Ι.ΣΤ.Ο.Σ.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

O ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Επί αιώνες η Κεντρική Ασία ήταν πασίγνωστη για την έλλειψη συνδεσιμότητας μεταξύ των χωρών της. Οι αυτοκινητόδρομοι, οι σιδηρόδρομοι και οι αγωγοί ενέργειας κατευθύνονταν αποκλειστικά βόρεια προς τον πυρήνα του ρωσικού εδάφους. Η γεωγραφία σαφώς περιόρισε την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων, βέβαιο είναι ότι κάποιες διαδρομές αν και εφικτές παραμελήθηκαν σκόπιμα κατά την σοβιετική περίοδο. Ως εκ τούτου, σήμερα το σπάσιμο αυτών των γεωγραφικών ορίων ισοδυναμεί με ένα τεράστιο γεγονός γεωπολιτικής σημασίας και επιρροής στην Κεντρική Ασία. Οι κρίσιμες αλλαγές που πραγματοποιούνται, με νέες συνδέσεις από την Κίνα στην Κεντρική Ασία, επιτρέπουν στην περιοχή να ενσωματωθεί περισσότερο με όλο τον κόσμο.

Το κίνητρο για αυτή την προσπάθεια το έχει η Κίνα. Το Πεκίνο θέλει να συμμετάσχει στην οικονομία και πολιτική της περιοχής και να οικοδομήσει δεσμούς με τον σημαντικότερο γεωπολιτικό παράγοντα της περιοχής, το Ουζμπεκιστάν. Η Κίνα εξελίσσεται στον σημαντικότερο οικονομικό εταίρο του Ουζμπεκιστάν μέσω του εμπορίου και των άμεσων επενδύσεων. Για παράδειγμα, το Πεκίνο μέσω της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων που ελέγχει δάνεισε 100 εκατομμύρια δολάρια στο Ουζμπεκιστάν για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας Covid-19 στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.

Ο νέος διάδρομος Κίνας-Ουζμπεκιστάν που εγκαινιάστηκε πρόσφατα ως μέρος του νέου «δρόμου του μεταξιού» κόβει 5 ημέρες από τον τυπικό διάδρομο 15 ημερών που περνά από την Ρωσία και το Καζακστάν για να φτάσει στην Ευρώπη. Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας είναι ότι η μόνη βιώσιμη διαδρομή για την αποστολή φορτίων προς την Ευρώπη από το Ουζμπεκιστάν είναι μέσω της Κασπίας προς το Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία και την Μαύρη Θάλασσα. Μια άλλη δυνατότητα θα ήταν η αποστολή αγαθών μέσω του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν, στην συνέχεια του Ιράν και της Τουρκίας. Ωστόσο, γενικότερα η ασφάλεια κατά μήκος αυτής της διαδρομής καθιστά την επιλογή της Κασπίας πιο σίγουρη και ελπιδοφόρα.

Αυτές οι αλλαγές στις υποδομές στην Κεντρική Ασία ενισχύουν περαιτέρω τον διάδρομο μεταφορών και ενέργειας του Νότιου Καυκάσου, ο οποίος ανταγωνίζεται με εμπορικές οδούς που περνούν από την Ρωσία και αλλού. Οι επενδύσεις στα λιμάνια του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας και η βελτίωση των υποδομών κατά μήκος του διαδρόμου του Νότιου Καυκάσου και της ανατολικής περιοχής της Μαύρης Θάλασσας είναι τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας και περιφερειακών επιπτώσεων. Η επέκταση της κινεζικής ζώνης επιρροής είναι προφανής, η Κεντρική Ασία αποκτά με την οικονομική βοήθεια της Κίνας μια σημαντική πύλη εξόδου προς την Ευρώπη. 

Μοιραστείτε το στο Twitter !

Δεν μου αρέσει ο πόλεμος, αλλά προτιμώ να τον κάνω νωρίτερα παρά αργότερα.
Ναπολέων

2020 copyright istos.net.gr