηματικές εφαρμογές, Internet of Things (IoT) και φόρτους εργασίας ζωτικής σημασίας».
Ενημερώνει δε ότι τον Φεβρουάριο του 2020, μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψαν MOU (Memorandum of Understanding) δηλαδή ένα μνημόνιο αρχικής συνεργασίας. Εκεί αναφέρεται ότι η ΑΜΑΖΟΝ θα δώσει τεχνογνωσία, θα υποστηρίξει και θα ενθαρρύνει την εφαρμογή της «cloud technology» για λογαριασμό του κράτους.
Με δυο λόγια, η Ελλάδα, δίνει σε μια ιδιωτική εταιρία, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των cloud υπηρεσιών του δημοσίου.
Η ΑΜΑΖΟΝ βεβαίως, είναι μια τεράστια εταιρία με απόλυτη γνώση στο αντικείμενο. Αλλά για τέτοια μεγάλα δημόσια έργα, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διαγωνισμοί; Αν φυσικά πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες.
Καθόλου δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο, για τον οποίο δεν μπορούν οι Έλληνες μηχανικοί πληροφορικής των πανεπιστημίων μας, να σχεδιάσουν, κατασκευάσουν και εφαρμόσουν, την απαραίτητη υποδομή για τέτοια έργα. Λεπτομέρειες για το έργο δεν ξέρουμε, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν η ΑΜΑΖΟΝ το κάνει δωρεάν.
Στον ΙΣΤΟ έχουμε ήδη κάνει μνεία, στα προβλήματα που έχουν οι κρατικοί φορείς με τις τεράστιες αυτές εταιρίες και στις προσπάθειες της Ε.Ε. να περιορίσει την δύναμη και την έλεγχο που ασκούν στις κοινωνίες με την υπερβολική δύναμη πληροφορίας που συσσωρεύουν.
Η αύξηση του βήματος στην τεχνολογική πρόοδο του κράτους είναι μονόδρομος για την χώρα, που βρίσκεται ήδη πίσω, αλλά η κρύα και σκληρή αγκαλιά μιας ιδιωτικής εταιρίας, δεν ξέρω κατά πόσο θα προσφέρει τεχνολογική στοργή στους πολίτες.
Δεν θα σταματήσει να μου προξενεί κακή εντύπωση, η ευκολία με την οποία η Ελλάδα απαξιώνει την εσωτερική καινοτομία και παραγωγή και παραδίδεται στο διεθνές κεφάλαιο, εθελοντικά.
" Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα " Ναπολέων
Μοιραστείτε το στο Twitter !