Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΙΜΙΑ: ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Η βαθύτερη εξήγηση του "επεισοδίου" των Ιμίων.  
Η τουρκική εισβολή στα Ίμια είχε πλασαριστεί το 1996 από το κυβερνών ΠΑΣΟΚ ως μια ακόμη αψυχολόγητη τουρκική επιθετικότητα για κάποιες βραχονησίδες ενώ στην πραγματικότητα ήταν η επίσημη αρχή της κατακτητικής διάθεσης των τούρκων για την Ελληνική ΑΟΖ, τους σχετικούς υδρογονάνθρακες αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Στις αρχές του 1995 ένας αμερικανικός δορυφόρος έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στο Αιγαίο Πέλαγος, είχε ανιχνεύσει ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου. Συγκεκριμένα αυτό το κοίτασμα ξεκινούσε από τα Ίμια, πέρναγε μέσω Αστυπάλαιας και Ανάφης, συνέχιζε στο ανατολικό μέρος της Κρήτης και κατέληγε στην Γαύδο, δηλαδή σε όλη την πορεία του ανήκε σε Ελληνικά χωρικά ύδατα.
Τώρα τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου οι αμερικανοί αποφάσισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αμφισβητηθεί η κυριότητα αυτού του κοιτάσματος ήταν η εμπλοκή της Τουρκίας. Επεξηγηματικά ο λόγος που οι αμερικάνοι ήθελαν αυτή την αμφισβήτηση ήταν για να μπορέσει να μείνει αυτό το κοίτασμα ανεκμετάλλευτο για το χρονικό διάστημα που θα οριζόταν από την εξωτερική πολιτική τους. 

Έτσι οι αμερικανοί διέρρευσαν τις φωτογραφίες του δορυφόρου και στην Ελληνική αλλά και στην τουρκική πλευρά. Οι συνέπειες της αναστάτωσης των τούρκων είναι σήμερα πολύ γνωστές με όλα τα γεγονότα στα Ίμια και τον άδικο χαμό του υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού.

Δυστυχώς η Ελληνική πλευρά είχε έμψυχες απώλειες επειδή υπήρχε μια τεράστια διαφορά στην στρατηγική του Σημίτη με της Τσιλέρ. Από την μία πλευρά ο Σημίτης ήθελε να υπακούσει πιστά στους αμερικάνους που δεν ήθελαν την κλιμάκωση μιας Ελληνοτουρκικής κρίσης επειδή θα διατάρασσε την συνοχή του ΝΑΤΟ.
Επιπροσθέτως διαχρονικά οι αμερικανοί δεν επιθυμούν την συμβατική εξόρυξη περισσότερων υδρογονανθράκων ανά την υφήλιο μιας και θέλουν να προωθούν την δική τους παραγωγή που όμως δημιουργείται με την μέθοδο του fracking που είναι συγκριτικά πιο ακριβότερη από την συμβατική εξόρυξη πετρελαίου.

Όμως από την άλλη πλευρά η Τουρκία δεν έχει υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο & φυσικό αέριο) ούτε στο έδαφος ούτε στις θαλάσσιες εκτάσεις της, άρα οι τακτικές που θα χρησιμοποιούσε θα εμπεριείχαν περισσότερη επιθετικότητα όπως και αποδείχτηκε με την κατάρριψη του Ελληνικού ελικόπτερου. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι από τότε οι τούρκοι είχαν αμφισβητήσει και την Ελληνικότητα της Γαύδου ενώ στην Ελλάδα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούσαν για τουρκικές παράλογες απαιτήσεις και ακατανόητες σχοινοβασίες.

Τα κυριότερα γεγονότα από την 25η Ιανουαρίου και μετά είναι γνωστά. Δυστυχώς η τότε πολιτική ηγεσία με Σημίτη και Πάγκαλο δεν υπερασπίστηκε σωστά τα Ελληνικά δίκαια στα Ίμια. Το αποτέλεσμα ήταν η επικράτηση των αμερικανικών συμφερόντων που άφηνε ικανοποιημένη και την Τουρκία αφού γκρίζαρε ελληνική επικράτεια που συνοψιζόταν στην φράση "No ships, no troops, no flags".
Όμως ήταν αυτός ο αντικειμενικός σκοπός των Τούρκων, ένα απλό γκριζάρισμα μιας ελληνικής ακριτικής περιοχής; Δυστυχώς όχι και η απόδειξη βρίσκεται σήμερα μπροστά μας από τα γεγονότα που έχουν συμβεί από τότε, πριν 25 ολόκληρα χρόνια. Η βαθύτερη εξήγηση του επεισοδίου των Ιμίων είναι η επίσημη αρχή της κατακτητικής διάθεσης των τούρκων για όλη την Ελλάδα.

Επεξηγηματικά, σε όλα αυτά τα 25 χρόνια ενώ η Τουρκία αναπτύχθηκε σθεναρά σε όλους τους νευραλγικούς τομείς που υποστηρίζουν μια γεωπολιτική κυριαρχία, η Ελλάδα της μεταπολίτευσης επαναπαύθηκε στην επίπλαστη ασφάλεια που θα προσέφερε μια ενωμένη Ευρώπη. Ειδικότερα στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία, στις προμήθειες οπλικών συστημάτων, στην διπλωματία, στις μυστικές υπηρεσίες (autonome antifa), σε εταιρίες ιδιωτικού στρατού και ειδικότερα στο lobbying η Τουρκία επένδυσε μεγάλα κεφάλαια που σε κάθε ευκαιρία τα έστρεφε κατά της Ελλάδος.

Πολλαπλασιαστής ισχύος της τουρκικής επιθετικότητας αποδείχθηκε και το σημερινό πολιτικό σύστημα αφού ο Τσίπρας είχε καλέσει τον Ερντογάν να κάνει μόνος του περιοδεία στις περιοχές της μουσουλμανικής μειονότητας ενισχύοντας την τουρκική προπαγάνδα.
Ειδικότερα το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), δηλαδή το πολιτικό όχημα που προωθεί την τουρκοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας, στις Ευρωεκλογές του 2019 ήταν πρώτο σε ψήφους στο Νομό Ροδόπης και στον Νομό Ξάνθης με πάνω από 40.000 ψήφους.

Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη ενεργά σήμερα προωθεί πολιτικές κατευνασμού και παραχώρησης της Ελληνικής ΑΟΖ στους τούρκους με αποκορύφωμα το ανενόχλητο σουλάτσο του Ορούκ Ρέις στην θαλάσσια περιοχή που θα έπρεπε ήδη να έχει κηρυχθεί σε Ελληνική ΑΟΖ.
Ναι μεν η έλευση των Rafale είναι θετικό σημείο αλλά χωρίς πολιτική βούληση για την υπεράσπιση των Ελληνικών δικαίων θα αποδειχθεί απλά ως άλλη μια προμήθεια για το χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Συμπερασματικά η Τουρκία αδιαμφισβήτητα ετοιμάζεται συστηματικά για μια σύγκρουση εναντίον της Ελλάδος, το θέμα είναι εάν οι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει την βαθύτερη εξήγηση του επεισοδίου των Ιμίων.

Θεόδωρος Γ. Κωστής 

Mοιραστείτε το 


"Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα" Ναπολέων


2021 copyright istos.net.gr