Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΚΓΡΙΝΕΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΥ ΤΟΥ COVID-19

“Οι πληροφορίες λένε ότι, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα επωφεληθούν από κεφάλαια συνολικού ύψους 672,5 δις ευρώ, μετά από ψηφοφορία με μεγάλη πλειοψηφία (592 υπέρ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα κεφάλαια, που ονομάστηκαν Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), σχεδιάστηκαν για να μετριάσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του COVID-19 και θα απορροφηθούν μέσα από ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις.

«Το RRF είναι μια διπλή νίκη, μετριάζοντας τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης COVID-19 βραχυπρόθεσμα και επιτρέποντάς μας να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Eider Gardiazabal (S&D).

Στο πλαίσιο του RFF, στα κράτη μέλη ζητήθηκε να υποβάλουν εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και σχέδια ανθεκτικότητας και ανάκαμψης. Μέχρι στιγμής, 18 χώρες της ΕΕ έχουν υποβάλει σχέδια ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, οι βουλευτές του ΕΚ συζήτησαν το χρηματοδοτικό μέσο και τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να περιορίσει τις επιπτώσεις του COVID-19.

Οι ευρωβουλευτές ενθάρρυναν τα κράτη μέλη της ΕΕ να επικεντρώσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης στους νέους και σε προγράμματα της ΕΕ, όπως το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και τις Εγγυήσεις για τη Νεολαία.
Παρά την ευρεία επικύρωση σε επίπεδο Κοινοβουλίου για την εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ, το RFF παρουσιάζει τις δικές του προκλήσεις. "Νομίζω ότι η πρώτη διαδικαστική πρόκληση είναι να επικυρώσουν τα κράτη μέλη την απόφαση για τους ιδίους πόρους, καθώς δεν θα επιτραπεί στην Επιτροπή να συγκεντρώσει κεφάλαια για το RFF μέχρι να συμβεί αυτό", δήλωσε η ευρωβουλευτής Καρολάιν Ναγκτεγκάαλ (Renew).

Το χάσμα μεταξύ των φύλων επισημάνθηκε επίσης καθώς οι βουλευτές του ΕΚ επέκριναν την έλλειψη στήριξης που λαμβάνουν οι γυναίκες. «Η διευκόλυνση επενδύει στον πράσινο μετασχηματισμό και στην ψηφιοποίηση της Ευρώπης – και δικαίως. Αλλά δυστυχώς τα κύρια θύματα της οικονομικής κρίσης ξεχάστηκαν: Οι γυναίκες! Κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσθετης μη αμειβόμενης εργασίας, αλλά χάνουν το εισόδημά τους", προειδοποίησε η ευρωβουλευτής Βανέσα Γκις (Πράσινοι), καθώς ανέφερε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου το 70% των νέων ανέργων είναι γυναίκες”.

Μένει να δούμε ότι τα ωραία λόγια και οι ευσεβείς πόθοι, θα μετουσιωθούν σε ενέσεις οικονομικού εμβολίου χωρίς παρενέργειες για τις χώρες μέλη και την αγορά που ο κορονοϊός έχει βάλει στην εντατική.

Πηγή: Brussels MorningMοιραστείτε το 


"Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε την ελεύθερη οικονομία με το επιχείρημα ότι είναι ωφέλιμη για τις επιχειρήσεις.
Μπορούμε να την υποστηρίζουμε μόνο με το επιχείρημα ότι είναι ωφέλιμη για την κοινωνία" Peter Drucker


2021 copyright istos.net.gr